論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

虎到金來勳章

佢硬要出去, 你都冇附! 除非炒.
我表妹個印一姐, 時時咩埋BB (1 year)偷去印尼shop吹水. 終於我表妹有一日打電話返屋企,冇人聽., 打成個鐘, 我表妹urgent leave 返屋企, 屋企冇人, 佢去樓下問管理員之時, 印一姐&BB回到, …, warn 左話下次要警察局, 印一姐咪又繼續出去.
我表妹唯有炒自己魷魚, 自己做埋印姐個份!

[ 本文章最後由 mrsanthony 於 07-8-8 14:05 編輯 ]

複式洋房

Thanks Winnie, 我覺得影低等bb 媽咪睇下好d, 萬一真係媽咪叫姐姐出去cwb, 都等佢知道佢個仔o係馬路邊無人拖住, 真危險.

宜家科技昌明, 如果大家都可以發揮呢d 互助精神, 我地呢d 在職媽媽就可以安樂好多啦:lol: :lol:

子爵府

醒目開學勳章

今日我特登食飯去糖街果間茶餐廳,對面就係好多印出沒鋪頭,見到好多想煎佢幾巴型"仔"型"女"(都係印印 )又見另外一個用"咩"帶抱住個中國BB,我影唔到相(係茶餐廳內),我決定會留意多D呢頭D中國BB,如果有需要,我會扮識得BB媽咪又唔記得佢僱主電話,要求個印即時打俾佢僱主 搞清楚僱主俾定私自帶出去,咁會公平D!

有無其他更好提議?

大宅

嘩!佢會唔會兼職做人肉販子,帶個BB去服務D有戀童癖的,利用BB做工具幫佢賺錢,重同個BB保管埋D肉金添!

又會唔會帶埋個BB搵個「把幾躝癱」解決生理需要、食丸架!

子爵府

有幾出奇,個小朋友都識講野架啦,都未必係私下帶佢出街,佢唔怕小朋友同媽咪講咩?????可能佢媽咪叫個工人帶佢出去都可以,我亞哥個女都成日跟BUN BUN去中環,返BUN BUN家鄉都試過.問題未必好似你諗咁樣.

quote]原文章由 winnie_sh 於 07-8-8 00:49 發表
我每日都係元朗搭968返銅鑼灣--糖街路口落(即係勁多印印出沒果條街,逢假期都有勁多印印坐街企街,今日我見到個印印抱住個小朋友,開頭我唔覺有咩問題,但落車後我見個BB女叫"姐姐"抱抱,我先下意識去望下個BB女同果個女人,望真 ... [/quote]

[ 本文章最後由 pollybell 於 07-9-16 08:53 編輯 ]

大宅

怎麼攪的!同個工人有親呀!咁放心比個工人帶住去放假,甚至返鄉下!喺咪親生架!講都冇人信!佢地知唔知父母有乜責任呀!簡直好似啲親手殺死自己仔女的一樣,是有病的嗎?

子爵府

當然唔係親人啦,由未出世已經湊佢.問題係你對工人有無信心羅,你比得工人湊就要放膽,船頭驚鬼船尾驚賊,當然工人既為人都好重要.好多小朋友都會跟老人家返鄉下,需然好似唔同,但問題唔關親戚事,親戚唔代表一定好安全可信,個工人好錫我亞哥個女,就算而家佢12歲個工人湊到佢8歲而家佢個女都會打去菲律賓比個工人傾計.

原文章由 citadel 於 07-9-16 12:06 發表
怎麼攪的!同個工人有親呀!咁放心比個工人帶住去放假,甚至返鄉下!喺咪親生架!講都冇人信!佢地知唔知父母有乜責任呀!簡直好似啲親手殺死自己仔女的一樣,是有病的嗎?

...

大宅

再問清楚:你阿哥個女同個工人返鄉下、放假去中環時幾歲呀?
喺咪有嘢做冇時間親子活動,定係讓個女見識見識(見識甚麼叫痞街?),打破種族的隔膜?還是認為將來菲律賓一定會成為經濟龍頭,所以便為女兒將來到菲律賓發展做好準備嗎?

[ 本文章最後由 citadel 於 07-9-16 12:33 編輯 ]

子爵府

三歲已經跟佢返菲律賓,去中環都差唔多歲數啦,我重問過我亞哥佢話次次個女去完菲律賓都好開心,我問佢佢都講好開心,次次返黎晒到黑蚊蚊,個工人會帶佢去玩,又有工人幾個仔女同佢一齊玩啦,可能佢係獨女所以好中意,個bun bun在香港 有時都會帶埋佢去其他bun bun既僱主屋企開party.當然個僱主都係屋企啦.

不過你講野真係好無知,好似非我族類就無過好人,不過唔會怪你,你未遇過好野,永遠唔會知咩叫做好定唔好羅.

原文章由 citadel 於 07-9-16 12:31 發表
再問清楚:你阿哥個女同個工人返鄉下、放假去中環時幾歲呀?
喺咪有嘢做冇時間親子活動,定係讓個女見識見識(見識甚麼叫痞街?),打破種族的隔膜?還是認為將來菲律賓一定會成為經濟龍頭,所以便為女兒將來到菲律賓發展做好準備嗎? ...

珍珠宮

去到咁多人的地方, 都唔拖實小朋友友, 自己行攞住咁多戰利品, 真係要小同丙佢.

子爵府

好媽媽勳章

呢個未算離譜,我上次去中環,路經中環郵政局ifc附近,我見到個bun帶佢少主(大約三四歲)跟佢地坐路邊地下自己同自己玩,成班bun就玩啤牌..我同c6睇到眼都突,我想行埋去省d bun,俾我c6拉住,又拉又推我行開,如果唔係相都影埋tim
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

子爵府

原文章由 pollybell 於 07-9-16 13:17 發表
三歲已經跟佢返菲律賓,去中環都差唔多歲數啦,我重問過我亞哥佢話次次個女去完菲律賓都好開心,我問佢佢都講好開心,次次返黎晒到黑蚊蚊,個工人會帶佢去玩,又有工人幾個仔女同佢一齊玩啦,可能佢係獨女所以好中意,個bun ...

十卜十卜~
雖然我對自己個bun都未去到呢個信任o既階段,我亦明白喺bk有一班熱心人正為苦主做義工,,,,,但真係唔可以過份敏感左!
工人可以私自帶個約兩歲小朋友去咁遠,只少employer都有一定責任,兩歲小朋友絕對有一定語言能力大概表示自己去過邊&做過乜!
由相片睇到工人可能未有盡責照顧小朋友,但係咪私自帶小朋友去街就嚴重得多,所以唔可以相題並論!而且我認識的朋友當中亦真係間中有需要由工人帶小朋友去較遠地方!
除非真係喺街見到工人做犯法事(例如虐待小朋友)就真係要報警,否則每一位僱主都有責任去安排工人及小朋友的獨處時間!
講到尾,要有個盡責的工人,自己應先當一個盡責的僱主!

水晶宮

多謝Winnie_sh既報料,無論係咪工人吩咐個工人帶小朋友出街,大家守望相助都係arm架.起碼真係有事,都可以補救.
而且,好明顯呢個工人掛住做自己野唔理個少主,已經

複式洋房

咁耐之前的事本我都唔想講, 但講到離譜我個印印仲勁啦, 我仔當時3歲,佢湊我個仔放學時, 帶埋個仔去會男友, 仲去埋KCF 食野, 呢單野我係幾日後先知, 我仔講返比我知, 佢話食左D好辣的雞. 我叫唔好再帶我仔出去, 佢好似無件事咁, 唔覺得自己有問題.

原文章由 renren 於 07-9-16 22:05 發表
呢個未算離譜,我上次去中環,路經中環郵政局ifc附近,我見到個bun帶佢少主(大約三四歲)跟佢地坐路邊地下自己同自己玩,成班bun就玩啤牌..我同c6睇到眼都突,我想行埋去省d bun,俾我c6拉住,又拉又推我行開,如果唔係相都影 ...

大宅

醒目開學勳章

原文章由 winnie_sh 於 07-8-8 00:49 發表
我每日都係元朗搭968返銅鑼灣--糖街路口落(即係勁多印印出沒果條街,逢假期都有勁多印印坐街企街,今日我見到個印印抱住個小朋友,開頭我唔覺有咩問題,但落車後我見個BB女叫"姐姐"抱抱,我先下意識去望下個BB女同果個女人,望真 ...

我個衰印印又私自帶我個女落街 所以我非常感激你可以將你所見嘅嘢POST出嚟, 因為真係唔係個個WORKING MUMMY 知道自己屋企個心肝椗俾D衰BUN/印印帶咗去边:cry: :cry: :cry:
昨天晚上我個女話俾我知姐姐帶佢去街市買电話卡, 我聽到後都即刻鬧個衰印印, 因為佢第一日嚟我屋企嘅時侯, 我已經同佢講唔淮帶我個女落街玩或買野, 佢只可落樓下接我個女放学同埋即刻返屋企。
佢今次已經唔係第一次, 之前佢已經試過同我個女去過街市和公園, 後尾又係我個女同我傾計時話番俾我知, 我亦有再提醒個衰印唔可以帶我個女落街, 因為我唔放心驚佢掛住同D豬朋狗友吹水, 萬一我個女發生乜嘢意外咁点算, 佢上嗰兩次俾我話完都話以後唔會再係咁, 点知過咗唔夠3個月又發生, 咁我琴晚咪即刻鬧佢囉, 点知佢又剩係答我"知道", 激死我啦

水晶宮

你有無出warning letter?
要出架.
仲要佢自己白紙黑字寫低,再有下次,佢會自動辭職!
原文章由 PansyMummy 於 07-9-18 18:48 發表

我個衰印印又私自帶我個女落街 所以我非常感激你可以將你所見嘅嘢POST出嚟, 因為真係唔係個個WORKING MUMMY 知道自己屋企個心肝椗俾D衰BUN/印印帶咗去边:cry: :cry: :cry:
昨天晚上我個女話 ...

大宅

醒目開學勳章

原文章由 方方媽媽 於 07-9-18 19:24 發表
你有無出warning letter?
要出架.
仲要佢自己白紙黑字寫低,再有下次,佢會自動辭職!

我無出呀, 但係我琴晚鬧佢己經同佢講咗如果再有下一次我一定會出warning letter 俾佢, 不過跟住佢就黑口黑面咁對住我, 重要好大力咁執我個女D玩具同埋柵柜桶, 跟住唔知点解我個腦重不斷浮現/幻想佢會加料俾我地食 or 飲, 打我個女......唉, 真係人都顛:-( :-( :-(

首頁

尾頁

跳至