烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

依家 wingon 做緊特價, 連蓋賣 $1398
sogo 賣 $1712 !

我見佢下個月全線加價,
所以今日心思思去 wingon 睇睇,
個 sales 姐姐話呢個鍋下個月會加到過 $2000
搞到我又想買黎做鑊,
佢話炒 2 斤瓜菜都冇問題架喎,
但我見容量得 4.5L, 咁咪同我個高速 pan 一樣大 ?

因為我用開傳統果種大鑊,
所以 ... 想請問有冇媽咪用過種鍋呢 ??
會唔會太淺唔好用呢 ????
thanks 大家唷 !!!

大宅

淺唔緊要因為佢闊口,你係米驚炒晒d餸落地,我諗你唔係姐手姐腳,應該好快適應。

Mama用Amway皇后鑊,結婚後我自已買Fissler用,我是舊款(但我覺得舊款靚d ),耳仔同蓋抽比較圓d,我大約2000年買$1200左右,我覺得Fissler靚d同快傳熱d,初初用頭幾次個火開得太大成日炒燶野,連菜都炒燶!

大宅

syc204 :

我就係驚佢淺得滯, 成日炒哂 d 野出黎 !!
咁呢個鍋 ... 會唔會唔夠大呢 ??

如果 2000 年都要賣 $1200 ....
咁依家咪好抵囉, 7 年後都係加左 $200,
相比高速煲, 一年加兩次, 每次 $500 !!!!

[ 本文章最後由 monkeyyyy 於 07-8-11 22:21 編輯 ]

大宅

monkeyyyy

剛摷翻d單睇2000年5月 $1104 比你講講下有d驚報錯料!

要睇你煮幾多人餸,我得2公婆ok嫁,我炒1斤通菜完全冇問題,but記住唔好買鑊產,當年我比佢個靚鑊產個樣吸引,點知炒花晒隻鑊勁心痛(其實我諗到,但個sale係都話唔會),用咗1次就收埋咗lu。

[ 本文章最後由 syc204 於 07-8-11 22:34 編輯 ]

大宅

sys204

我都係 2 公婆食飯架咋, 但係我地好大送,
又要準備埋帶飯盒 .... 所以驚唔夠用囉,
sales 姐姐話炒 2 斤瓜都冇問題, 我唔係太信佢囉 !!

想問下你依家用咩鑊產炒送架 ??

貴左 $300 .... 都好抵丫 !!!

大宅

Berndes(寶廸)膠產,黑色長長地有圓"lone"。

瓜重秤,2斤係好少咋,一定得;但2斤菜可能比較迫!

大宅

sys204

咁炒菜係咪真係好似 d sales 姐姐咁講,
唔駛用油 or 水架 ????
佢話只係用痴係菜上面既水已經足夠,
又唔駛炒 ... 燒熱果鑊 ... 放菜 ... 蓋鑊蓋就得 ?

大宅

sale姐姐講咩真係唔記得lu(7 yrs ago ah,唔好蝦我d老人家記性唔好。)

唔落油梗係唔得啦,就算得都唔好味啦,傻豬!

但你個sale姐姐,講的未常冇道理,因為隻鑊傳熱快,保温耐(我食完餐飯隻鑊仲熱),但佢所謂炒菜做出來似冇水"綠"菜多d bor!

喂!到我問味?

高速 pan 好唔好用,好似好貴咁?

[ 本文章最後由 syc204 於 07-8-11 23:22 編輯 ]

大宅

原文章由 syc204 於 07-8-11 23:18 發表
sale姐姐講咩真係唔記得lu(7 yrs ago ah,唔好蝦我d老人家記性唔好。)

唔落油梗係唔得啦,就算得都唔好味啦,傻豬!

但你個sale姐姐,講的未常冇道理,因為隻鑊傳熱快,保溫耐(我食完餐飯隻鑊仲熱),但佢所謂炒菜做出來似冇水"綠"菜多d bor!

喂!到我問味?

高速 pan 好唔好用,好似好貴咁?

唉 .... 咁我諗我今次又要敗家囉 !!! :-( :-( :-( :-(

高速煲梗係好用啦, 又快又慳時間又慳煤氣費,
我舊年買 $1700, 依家賣 $2200,
3/9 正價再加 $300, 你話係咪要買襯手 ??

如果唔係信得過佢 d 鋼水, 我都唔考慮佢個鍋啦,
以咁既價錢, 買到咁既鋼水, 重唔抵呀 ????
我本人覺得佢個高速煲好好用,
只要你用心佢鑽研佢既用法,
你就會得心應手架啦, 好似我咁 !!!

大宅

好!等我同honey去睇下先,敗家都有人back up嘛!

其實買完隻鑊都成日睇Fissler的promotion,我honey次次睇完都系呢句:我知,我完全冇懷疑過佢d嘢唔得bor,但多件嘢係屋企好咗地方,買返去用兩用你又唔用,米盞搞,屋企已經冇嘜位喇!(示意連我都厭咗地方):tongue:

男爵府

原文章由 monkeyyyy 於 07-8-11 23:31 發表

唉 .... 咁我諗我今次又要敗家囉 !!! :-( :-( :-( :-(

高速煲梗係好用啦, 又快又慳時間又慳煤氣費,
我舊年買 $1700, 依家賣 $2200,
3/9 正價再加 $300, 你話係咪要買襯手 ??

如果唔係信得過佢 ...

買la買lar~~

高速 pan 2.5L都好方便,我獨立買左佢就唔抵lar..成$1588(already 8折). 我冇買套裝,因為我本身已有高速煲.

大宅

原文章由 Pretty2036 於 07-8-12 05:03 發表

買la買lar~~

高速 pan 2.5L都好方便,我獨立買左佢就唔抵lar..成$1588(already 8折). 我冇買套裝,因為我本身已有高速煲.

係喎 .... 你好似有 lago 既雙耳鍋架啵,
好唔好用呀 ????? 會唔會淺過頭呀 .... 魔鬼 ???

大宅

原文章由 syc204 於 07-8-11 23:44 發表

好!等我同honey去睇下先,敗家都有人back up嘛!

其實買完隻鑊都成日睇Fissler的promotion,我honey次次睇完都系呢句:我知,我完全冇懷疑過佢d 野唔得bor,但多件野係屋企好阻地方,買返去用兩用你又唔用,米盞搞,屋企已經冇嘜位喇!(示意連我都厭阻地方):tongue:

你睇中左好快 d 買啦,
買左返去你就會日日用,
好似我咁, 日日要黎蒸送蒸飯,
點會用唔著呢 ?? 我連個飯煲都收埋左嚕 !!

最好你快 d 黎 back up 我啦 !!!

[ 本文章最後由 monkeyyyy 於 07-8-12 08:22 編輯 ]

洋房

我都有用開fissler的28cm平底鑊,約兩年前買,要$798,現在特價都要成千元,問返d售貨員,佢話果次係賣得最平了,我覺得好用,煎魚夠熱就唔黏鑊,菜唔使點炒,蓋上鑊蓋焗一會便可以,不過我好少炒菜,多數烚菜.
Helen的方家小廚http://hk.myblog.yahoo.com/helen-leung

男爵府

原文章由 monkeyyyy 於 07-8-12 08:14 發表

係喎 .... 你好似有 lago 既雙耳鍋架啵,
好唔好用呀 ????? 會唔會淺過頭呀 .... 魔鬼 ???

yes ar~~

but fissler pan 深dd lor...

水晶宮

好媽媽勳章

到底lago好家fissler好呀

大宅

原文章由 Helen617 於 07-8-12 11:47 發表
我都有用開fissler的28cm平底鑊,約兩年前買,要$798,現在特價都要成千元,問返d售貨員,佢話果次係賣得最平了,我覺得好用,煎魚夠熱就唔黏鑊,菜唔使點炒,蓋上鑊蓋焗一會便可以,不過我好少炒菜,多數烚菜.

$798 呢個價錢 ... 包唔包埋個蓋架 ????

用落真係咁正 ????

大宅

原文章由 kitty0502 於 07-8-12 14:59 發表
到底lago好家fissler好呀

好難幫你決定架,
因為要睇你用幾多 budget 去買,
同埋你既要求有幾高 ??
不如你去 counter 睇下實貨 & 價錢先啦 !!

洋房

原文章由 monkeyyyy 於 07-8-12 16:14 發表

$798 呢個價錢 ... 包唔包埋個蓋架 ????

用落真係咁正 ????

係包埋個蓋一套的.
Helen的方家小廚http://hk.myblog.yahoo.com/helen-leung

大宅

原文章由 Helen617 於 07-8-12 18:22 發表

係包埋個蓋一套的.

咁平 ???

首頁

尾頁

跳至