自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

多數學校指引係全套冬季或全套夏季校服咁著, 唔遵守會變得不倫不類同埋好似無皇管咁囉

大宅

回覆:你地學校比唔比著短袖

正常黎講有醫生證明同建議加封家長信係會比既
幼稚園到中學都係

大宅

規矩係要跟
但如果因身體上或健康上既問題
校方必須體諒

但除左以上情況外
學校基於整齊儀容既原因
劃一全校換季既時間並冇問題
除非你提出上述個別原因而學校堅決反對

ferrari2007  同意  發表於 14-3-30 02:42

子爵府

回覆:陳曦 的帖子

已經換得季

珍珠宮

上星期阿仔同我講已經有同學著夏季運動服(當時學校未出通告),佢話佢都想換,因為中午時好熱。我見佢話有同學著,咁上星期五我就比佢著夏季校服返學~當日放學佢同我講番原來唔可以換季住,風紀同佢講要著返冬季校服,轉季學校會通知。我聽完覺得無乜問題,因為錯在自己同小朋友!事實係學校一日未通知,學生都唔應該自行換季,雖然校規無提及換季準則,但學生要配合/服從學校要求呢樣係應該架!試諗下,返學除左學習知識外,守紀律都係學習範圍之一,而校規就係紀律嘅指引~所以我從來唔覺得校規有乜野好challenge,家長應該教導小朋友遵守校規而唔係挑戰/質疑校規。由得同學們隨意換唔難,但背後嘅意義(紀律)就會無左!
如果你囡囡因健康理由需要著夏季校服,你可以同校方提出,睇下佢地可唔可以酌情處理~犯規被鬧、被罰係正常,不然學校要黎做乜?校規要黎做乜?我相信如果老師們同樣有兩季制服,佢地為人師表都唔會話換就換卦?take it easy

人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

子爵府

咁學校未轉季當然要著返長就啦.....邊可以你想著長就長短就短架==

大宅

引用:阿女怕熱,半個月前開始著夏季短袖套冬季運

原帖由 陳曦 於 14-03-29 發表
阿女怕熱,半個月前開始著夏季短袖套冬季運動外套返學,前幾日仲熱到起晒熱痱
有一日阿女除左外套上體育堂 ...
學校未講換應唔換得,如長袖熱咪摺起袖,學校應冇話唔可摺掛

大宅

引用:阿女怕熱,半個月前開始著夏季短袖套冬季運

阿女怕熱,半個月前開始著夏季短袖套冬季運動外套返學,前幾日仲熱到起晒熱痱
有一日阿女除左外套上體育堂 ...
學校未講換應唔換得,如長袖熱咪摺起袖,學校應冇話唔可摺掛

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我仔學校4月1 日可換

我會跟學校要求

男爵府

未換季唔比,我仔自己摺起衫袖

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

當然要跟學校,如果個個好似你咁,學校唔使有規則啦,仲有,學校唔可以冬季加夏季咁著,你咁,老師話得你冇錯,

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

學校講明唔可以私自換季 ~

水晶宮

引用:Quote:原帖由+wy_yen+於+14-03-29+發表這是

係,我知錯了
但學校D校服咁厚 ,點解唔考慮下學生的感受?
阿女話D學生個個熱到汗流浹背,將D衣 ...
我覺得校規要守,但要合情合理。有好多學校的冬季運動服是厚棉質地,現在已有22度,大人自己曉换件薄衣,但細路焗住着厚衣。我們常说要靈活變通,在校服一事就如此僵化,怪不得香港學生讀死書

薯圈  唔單只學校,睇到好多人都讀死書。  發表於 14-3-30 20:16

大宅

回覆:陳曦 的帖子

可以,但要全套夏裝

大宅

引用:Quote:原帖由+陳曦+於+14-03-29+發表係,我

原帖由 birdbird 於 14-03-30 發表
我覺得校規要守,但要合情合理。有好多學校的冬季運動服是厚棉質地,現在已有22度,大人自己曉换件薄衣,但 ...
非常同意!
如果天氣返常,十二月成三十度,學校冇叫換季就唔換?

公爵府

陳曦 發表於 14-3-29 22:32
有一日阿女除左外套上體育堂 …
我仔學校比較彈性,雖然冬夏校服有指引幾時換季,但基本上只要係校服,全年任學生自由配搭,我仔經常短袖衫配長褲,或調轉,又或者校服加運動外套,個個學生都係咁,學校並無訓斥

子爵府

引用:Quote:原帖由+陳曦+於+14-03-29+發表係,我

原帖由 birdbird 於 14-03-30 發表
我覺得校規要守,但要合情合理。有好多學校的冬季運動服是厚棉質地,現在已有22度,大人自己曉换件薄衣,但 ...
見大部分人都話要守校規,不可自行換季,我已經唔敢再回復了
學校書包鞋襪都規定顏色,呢D我一定守規跟足指引行,但衣衫既要保暖又要利於散熱排汗,況且D學生各人體質運動量都不盡相同,點解吳可以適當放寬尺度,比學生自己選擇著長袖還是短袖?
好似有D姊妹學校咁,只要係校服,學生可自由選擇是否換季,遇到夏季打風落雨,也可著長褲短袖,冬季三十度時也可著夏季短袖,又有何不可呢?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我啲仔女學校, 未換季時着連動衫, 可以上身着短袖, 下身着番長褲!

子爵府

引用:Quote:陳曦+發表於+14-3-29+22:32+阿女怕熱

原帖由 mugtaitai 於 14-03-30 發表
我仔學校比較彈性,雖然冬夏校服有指引幾時換季,但基本上只要係校服,全年任學生自由配搭,我仔經常短袖衫 ...
如果我地學校都好似你地學校咁就好啦
我阿女有D朋友仔係返國際學校的,佢地學校更加人性化,如果女仔唔鐘意著校裙,都可以買男仔T恤西褲著,啱晒D活潑鐘意踢波的女同學

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+wy_yen+於+14-03-29+發表這是

係,我知錯了
但學校D校服咁厚 ,點解唔考慮下學生的感受?
阿女話D學生個個熱到汗流浹背,將D衣 ...
我完全明白!我仔係汗人!我仔以前都俾老師鬧,記缺點,我唔介意,由佢記缺點!因為我仔汗腺發達,手汗滴水,手掌汗多搞到甩皮!校規定咗無辦法,但我唔可以由得個仔熱到甩皮!

首頁

尾頁

跳至