烹飪搵食

跳至

首頁
12345...18

尾頁

伯爵府

減齡達人勳章

有啲人叫海棉蛋糕,一樣啫。

以前我好怕整全蛋法,因為自己整得唔好,直至見到呢位blogger

http://kitchentigress.blogspot.sg/2013/08/vanilla-sponge-cupcakes-video-recipe.html?m=1

我呢個蛋糕係改自呢個食譜。我嫌佢太油太甜,食譜要遲啲補上。

成品十分之鬆軟,亦無需要擔心蛋白打到咩階段,心得睇返作者本身嘅解釋,有唔明再大家研究研究。

oi123456789    發表於 15-6-24 09:44
lightwater    發表於 14-6-19 17:50
小阿肥    發表於 14-5-28 23:38
ceciliawmtong    發表於 14-5-27 16:02
falalala    發表於 14-5-1 13:00
lightwater    發表於 14-4-10 22:50
OO2011    發表於 14-4-5 22:39
bb130505  good  發表於 14-4-1 22:54
小阿肥    發表於 14-3-30 19:26

珍珠宮

翡翠宮

子爵府

回覆:全蛋法清蛋糕

子爵府

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

侯爵府

食譜內個topping recipe有冇試過?室溫真係唔溶嗎?

子爵府

引用:有啲人叫海棉蛋糕,一樣啫。以前我好怕整全

原帖由 印第安公主 於 14-03-30 發表
有啲人叫海棉蛋糕,一樣啫。

以前我好怕整全蛋法,因為自己整得唔好,直至見到呢位blogger
等你食譜

伯爵府

減齡達人勳章

室溫蛋3隻 粟膠9克(原食譜用glucose)砂糖50克(原食譜60克)低粉60克 盬少許(我唔記得落)奶15克(屋企無,所以我用咗水)植物油20克(我勁Cut,如照原食譜,應該要45克,我覺得太多,20克都可以。煮飯用嗰D已經Ok) 雲尼拿油少許

1. 預熱焗爐180C。蛋、糖、粟膠用電動打蛋器打至絲帶狀,即係拎起打蛋器可以寫8字唔會立刻消失。我用pxnasonic打蛋器,只要4分鐘左右已經可以,各自嘅打蛋器馬力唔一樣,自己用眼睛去判斷。打時有小小竅門可以加速打起嘅:就係打側個盤,啲蛋液係卷上到打蛋器支搞棒嘅頂部,咁打會快好多!

2.如果你係用個blogger嗰款打蛋器,打至ribbon stage之後,只須熄機手動繼續打圈一兩分鐘,目的係要消除大氣泡。又或者好似我咁,換個十蚊店買到嘅打蛋器打亦得。

3.篩入一半低粉。盡量將粉分佈喺蛋漿的整個表面,唔好只降落喺一忽蛋漿上。繼續用打蛋器打圓圈,但今次要小心,記住打圈時,只打蛋漿的上半,下半係唔打圈嘅。

4.再篩入餘下嘅低粉,重複繼續用打蛋器打圈,仍然只係上半部分嘅蛋漿。

5.之後改用膠刮將全部分嘅蛋漿拌勻。

6.取少許5嘅蛋糊同(奶\\水+油+雲尼拿香油)拌勻,再倒入蛋糊中拌勻。(原食譜就咁將奶+油+雲尼拿倒入蛋糊中拌勻,但對新手較難)

7.入模,180C23分鐘,出爐倒扣,直至完全冷卻。

以上係八吋模做法。

原食譜係整cupcake嘅。

伯爵府

減齡達人勳章

引用:食譜內個topping+recipe有冇試過?室溫真係

原帖由 goodday 於 14-03-30 發表
食譜內個topping recipe有冇試過?室溫真係唔溶嗎?
我冇,呢個係swiss meringue

Frosting可以睇Ann嘅實驗,有講邊種可抵御3X度高溫

http://www.youtube.com/watch?v=ptiFsI0rF4Q&feature=youtube_gdata_player

禁止訪問

子爵府

引用:室溫蛋3隻++粟膠9克(原食譜用glucose)砂

室溫蛋3隻 粟膠9克(原食譜用glucose)砂糖50克(原食譜60克)低粉60克 盬少許(我唔記得落)奶15克(屋企 ...
請問粟膠在蛋糕内起什麼作用?

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+印第安公主+於+14-03-30+發表

原帖由 dobbybabie 於 14-03-30 發表
請問粟膠在蛋糕内起什麼作用?
保持濕潤

子爵府

引用:Quote:原帖由+dobbybabie+於+14-03-30+發表

保持濕潤
謝谢,再多問一句,唔係化學嘢哦,同蛋糕乳化劑有么唔同?

子爵府

引用:室溫蛋3隻++粟膠9克(原食譜用glucose)砂

室溫蛋3隻 粟膠9克(原食譜用glucose)砂糖50克(原食譜60克)低粉60克 盬少許(我唔記得落)奶15克(屋企 ...
請問點倒扣? 即係反轉放, 凍左先甩模?
如果整cupcake要倒扣嗎?
thanks

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

多謝樓主好介紹!我好少整海綿蛋糕,因為怕撈粉,這種撈粉方法!雖然膨脹度可能唔及戚風法,但唔使分蛋又幾方便。

侯爵府

印第安公主 發表於 14-3-30 22:14
我冇,呢個係swiss meringue

Frosting可以睇Ann嘅實驗,有講邊種可抵御3X度高溫
唔該曬你,你好有心機又譯又打埋詳盡食譜,感謝。

記得你早前推介過ermine frosting,應該係最經得起室溫考驗嘅。

大宅

上次試過落粉後攪兩攪冇晒D空氣,原來只係攪上半部,學到野啦
唔用粟膠,可以搵乜野代替呀?

侯爵府

上次整棉花糖用剩大支粟膠,終於有用了。

這個食譜唔使座熱水打蛋?

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+印第安公主+於+14-03-30+發表

原帖由 dobbybabie 於 14-03-30 發表
謝谢,再多問一句,唔係化學嘢哦,同蛋糕乳化劑有么唔同?
自家製就係5想加呢D化學嘢啫

我只係肥C9一個,化學我5識,只想家人食得健康

原作者有個5落SP嘅蜂蜜蛋糕:

http://kitchentigress.blogspot.sg/2013/11/castella-cake-video-recipe.html

有機會真係要試下!

首頁
12345...18

尾頁

跳至