懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

估都估唔到我會超標. 諗緊係因為食得太多面包, 定係前一晚食左蛋糕.....
又冇家族遺傳飲食又正常, 收到電話成個人震晒.
希望兩日後返去飲糖水合格啦!

大宅

虎到金來勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投

我前幾日都收到電話叫返去醫院,但點解你係返去飲糖水既?唔係因為飲完糖水先知血糖超標咩??
.....

大宅

mon_626 發表於 14-4-7 12:02
我前幾日都收到電話叫返去醫院,但點解你係返去飲糖水既?唔係因為飲完糖水先知血糖超標咩?? ...
我係27W幾抽血, 話如果有問題會打俾我. 跟住話我OVER左, 所以要飲糖水再驟.
咁你再返醫院要再飲嗎? 我好擔心, 雖然係好少事...

大宅

虎到金來勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投

我18W去飲糖水, 隔左2日醫院打電話黎話我超左,但無講超幾多,叫我過2日之後返醫院見醫生聽REPORT,之後下午就見營養師...希望依家仲係早期,希望唔會影響到阿B啦...不過我都唔明點解我會超既...我又唔係肥,又唔中2食甜野,

.....

別墅

引用:Quote:mon_626+發表於+14-4-7+12:02+我前幾

原帖由 文家媳婦 於 14-04-07 發表
我係27W幾抽血, 話如果有問題會打俾我. 跟住話我OVER左, 所以要飲糖水再驟.
咁你再返醫院要再飲嗎? 我好擔 ...
請問抽血後幾多日會有電話?

大宅

回覆 Kerrywws 的帖子

我4月4日抽的, 今早有電話

大宅

回覆 mon_626 的帖子

我20W時第一次起政府抽, 冇事.
今次係27W幾抽第2次, 話有問題.. 其實我上網睇過7以上先叫超, 有D媽媽上到去8, 10. 但我只係6.7.
我自問真係日日食面包同飯/ 面. 不過都係好正常咁食. 蛋糕都唔係成日食, 又唔中意食朱古力同糖, 所以超左覺得好奇怪.

大宅

引用:回覆+mon_626+的帖子我20W時第一次起政府抽

我估你果個係驗糖化血糖素,正常晤超過6。7以下系糖尿病人既指引

大宅

回覆:血糖超標要返去飲糖水

我3月18號去飲糖水,一直都無收到電話,去到28號收到醫院寄黎既信叫我11號去醫院見營養師,25號入院,但又無講我係未超左、有無jm都係甘

大宅

回覆 paulineleng 的帖子

thx!!!!雖然我仲未知道咩原因會導致今次fail, 但我都知有解決辦法既^^

大宅

医院安排我29wks先饮糖水,點解咁遲嘅?我都日日食麵包和饭,好擔心超標

大宅

回覆 lalawowo 的帖子

面包同飯每日都食, 我都好想知點解超...
聽jm講27w之前先會飲糖水, 而有d jm因為有家族遺傳等等早期就要飲. 都有jm全個孕期都唔需要飲.

大宅

引用:回覆 lalawowo 的帖子面包同飯每日都食, 我

回覆 lalawowo 的帖子

面包同飯每日都食, 我都好想知點解超...
就系殿粉質食物先會令血糖上升。。。試下食小啲殿粉質。。應該會好小小

大宅

回覆 MrsGemmaR 的帖子

但係我可以食咩....餅又唔得.....我食糧冇特別多, 係正常一日三餐..

別墅

回覆 Kerrywws 的帖子

我個日上午去東區飲糖水同抽血,食午飯時就收到電話... 超級神速。

男爵府

引用:回覆+mon_626+的帖子我20W時第一次起政府抽

我24wk飲完,冇事,但我成曰食糖,飲甜野,佢都話正常,我都O左咀,可能我血糖本身好低,我好易頭暈,

問過醫生佢話之後唔使再check,點解你有第二次ge?係私家check?

大宅

唔關本身血糖低事,係因為大肚有胎盤激素導致d胰島素唔能夠正常運作。

大宅

我都有妊娠糖尿,有次食完個麵包吉手指去到8點幾度,食一碗飯都唔會咁高,之後都唔敢食麵包

大宅

點解醫院同健康院都無叫我飲糖水嘅?唔係個個都要飲?

大宅

回覆:Yenyen28 的帖子

我都被安排左29W飲糖水,本來以為可以唔使飲,點知上個月產檢醫生話都係飲吓好,唔驗唔知有冇。。。

首頁

尾頁

跳至