在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

真係失敗!

男爵府

回覆:wkiwong 的帖子

邊方面失敗

大宅

點解呀。因咩事!?可分享下嘛

大宅

回覆:csiusin 的帖子

覺得自己唔適合做FTM、呢兩個月來、阿囡一個月病一次、一病就兩個星期都唔好番、又要哄她食藥、頭先咳到嘔係床度、她自己果張被烏足著、又唔肯給我冼、咳醒左又tum唔到她訓覺、張床又烏足曬……真係好煩、覺得自己handle 唔到、仲要諗今晚煮咩食

男爵府

病好之後,曬多d太陽,over三歲都可以考慮學游水,增加身體提抗力。平時食調,明白小朋友同大人一樣有虛寒熱地燥底分別。好似我個仔係寒底,脾胃虛,食野唔吸收,中醫話我聽,之後我就著重係呢方面食療,寒性食物少食,健脾好似淮山平時煲魚湯阿,都有少少改善。

大宅

睇開d啦,天氣轉來轉去,人人都會病,唔係你照顧佢所以成曰病

男爵府

回覆:云云 的帖子

係囉,大人都會傷風咳,何況小朋友,就算其他人湊都會病,平時注意出汗無冷親。

rachel_ching  X2  發表於 14-4-13 23:35

大宅

我試過阿仔半夜腸胃炎疴到成身成床烏糟晒,攪到要捉佢起身沖涼同換晒d床單
小朋友病親媽咪都好辛苦,加油!

禁止訪問

大宅

真係要加油啊~~
我都係0岩0岩開始倏FTM, 返工真係易過湊仔.
不過為左BB, 要一齊努力啊~~

rachel_ching  Agree  發表於 14-4-13 23:36

水晶宮

唔好咁灰心啦~~
ftm係要慢慢積累經驗~~
都冇人一出世就識得點湊小朋友~~
加油~~

男爵府

唔使甘灰心,呢D情況唔係成日都會有嘅,我做咗兩年FTM,咩事都遇過,有時心情亦會好DOWN,但總嘅嚟講,都係好開心嘅,因為睇住囝囝囡囡一日日甘大,見證住佢地好多嘅第一次,心裡亦會有滿足感,往好嘅方面諗就冇事啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

wkiwong 發表於 14-4-11 15:05
覺得自己唔適合做FTM、呢兩個月來、阿囡一個月病一次、一病就兩個星期都唔好番、又要哄她食藥、頭先咳到嘔 ...
呢個情況, 你覺得自己唔適合的話, 是問仲有邊個可以勝任可以咁有耐性去照顧病左既小朋友?

無疑而家係難頂, 但小朋友好番就會冇事, 會更加健康. 加油呀~

諗唔到今晚煮乜, 就簡單d 買外賣, 或者煮番上個禮拜煮既野, 又或者上網睇d 食譜網頁, 點2個簡單餸菜出黎自己煮.

民房

引用:覺得自己唔適合做FTM、呢兩個月來、阿囡一

原帖由 wkiwong 於 14-04-11 發表
覺得自己唔適合做FTM、呢兩個月來、阿囡一個月病一次、一病就兩個星期都唔好番、又要哄她食藥、頭先咳到嘔 ...
細路病時都好辛苦, 情緒會更差的. 天氣不好易病, 唔好怪自己.
我小朋友都發燒左兩日, 我冇得訓,大人食外賣啦, 冇心情力量去煑野.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

講開我個仔呢2日都發燒, 尋晚仲要瀨兩次尿. 今日佢退左燒, 精神番就lur 住要去踩單車. 呢兩日我都俾佢地惹到兩行鼻水. 大家加油, 撐住呀~

今晚我會整燒肉, 放舊肉入焗爐就得, 希望成功啦.

大宅

回覆 wkiwong 的帖子

加油啊,我最初第一個月做FTM,無工人姐姐係身邊,BB咁啱出玫瑰疹,我都好失落但照顧左bb半年了,慢慢上手了,很enjoy
記住學習是過程,要相信自己係bb媽媽一定比其他人更適合照顧自己仔女
所有事都會慢慢上手,不用擔心

大宅

引用:回覆 wkiwong 的帖子加油啊,我最初第一個

原帖由 CeliaLam321 於 14-04-11 發表

加油啊,我最初第一個月做FTM,無工人姐姐係身邊,BB咁啱出玫瑰疹,我都好失落但照顧 ...
多謝各位媽媽嘅支持、我會繼續努力

大宅

彼此扶持!

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

好小事GA JA..
慢慢黎啦..
岩岩開始.. 個個都係會咁
慢慢你就會熟手GA 啦..

我本身都係乜都唔識.. 又要人地幫手.
到到現在阿仔都2歲半.. 我都可以一腳踢啦..

你都得GA! 加油!

子爵府

明白,小朋友病,大人真係好辛苦,但唔好否定自己既能力。而家呢d天時,唔好話小朋友,大人都好易中蕉
加油!

首頁

尾頁

跳至