自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:我c6似我62,鍾意做家務 +

原帖由 Labeba 於 14-04-11 發表
我c6似我62,鍾意做家務
我老公都中意做家務,不過62唔係

大宅

回覆:點解家務要女人做晒,你d男人廢架?

翡翠宮

引用:男人好少自動自覺。

原帖由 小蘅媽媽 於 14-04-12 發表
男人好少自動自覺。
會自動自覺既多數都係佢地阿媽有訓練佢,佢自細做慣左,又或者本身同佢地的性格有關,不過,我估呢類會幫手做家務的男人唔多囉,本身性格會自動自覺既更加係佔好少數,仲有一部份係佢地係後天既,就係老婆訓練有素,但我個人覺得訓練得到既已經算好,訓唔訓練到都好睇佢地的性格,同埋都要讚到讚佢地老婆,因為我個人覺得有時點樣訓練,都要睇佢地的個性去諗適合的方法,我相信有部份男人係訓練唔到既~

以我老公為例,我用過好多唔同的方法,好多一般人講的方法對我老公唔work囉!!

我試過係作面前扮忙,結果佢無動於衷,好似睇唔到聽唔到,完全唔關佢事,結果我怨氣甚重地地自己做哂,見到佢懶懶閒咁好忟囉,當然呢個方法唔ok喇!!

又試過學其他jm講讚多d,比高帽佢帶,但我老公個性好衰格,讚佢仲要扮哂野好不肖咁話「好少兒科姐」,但佢陰陰咁笑架喎,即係其實佢鍾意人讚,但把口又衰,同埋佢會堅以為自己真係好掂,係度認叻,咁都唔係大問題,佢最衰就係睬低我黎抬高佢自己,話我咁都唔識做or做唔到,話我無左佢唔得……雖然我知佢係講笑,但佢的態度會令我讚唔落口囉,而事關佢做的野我做到冇餘,仲要做得好過佢,佢根本做唔到我一半,所以呢個方法係我老公身上都係唔得~

亦試過好似其他jm所講,行開一日半日,等佢做下就知道我平時幾忙幾辛苦,但我老公本身係無同理心,即係佢完全唔識將心比己,所以佢做得辛苦or搞唔掂時,佢唔會諗到平時我係點做??平時我係幾辛苦??亦唔會覺得我搞得掂而覺得我叻同感激我,更加唔會讚我,亦啊會見到我返黎就好開心話老婆終於返黎佢甩難,亦係佢的態度唔會令你覺得作無左我唔得,反而佢會怨番我轉頭,話如果我唔係自己出左街,佢就唔使點點點,佢就唔會咁咁咁,仲會不停呻自己當日做左幾多野,幾累幾辛苦……但其實我日日都係咁做喇,我老公係個種自己做左2分就講到自己做左8分,但人地做左8分佢就只覺得人地做左2分的人,所以為佢做多多都無用,佢唔佢感激你~

亦試過話對佢好d,默默為佢付出,等佢感受到我對佢的好,即係要人對自己好先要自己對人好,但點知呢個方法對我老公都係唔得,因為佢係個種得一想二的人,為佢做幾多野佢都覺得無應份,甚至唔夠,仲想你再做多d,所以呢個方法太蠢太難為自己喇!!

總之,對住我老公呢種人,好多方法都唔得,簡直有對牛彈琴的感覺,同埋會覺得佢直頭唔係正常人的思維~

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

對付下佢

子爵府

回覆:iamlazy 的帖子

出聲先做都好好, 我那個出聲都唔做

子爵府

性格加上習慣問題、我老公自細做家務,所以屋企好多野佢做

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

無計係甘,唔想做就請工人,嘈都冇用

---生命無價,請支持領養---

翡翠宮

不過,佢唔係衰哂既,起碼我叫佢做佢唔敢唔做,我出左街佢唔會打比我吹我返黎,因為一定比我鬧,所以佢唔敢打比我話佢搞唔掂~

同埋佢會自動自覺幫我買日用品同買餸,屋企8成日常用品同bb的野都係佢負責買,佢出糧會攞哂返黎由我分配,儲幾多用幾多都由我話事,最重要係佢起碼比我話得鬧得~

但其實我本身唔係鍾意鬧人同叫人做野的人,不過,我發覺我老公係受硬唔受軟的人,即係唔鬧唔得個隻,好聲好氣同佢講佢會當我唱歌,到我發火堅嬲時,佢就死死地氣唔敢出聲,梗係喇,我講的野有道理,佢根本駁我唔到~

所有我咪話點樣訓練堅係要睇自己老公的性格,我係要硬性要佢做,不過我仲會睇埋環境同佢的心情黎決定用乜野語氣,有時我會一日內幾件小事儲埋黎話佢,例如:個日佢好多野都無手尾……但如果佢訓左我唔會話佢住,我會等佢訓醒先同佢講,又或者太小問題,我會幫佢執左手尾先再話番比佢知我幫左佢,以前我唔講佢會唔知我幫左佢做幾多野囉!!

而且,我老公係唔會講唔該的人,我依架正訓練緊佢,人地幫左佢做野,講唔該係基本禮貌(連幼稚園小朋友都識的野,我老公都要我教呀,因為我99自細無教囉!!)

仲有,我要睇我老公能力黎訓練,逐步慢慢放手,而且我佢選擇性比佢做,有時為左訓練佢,就算知佢明拖我都唔會出手,真係要忍得唔好自己做,否則訓練唔到~

而且,有時就算明知要執佢手尾都要佢做,但我唔會搵自己笨既,如果佢做左之後仲加重我負擔,我就唔會玩自己,例如:我唔會叫佢拖地,因為佢拖完我仲要全屋抹過,因為屋企有小朋,呢樣野唔係講玩,所以我會自己快手做番,但洗衫、晾衫、收衫我會要佢做,不過,我只需要佢晾同收自己的衫,因為佢晾衫超求其,完全唔fing鬆件衫一「住」菜咁掛上衣架,結果唔乾囉,我發覺咁樣我收唔到衫,於是我索性連衫都唔幫佢收,到佢自己收衫甚至佢連收衫都求其,但到佢著時就發現件衫有部份唔乾,咁佢受到教訓下次就會識點做同做好d,但如果我唔訓練佢,佢根本唔會知原來晾衫都有學問,唔係樣樣野都求其是旦就得~

以前我會對佢服侍周到,午餐晚餐都煮比佢食,試過連早餐都煮埋,仲要日日煲湯,講真我又要湊bb同做家務,根本自己都唔得閒食,但我會情願自己辛苦d都唔緊要,但我發覺對我老公咁好係無用架,因為佢唔感恩仲會彈3彈4,我堅嬲囉,所以我依架3餐都唔煮,係間唔中佢開聲要求先煮一餐晚餐,如果佢彈我會話「咁我唔煮囉,你食自己我仲高興,我湊bb已經好忙,如果唔係你開聲我根本唔想煮」佢即時無聲出~

其實,我煲湯、煮飯再加做家務、湊bb同照顧佢一日5-6餐,同佢講幾忙,佢仲要話煮餐飯同湊b姐,你地話嬲唔嬲先,我咪話「講到咁輕鬆容易,你唔去煮,你唔湊下個女,你唔識煮又點知煮飯唔辛苦呀??你試下同個女沖涼同餵個女食飯呀??煮埋個女的一日3餐,再加煮埋我地的晚餐,仲要煲埋湯、拖埋地、洗埋碗,得把口話人就叻,叫你做你做到咩??你做唔到就收聲喇!!」

可能你地會覺得我對我老公好惡,但我以前唔係咁架,我對佢堅照顧周到同好溫柔,閒時仲佢整下小食,又會製造下驚喜,但係對左佢咁多年,佢的個性唔能夠令我單方面地對佢好,因為佢唔會欣賞我唔會讚下我,更加唔會講一句「辛苦老婆」~

佢唔會甜言蜜語,把口唔止完全唔識氹人,仲要講親都無句好野聽,淨係識批評,仲要話批評係因為想我有進步,我即回應佢「咁點解我又唔見你有進步既??」,總之對住個自我中心又充滿負能量的人就要見招拆招喇,因為佢會將自己做得唔好的野講成係你錯,如果唔係你咁咁咁,佢就唔會點點點,令你非常氣結,所以我學精左,佢一想推卸責任,我就會話「你唔好轉移視線,依架講緊你,係你唔細心又唔小心,所以導致咁樣」,佢即時無聲出~

我睇番轉頭,以前我原來不自覺咁比佢食住,因為佢把口好識「?橫折曲」,我唔識回應佢只有覺得唔服氣,但漸漸我開始深入去了解,具體「綜納」左佢性格上的問題,於是我就住佢的性格黎扭轉局面,我以其人之道還自其人之身黎教訓同訓練佢,我唔敢講依架我食得住佢,但起碼佢一定食我唔住~

水晶宮

回覆:小manman 的帖子

日用品未見佢買過,我返工都要我去買埋返黎,佢從來只會叫我去做

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我直情想離婚

原帖由 iamlazy 於 14-04-11 發表
我直情想離婚
因為家務而想離婚?

大家坐低平心靜氣傾下。

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:所以結婚前一定要講好數,+生女要教定佢,+同

原帖由 cy101 於 14-04-11 發表
所以結婚前一定要講好數, 生女要教定佢, 同未來老公有呢個協議, 唔好做大爺咁款, 否則叫佢俾錢請工人!!! ...
我地都係架,無請工人,大家分工合作,盡力做好。

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

子爵府

有口男人真係廢架,仲好自私添。

阿尼陀佛   enjoy enjoy
black lady/sexy cool/fifty cent/多肉動物/式持恒/沈思懷

子爵府

有D

阿尼陀佛   enjoy enjoy
black lady/sexy cool/fifty cent/多肉動物/式持恒/沈思懷

大宅

我老公都係食飽就訓向梳化打機,又唔同仔女玩,睇見都嬲
奶奶仲想叫我生多個,真係攞苦了辛。

iamlazy  一樣  發表於 14-4-15 08:58

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我想當年大住個肚因蛋白尿要入院,隻Exc6話屋企無嘢飮,要佢食蘋果解喝

BIGPAT    發表於 14-4-13 09:44
順順利利 大吉大利       

別墅

C6從不幫手~慣性做大爺

男爵府

引用:我C6重經典,10:30我食完飯湊細仔返房,飯

原帖由 Vinccy 於 14-04-11 發表
我C6重經典,10:30我食完飯湊細仔返房,飯後佢大家姐洗緊碗我啱啱哄到細仔瞓覺C6行入來同我講:"呢D應該 ...
咁之後點丫……好想知

水晶宮

引用:一肚氣

原帖由 anders315 於 14-04-11 發表
一肚氣
agree

男爵府

回覆 iamlazy 的帖子

男人嘅心態係家務當然係由女人做,唔係娶老婆黎做乜!

大宅

我老公又係,冇意識話幫我手架,火都黎埋……

首頁
45678...9

尾頁

跳至