懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有無廣華媽媽分享下生仔過程
我過左預產期一日:(好緊張呀

男爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 畀面勳章

回覆 yeefafa 的帖子

帶兩包孕婦衞生巾,電話,網褲,沖洗并,﹁好痛先好入急症登記,最好見紅或穿水先入,因為妳未生得姑娘只會叫妳行多啲,要痛到兩三分鐘一次先會理妳,尿片叫老公或屋企人帶,衫仔就接出院先帶

複式洋房

引用:請問有無廣華媽媽分享下生仔過程我過左預產

原帖由 yeefafa 於 14-04-12 發表
我要為廣華無笑氣平反,我剛剛8號在廣華生完係用笑氣渡過整個產程,我凌晨2點係產前房陣痛,就要求姑娘比波波我坐減痛,開到3度約4點幾就去產房,去產房有個好好護士長mon住我又幫我按摩尾龍骨(我真係好感激佢),果時再檢查已經5,6度就推入真正產房,助產士就開始教我用笑氣(我個人認為你只要乖乖先運用深呼吸法,而你度數又開到,她們會比笑氣你的)最後我9點就生咗我8磅8巨bb

大宅

jssjunewong 發表於 14-4-12 08:49
我要為廣華無笑氣平反,我剛剛8號在廣華生完係用笑氣渡過整個產程,我凌晨2點係產前房陣痛,就要求姑娘比波 ...
Congrats!!

複式洋房

回覆:請問有無廣華媽媽分享下生仔過程

我剛係廣華生。我全程無用過任何止痛。request過笑氣,止痛針同無痛分勉都無人理我。
不過自古以來d人都係咁生,加上我覺得想象比事實可怕!
其實係6至8度個陣最痛。個人覺得1至5度係頂到的,我仲可以行來行去,自己去廁所。
9至10要生個陣其實係無力多過痛。

痛個陣係不停話早知開刀。但係而家問我,我下胎都會順產!

所以你都要加油!

別墅

BK Milk勳章

D姑娘都機好,陣痛過程自己行來行去,坐波,最後頂唔順同姑娘誁,再同醫生誁,之後醫生幫我穿羊水,之後d姑娘又教你呼吸,又話你之中又鼓勵你,一直到生後

複式洋房

請問如果水都未穿 ,醫生幫我刺穿會否很痛

複式洋房

回覆:2006li 的帖子

請問你是第一胎嗎?

複式洋房

引用:我剛係廣華生。我全程無用過任何止痛。requ

原帖由 2006li 於 14-04-12 發表
我剛係廣華生。我全程無用過任何止痛。request過笑氣,止痛針同無痛分勉都無人理我。
不過自古以來d人都係 ...
請問你是第一胎嗎

複式洋房

引用:Quote:原帖由+yeefafa+於+14-04-12+發表請

原帖由 jssjunewong 於 14-04-12 發表
我要為廣華無笑氣平反,我剛剛8號在廣華生完係用笑氣渡過整個產程,我凌晨2點係產前房陣痛,就要求姑娘比波 ...
用左幾耐生小baby 呀

大宅

引用:請問如果水都未穿+,醫生幫我刺穿會否很痛

原帖由 yeefafa 於 14-04-14 發表
請問如果水都未穿 ,醫生幫我刺穿會否很痛
穿水嗰下唔痛的

我上年5月係廣華催生..過左預產期7日都無動靜就入院催生
要有心理準備..醫生伸手入去check子宮頸(觸診)堅痛
塞左第1晚藥..因為藥效會有陣痛...但唔代表可以落產房生...
由12點開始陣痛左成晚..到第2朝8點醫生話未得要塞多1次...
即時喊到收唔到聲....痛咁耐都未得兼再要黎多次.....
中午到藥效散左就無再陣痛...咁先可以瞓到...
但又俾姑娘拍醒..叫我行多啲....

到第2晚觸診完就話可以第2朝落產房催生唔駛再放藥...
但都係瞓得好差...到朝早feel到穿左水...檢查完就落產房...
係前產房吊藥催生..2日加埋瞓唔夠4個鐘、吊左藥之前無得落床&禁止飲食
痛到10點幾開始已經頂唔順...要求打止痛針
到1點老公入黎時已經神智不清...
但痛左6、7個鐘都只係開左2度...!
之前我要求打無痛...所有姑娘醫生都左推右推...
力勸我唔好打、又話可能會開得好快....
最後我堅持要打...
到3、4點就推入真正嘅產房打無痛..老公都即刻可以入黎陪我...
打完唔係完全唔痛...但已經攰到陣痛一完就昏迷...
打之前都開得3、4度...到6點到就開到8度
過程中痛到不停大叫..我知叫係無用、頭4、5個鐘都仲忍到..但之後已經忍唔到了...
最後8點半醫生check完就拆床開始試生...
試左幾次..醫生話不如休息下先再試..但我已經唔想再捱陣痛...
最終9點就生左了!
事隔差不多1年...依然記憶猶新...因為實在太可怕了.....

祝你快啲作動、唔駛催生!

大宅

引用:請問有無廣華媽媽分享下生仔過程我過左預產

原帖由 yeefafa 於 14-04-12 發表
我剛生完十幾日,我好想講詳細啲,但太長,我講重點。
止痛針:唔會咁易幫你打,但你一見dr一定要叫佢開左先,因為一定dr開,如針都無,姑娘一定無得打,就算有針都未必即時幫你打,但你堅持,佢地會打的。有個媽媽錯過左巡房時間才入黎,由早上六點叫到生左都未搵到dr得閒
笑氣:候產室唔洗指意有,要入產房至有,其實你入得都就生得,所以其實無用,生時文到溫溫鄧鄧仲衰,我第一胎時就係。
慘叫:基本上叫係無用,無人幫到你,但你全程慘叫,到你真係生得時真係無人理你,狼來了故事而矣~我見有兩個媽媽就係咁~
fitball:有用,可坐
姑娘:都係好,會鼓勵你
餵人奶:如你表示餵,佢地會十分支持,個人認為幾大壓力,補不補粉自己決定,姑娘不一定全對

大宅

引用:Quote:原帖由+yeefafa+於+14-04-12+發表請

原帖由 外星媽媽 於 14-04-14 發表
我剛生完十幾日,我好想講詳細啲,但太長,我講重點。
止痛針:唔會咁易幫你打,但你一見dr一定要叫佢開左 ...
補充:我係小組姑娘根,真係好好!無得頂!

大宅

回覆:外星媽媽 的帖子

Bk長期充斥住廣華vsQE TOPIC啲人過哂QE 所以而家廣華姑娘都無咁多野做。病房都空啲

大宅

我早兩日都係廣華生完,我係穿水見紅加陣痛入院,入院時1點幾果陣10分鐘痛一次,跟住做檢查聽胎心機1小時左右可以落床我就出左去搵先生係外面行黎行去,好快已經2,3分鐘痛一次,跟住我就返入房上床等,果陣3點幾……
到我感覺到愈痛愈勁同密到已經1分鐘一次既大痛黎時我就叫姑娘幫我睇下,點知睇完話我知開得4度,我即刻灰左因為我今次係第二胎,明明就已經係痛到第一胎就生果陣既感覺都係得4度,跟住我頂唔順要求打止痛針,但真係唔係即時可以幫妳打到,見佢地好忙行開行埋我就一路死頂,過多幾個字我已經痛到失左控忍唔住係咁想出力就再同姑娘講我唔得啦!我覺得我生得啦!跟住姑娘再黎睇就話可以推入產房
果時我已經痛到癲左係咁要求野止痛針但係姑娘話都生得啦仲打咩止痛針呀,但我生第一胎真係未試過痛到咁癲,對手麻痺曬條腰又痛對腳仲狂抽筋,我真係有一刻感覺自己好似會死咁
我係咁話點解第一胎都冇咁痛,我唔得啦,我唔生啦!總之就已經語無倫次左……跟住d姑娘好似已經見慣曬d大場面好冷靜咁講第二胎係痛d正常架叫我盡量係痛既時候呼氣啦,但我果刻已經控制唔到咁多我只覺得連抖氣都好困難,之後我唔理咁多就博命出力,出左幾下就係5點幾生左bb出黎了,果下咩都抵曬
就係咁全程冇用過任何止痛,係好清醒既情況下跟住聯針完工

複式洋房

回覆:yeefafa 的帖子

我覺得最痛到生,由4點幾到9點前生到,都要4至5個鐘我係第一胎

複式洋房

引用:Quote:原帖由+2006li+於+14-04-12+發表我剛

原帖由 yeefafa 於 14-04-14 發表
請問你是第一胎嗎
係呀!第一胎

大宅

3年前第一胎

第一天:
早上6點,穿水,7點入到醫院,檢查過話宮頸未開,要等自然生,其間不停行,坐波同做運動
下午3點,因為已經冇晒陣痛冇水流,要求姑娘幫我落催生藥被拒,理由係下午落催生藥,到夜晚先至生冇人得閒理你,因為夜間得兩個姑娘當值

第二天:
早上9點,落催生藥
下午2點,姑娘發現落左藥咁耐都未有有規律宮縮,所以叫醫生再檢查一次,先發現水囊未穿晒,再一次人工穿水
下午8點,仍未有有規律宮縮,宮頸只開到1度,安排開刀
下午10點,終於等到麻醉師得閒可以入手術室

伯爵府

回覆:BEBE1001 的帖子

第二胎係痛d好驚呀

首頁

尾頁

跳至