自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

請問有沒有jm有經驗,可分享有什麼地方要注意呢?Thanks!

男爵府

醒目開學勳章

引用:請問有沒有jm有經驗,可分享有什麼地方要注

原帖由 Moonlight819 於 14-04-12 發表
請問有沒有jm有經驗,可分享有什麼地方要注意呢?Thanks!
我個人係好懶,又唔想嘥錢,所以會唔設計,因小朋友好快會大,到時又要書枱,又要書櫃;果時我等到K1完,K2開始,我就去"依家"買咗張又簡單又大嘅1.5米書枱,一個好大嘅書櫃,本身已經有個三尺衣櫃,再去"seahorse"買張2.5尺嘅床,咁樣用到中學都得嘛

男爵府

回覆:想設計二歲小朋友房

我既設計係由bb到小學或者更大陀住大囡時已經訂做左4尺衣櫃,高到天花,3尺碌架床,bb床放房中間,未滿月餵夜奶時我訓碌架床,到介夜好後bb 自己一個人訓一間房,宜家大囡兩歲幾,一個人訓下層床,細妹訓bb床,上層放雜物,大囡張枱仔同櫈仔(ikea既)放係廳,諗住到妹妹兩歲幾大囡4歲幾時先訂書枱,禁就應該可以用到大個喇

大宅

引用:我既設計係由bb到小學或者更大陀住大囡時已

原帖由 rabbit3 於 14-04-13 發表
我既設計係由bb到小學或者更大陀住大囡時已經訂做左4尺衣櫃,高到天花,3尺碌架床,bb床放房中間, ...
好好呀

珍珠宮

我既設計係由bb到小學或者更大陀住大囡時已經訂做左4尺衣櫃,高到天花,3尺碌架床,bb床放房中間, ...
Thanks! 想問有沒有相可參考呢?

珍珠宮

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我仔小一時我已經整定一間可以用到大學既房~
3x6單人床(床底可以夠高放膠箱入去,而家玩具放入去)
3呎半書枱放床邊修圓角(唔洗撞到頭)
5半尺上頂衣櫃,掛衣,活動層板加內置櫃筒
6尺X20"X36"書櫃,而家橫放,櫃頂佢自己拎到野,呀仔再大D就直放,房既空間會大D

翡翠宮

引用:我仔小一時我已經整定一間可以用到大學既房

原帖由 chunchunbb 於 14-04-13 發表
我仔小一時我已經整定一間可以用到大學既房~
3x6單人床(床底可以夠高放膠箱入去,而家玩具放入去)
3 ...
整咁多樣傢俬幾錢呀??

chunchunbb  大陸訂造,唔太貴  發表於 14-4-14 16:05

伯爵府

我就唔鍾意d fix死既野~十几歲時想自己個room有自己style就想自己作改動

珍珠宮

珍珠宮

有沒有jm剛為自己小朋友設計了房呢?

子爵府

我就將書枱放出廳,因為唔想將來佢大個只留喺房。飯廳偷位造咗個薄身書櫃連長書枱(類似吧枱設計)坐兩個人坐功課無问題。當然飯檯相應要用細張啲。我地極少開電視,所以唔怕電視影響做功課。
房我造了曲尺床,一邊個下格床貼窗台,另一邊上格暫時儲物,下格可拉出來做BB床

男爵府

個人意見,除非短期內會再裝修間房,否則應以實用為主,等仔女大定有自己主見先裝飾房間,我之前搬入新屋就興致勃勃整靚間房俾仔,點知夠3年又要再裝修過,因為之前裝修而家唔適合佢個年紀,又多咗個妹妹

伯爵府

我買咗宜家三寶
1)彩色玩具櫃,共三行8個大大小小收納櫃筒,將玩具分類,學識clean up
2) 寫字檯,2個高度調交,亞囡做功課畫畫etc指定位置,學識stay focused
3) 花花暗燈+立體蝴蝶貼紙,學識自己一個人瞓

到亞囡8歲有主見先花錢裝修間房都未遲

珍珠宮

請問有沒有相可參考呢?

瑪瑙宮

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至