自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

前幾日買咗隻瓦煲嚟煲中藥$32蚊...點知開火唔夠8分鐘已經聽倒"啪"一聲...裝吓煲底la...頂佢個肺吖...一滴滴漏水wor 煲完之後睇吓...成條裂紋...d大陸嘢真係越嚟越化學 ...有冇媽咪知...有冇其他地方可以買倒d質素好ge瓦煲呀 唔該晒

子爵府

MM買左E款 $75, 我應該係買貴左tim ga

[email=http://hk.myblog.yahoo.com/lazymanhehe/article?mid=1175&prev=1181&next=1172]http://hk.myblog.yahoo.com/lazymanhehe/article?mid=1175&prev=1181&next=1172[/email]
原文章由 monchan 於 07-9-19 12:48 發表
前幾日買咗隻瓦煲嚟煲中藥$32蚊...點知開火唔夠8分鐘已經聽倒"啪"一聲...裝吓煲底la...頂佢個肺吖...一滴滴漏水wor 煲完之後睇吓...成條裂紋...d大陸嘢真係越嚟越化學 ...有冇媽咪知...有冇其他 ...

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

I've got a similar material one but the shape looks like traditional 瓦煲. @ Wing On ~ $6x.

原文章由 monchan 於 07-9-19 12:48 發表
前幾日買咗隻瓦煲嚟煲中藥$32蚊...點知開火唔夠8分鐘已經聽倒"啪"一聲...裝吓煲底la...頂佢個肺吖...一滴滴漏水wor 煲完之後睇吓...成條裂紋...d大陸嘢真係越嚟越化學 ...有冇媽咪知...有冇其他 ...
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

水晶宮

新買瓦煲,用之前要開煲架.
好似話要用油掃下佢,然後慢火煲一煲水咁.
如果即刻用來煲野,大火過頭,就會裂.
詳情我都唔係好記得,因為十幾廿年無用瓦煲.
你問下賣煲人啦.

男爵府

畀面勳章

唔該晒各位媽咪:loveliness:

子爵府

e+瓦煲有三四個種類㗎
有啲可以受高火(短時間)

有啲都係好似以前咁...要喂一大淪慢火先上中火再落大火....
原文章由 monchan 於 07-9-19 14:27 發表
唔該晒各位媽咪:loveliness:

水晶宮

畀面勳章

原文章由 方方媽媽 於 07-9-19 13:12 發表
新買瓦煲,用之前要開煲架.
好似話要用油掃下佢,然後慢火煲一煲水咁.
如果即刻用來煲野,大火過頭,就會裂.
詳情我都唔係好記得,因為十幾廿年無用瓦煲.
你問下賣煲人啦. ...

應該係要用一桶水,煲出面同煲入面都要用水浸住佢。浸一日倒啦! 等個煲吸收晒d水份。 浸完之後就好似你講咁搵油掃一掃佢同慢火煲水。 一返黎就猛火煲佢梗係爆啦!
我早幾年煲薑醋人地都係咁教我整個煲。真係襟用好多。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

之前買左個瓦煲, 奶奶話煲一煲粥先至用, 到而家都無問題:tongue:
但煲中藥, 我就買左個插電的中藥煲, 唔駛睇火

伯爵府

新煲要浸一日水, 煲野時要用先中細火, 慢慢煲, 唔是個煲會裂架,

首頁

尾頁

跳至