想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我又唔覺係rest 幾耐問題...我12月3日小產後一直看中醫調理, 日日都飲藥, 6月27日做ivf..... bingo jor日日都飲中藥...都係keep 唔到..

我個西醫仲叫我小產後rest 2 or 3 months 好再試ivf la...but 我心態仲未ready.....

我地要加油ar!!!

原文章由 gracedolly 於 07-10-3 19:29 發表
我的情況和妳相似哩, 我今年37了, 0711月流產了一次, 約八週, 流啡之後流血, 兩個月後再有孕, 今次是九週停心跳的。

有孕前只做簡單婦檢, 所以今次開始做詳細驗血, 最近在驗地中海, 肝腎功能等的東東, 下月再約婦科 ...

大宅

gracedolly,
我懷孕前做晒家計會d檢查o架,地中海都驗埋,我第一次小x之後都係中路睇中醫調理,都話身體OK,西醫一早就話可以試,都隔左三次M至試,試兩次就bingo左,點知都係失敗!:cry:
我都約左月尾睇婦科,睇下有乜要驗,聽日可以睇中醫開始調埋。
哩次會係我最後一擊,所以要全部ready好晒check好晒至出擊!可能都要調理耐d先lu!

Worcester,
係呀!幾大就幾大!
話事話真係一次心跳都未聽過law!

heygirl,
我仲係同你一日last M,原來連結果都係一樣!:cry:
一齊努力啦!

大宅

我都好擔心..

我2/7 mc 完, bingo 咗. 29/9 doctor 說 bb 沒心跳, 當時大約 9-10 week. 1/10 做完刮宮, 下星期一返工....

doctor 說 2次 mc 后可以再 try.

因我已有了一個 bb, 快 3 years old 了. 所以今次小產不會影響下次.

但我見到你們的情況.我好 worry. 因我是高齡產婦了. 我跟老公說了, 如果在出年年頭都不 bingo. 我不打算再要了.

所以好好擔心.

我本想去看中醫的. 但老實說. 我今次小產, 在 18/9 u/s 時, bb 都正常, nurse 仲話佢自己轉了身. 當時我都覺得佢好好. 23/9 去看中醫, 佢話我胎氣弱, 但問題不大. 食安胎藥啦. 當時大約是 10 week 到. 到 29/9 c+ 已說有問題了. 我也不敢說是否因中藥問題. 可能是我的胎不大好. 所以食完中藥便有問題......

今之小產后, 本再想看中醫. 但現在是 15/16.

你們有否一些好的中醫可以介紹 ?

反正是想調理一下身子. 不怕再會影響 bb 了.

你們有否此經驗 ??
:-)  :-?  :-P

大宅

:-P galic,
其實我仲未太明白ivf同自然成孕o既分別,因為我都易成孕,係成形唔掂,想問做ivf係咪會挑選好o既卵子及精精呢?點解你要做ivf呢?唔好怪我八掛哦!想知多知哦!thanks!:-P

MaggieHei,
通常d西醫都話好快可以試喎,我係超高齡,所以仲話越快越好,但係我都會睇中醫調理下先,同搵專科做下檢查,我係另一個topic識d姊妹睇個中醫都幾好,其實我之前睇過一次,不過太肉赤,所以轉左睇第二個,不過今次小x完又重投哩個中醫診所,希望佢幫到我啦!有兩個姊妹小x完後同再有左都係搵哩個中醫調理,不過約10 weeks後就只叫中醫開湯水食療,e+唔洗再睇law!洗唔洗我PM資料比你?

大宅

做ivf 打針的藥水係可以令d蛋靚d...

我因為有pcos...原本諗住做iui ga ja...點知第一個cycle 一粒egg...打jor破卵針都唔破....到jor next cycle....d 蛋一係一起大, 一係一起細....好難控制2 to 3 eggs...所以唔想浪費時間wait next cycle...就做jor ivf la...抽了23粒, 2粒 grade one....當時dr 都睇好一定bingo ...當然bingo la...twins!! but 7.5 weeks keep 唔到... poor

原文章由 concat 於 07-10-5 15:54 發表
其實我仲未太明白ivf同自然成孕o既分別,因為我都易成孕,係成形唔掂,想問做ivf係咪會挑選好o既卵子及精精呢?點解你要做ivf呢?唔好怪我八掛哦!想知多知哦!thanks!:-P

MaggieHei,
通常d西醫都話好快可以試喎,我係超 ...

男爵府

我結左婚4年都,經歷過2次流產陰影係好傷. 好難過,

我自問唔貪心,都係想要一個0者,點解比左我0既都要收返呢。

我已經二次啦,儘量唔比自己稔太多,又唔可以100%放低既,
但其實真係有苦自己知, ,,

唉........結果還是空歡喜.呢種滋味,

其他人未必會瞭解……….

我真一點辦法也沒有了。
我都唔明 ~ 大把人生咗出嚟又唔願理 , 又或者都唔係咁情願生 !! 果D又生得出 ~~

我地咁渴望要細路 ... 就偏偏兩次都生唔出 !
""想要的不能擁有 , 不想要的偏偏得到 。
""我都唔望發大達 ~ 要個細路都咁難。

諗起我將來老咗 ~ 如果一個仔女都無就覺得悲涼

隨緣吧~~呢d野都係急唔泥, 可能到你唔著緊既時候,

佢就意外而加健康地生長. 所以唔諗喇, 而加最緊要調理返身體為上, 最緊要係自己無事,

希望可以收拾心情,我地再努力過!

大宅

heygirl,
你也是教師嗎? 我都是呀!由於小產兩次, 我真的不感想像自己可以在朝8晚6, 全日企, 無餐安落午飯的教學生活中成功把bb生出!

洋房

Don't be discouraged. Hope you all have babies very soon.

Good luck.

[ 本文章最後由 cari 於 07-10-6 16:04 編輯 ]

大宅

原文章由 JR東日本 於 07-10-5 22:57 發表
heygirl,
你也是教師嗎? 我都是呀!由於小產兩次, 我真的不感想像自己可以在朝8晚6, 全日企, 無餐安落午飯的教學生活中成功把bb生出!

係呀!!今次一有左我已經好小心,盡量坐,點知都係留唔住bb:-(

為左生活冇可能唔做份工or請假休息.....唯有諗健康的bb,點都可以生存到。我第一胎都好順利,冇咩問題。平時都要平衡下,唔好俾自己咁大壓力。

大宅

HI,

pls pm me the ec's info.

Many thanks !

原文章由 concat 於 07-10-5 15:54 發表

MaggieHei,
通常d西醫都話好快可以試喎,我係超 ...
:-)  :-?  :-P

大宅

galic,
原來做ivf真係可以揀d靚蛋蛋,咁iui又有無得揀o架? 你之前又有無驗過血睇過免疫系統等有無問題呢?上次醫生又有無解釋點解keep唔到呢?你又諗住幾時會再試呢?唔好意思,好多問題添!:lol:

Q4,
的確真係好無奈,我又係哦,年紀大都驚多問題,返廣華檢查果陣個醫生話:眼光要放遠d,萬一係再試都唔得,其實可以考慮收養哦!唉!邊有自己生咁親呀!

JR東日本,
原來你都係教師呀!我雖然唔係,不過都屬於時常要企o既行業﹣零售業,所以一見無客就拿拿聲座低!:lol:

cari,
多謝你哦!

heygirl,
唔好意思!好奇想問番你一件事,你用驗孕棒驗孕o既時候顯示條線係咪淺色o架?因為我係淺色o架,發覺可能粒受精蛋基本上係有問題law!

MaggieHei,
Please check pm!

大宅

concat,

我係day35先驗,一驗條線已經好清楚,我係用clear blue同曼仔驗的。再上一次xx,我係day39先驗,當然深色。我有同事驗時係好淺色,最終又係冇左。應該要睇下day幾驗同本身個周期。今次醫生話當條線清楚果日係wk4,點計都係唔得。

大宅

heygirl,
我今次都day 33至驗o架,上次係day 32經已驗,不過一濕支捧就好深色law!但可惜停止發育呢!

民房

....空囊, 我想問下會有什麼徵兆, 所有小產係唔係都一定會流啡or紅, 我好驚, 我7weeks時照到個囊0.32cm, e生話要2week後再照就可以決定個胎得唔得,但我6/10照過有1.3cm, 我last m係15/8, 25/9check到HCG26.88, 係唔係好低, 2/10 HCG有1239.33, 希望bb無事啦, 我年頭時又試過宮外孕, 天呀, 米玩我啦!!!

洋房

我BB歲半,依家plan第二個,7月一試有咗(驗孕棒驗到),是我去醫院驗血才知,但醫生話hormone太低,keep唔到,會同M一起流走。8月我又試and又有咗,7weeks去照冇心跳,9weeks去照ok,有長有心跳,但11weeks去照已冇長又冇心跳了,又係食藥未排到後做刮宮,29號做完。之後看了幾個中醫,但佢哋個個講都唔同,有個話我血氣唔夠,一定要補,又有話我有痰火核,覺對唔可以補,我都唔知點算,西醫話個傷口要一段時間復原,所以一月才可再試。

Concat,
可否pm西醫及中醫的資料給我,Thanks.

大宅

原文章由 wingsasa 於 07-10-12 18:44 發表
我BB歲半,依家plan第二個,7月一試有咗(驗孕棒驗到),是我去醫院驗血才知,但醫生話hormone太低,keep唔到,會同M一起流走。8月我又試and又有咗,7weeks去照冇心跳,9weeks去照ok,有長有心跳,但11weeks去照已冇長又冇心跳了,又係食 ...

其實係唔係刮官先要咁耐復原?? 我都好驚排唔清(食藥),下星期先去照。睇有d case都係7wk照唔到都係有d問題....

洋房

原文章由 heygirl 於 07-10-12 19:21 發表

其實係唔係刮官先要咁耐復原?? 我都好驚排唔清(食藥),下星期先去照。睇有d case都係7wk照唔到都係有d問題....

係因為刮宫要時間復原傷口。我食藥一D反應都冇。

大宅

wingsasa,

請 check PM呀!

原文章由 <i>wingsasa</i> 於 07-10-12 18:44 發表
我BB歲半,依家plan第二個,7月一試有咗(驗孕棒驗到),是我去醫院驗血才知,但醫生話hormone太低,keep唔到,會同M一起流走。8月我又試and又有咗,7weeks去照冇心跳,9weeks去照ok,有長有心跳,但11weeks去照已冇長又冇心跳了,又係食 ...
<br />

複式洋房

concat, please pm the ec info to me. Thanks!

原文章由 concat 於 07-10-17 13:15 發表
wingsasa,

請 check PM呀!

複式洋房

好耐無上黎睇!
又有新sister加入(即bad news)
我昨日睇左個專科e生,問若免疫系統失調要點可以順利生bb,佢話要查出免疫系統失調中既病就對症下藥,我問有無什麼療程可以順利生產,佢話要驗其他野(影響懷孕的),例如賀爾蒙..等等!咁即係(療程)同免疫系統失調拉不上關係!
雖然佢好似幫唔到我,但我覺得佢講得好實際,因為從e生角度係睇病狀,佢話我免疫系統失調唔嚴重!因為2年都無惡化,所以懷孕唔係問題 ,小產係好普遍的
佢吳知係唔想睇我還是佢有e德,佢完全無叫我驗什麼,(佢知我睇開政府e院),藥都無比,因為政府e院有比藥我(可食可唔食),咁即係談話費係700!
ha ha!

上面有姊妹話老左無兒無女好淒涼!我都有咁既唸法!不過我仲有好多野想做(有了小朋友始終有限制),既然無bb,我都唔免強!成日周圍睇e生/中e,哂錢唔在講,仲比到自己好大壓力!到時未生bb已經”人都顛”。我未結婚前都唸住一個人終老,當時無拍拖已經6年,唔通因為怕”姑獨”求其搵個人嫁?(當有都有d人追架,但擇唔落手)!點知拍拖3個月就計劃結婚!=>整定, 所以無兒無女or兒孫滿堂都係=>整定
concat:我年尾就40!

首頁

尾頁

跳至