婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

先講下近年發生嘅事… (首先我真係呻下,無打算話99不是,但唔講又收埋好辛苦。所以大家俾我呻下,不喜勿插。)

99係我細仔2歲時急急腳返大陸,因為湊得好辛苦,阿仔百厭,又成日湊到病,連藥都唔識餵,要等我媽日頭來幫手,但我媽要幫我湊大女。
之前明明同99傾好湊到細仔讀N1就可以唔洗湊,99話無問題。
點知未到N1,仲有7個月先入學,99執晒野返鄉下…無事先講明就走。
我要返工,大女係由我媽湊日頭,變左我媽要湊2個,當時大女仲讀緊N1半日,仲有7個月先讀K1全日…
就係咁咩都無理無考慮下就唔湊~

我媽頂左好耐,好辛苦,日頭一對2,仲要2個都唔係乖,阿女學校要搭一站MTR先到,我媽日日同細仔係出面行足4-5個鐘。

到阿女入K1全日,阿仔N1半日後,叫做舒服左…

我媽因為呢件事嬲左好耐,佢都係同我媽同輩,點解要佢咁辛苦,而佢地阿嫲就返鄉下,返來又有孫可以享福。
但我99要走,唔通留佢咩,何況佢都唔想湊,但我媽咩都無再講,只係死頂,我都唔好意思出聲…

C6當然唔理啦,唔知我媽好,自己放假都唔會湊~但成日想佢媽返來,驚死無人理佢媽會有事,叫佢返來住,但唔洗湊小朋友,咁我媽湊得好就一個湊2個?
依家d小朋友係我地,唔係我媽架,不如我唔好做,自己湊啦。隻c6又話如果少左錢,問我得唔得呀…咩叫得唔得呀!少左想我點過呀?即係叫我死都死掂去??

好啦,無99日子好開心,就算辛苦,就算99間中返來住2日,搞到2個唔食飯,飲食亂晒,我都算數,因為唔係長時間。
但我預測嘅惡夢又來啦…

99返左鄉下1年幾啦,近幾日咩都無講底下返左來住…我地又岩岩裝修好屋企,有d地方仲要未準備好俾99住… c6就瞓廳,99同阿仔瞓,我就同阿女瞓…
日常生活亂晒… 一放假就俾我對仔女日食夜食零食,水果乾,豬肉乾,食到成地下都係。我就不停叫停,到我忍唔到,叫佢地每日只可以食2次,每次少量。

99又整親條腰,行路人地一步佢要行3步先到…行動唔方便,又無可能湊小朋友。
煮唔到野食就去我父母屋企食,因為好近嘅關係,之前我地每晚都去我父母食,依家仲要加埋我99…我爸爸面都變埋,因為佢係個好小氣嘅大男人,又無可能叫99做野,就我媽做,我湊返2個細嘅。

日日如是,我覺得好攰,雖然得幾日,但99同我女講:「我唔走啦,等條腰好返先,我會留係度住。」
咁即係無1年都半年啦。

我唔係想99走,唔係唔俾佢返來,間屋係佢同c6嘅,我唔會咁不孝~佢鍾意住幾耐都得。
但係最大問題係搞到2個細嘅日常生活變晒,我地無晒私人空間,又要幫99拎野執野,煮野俾佢食。

我已經返工受氣就來要俾人炒,返屋企又要面對99~
2個細嘅又好似好鍾意嫲嫲返來住,連婆婆都唔記得啦…要顧我媽心情。要顧我爸爸面色。
又無地方瞓,c6瞓廳,d野就放到四圍都係,冬天衫要入袋pack好。
我真係就來癲…幾日之麻,我已經頂唔順~

我想過返4人家庭生活,但99仲未好,我可以點wo。

我要調節好心情,要做好媳婦呢份工。
但我覺得好難囉…

扭扭家族之這一家四口~ 扭扭批PA~扭扭條MA~扭扭粉FI姊~扭扭蛋TOR弟~

男爵府

回覆:心情差到極點…(好長,純呻)

辦法總比問題多,既然小朋友返左學,不如請part time 工人黎執屋煮飯,甘你阿爸阿媽同99又可以一齊食,又唔洗太辛苦,起碼你放工返屋企唔洗再為家務煩,管教小朋友我會企硬,始終細個唔教,之後就難攪,你99得閒攪亂規矩就更係易,撥亂返正就難

大宅

咁只可以講對自己媽媽好d,你屋企冇地方唔可以請工人,一係請工人俾你媽媽等佢冇咁辛苦,不過又要過你老豆果關,同埋同99溝通好唔好俾小朋友吃咁多零食,不過我知冇咁容易只可以教育好自己既仔女囉

子爵府

其實一早係你99返鄉下時就應該請工人啦,如果經濟唔許可就自己辭工湊仲實際,你媽幫你湊一個你比幾錢?湊多個又加左幾錢?如果你比錢令佢滿意,佢就唔會怨“點解親家咁舒服,佢就要湊兩個咁辛苦”啦,如果佢唔滿意,不如自己湊仲好

大宅

畀面勳章

引用:辦法總比問題多,既然小朋友返左學,不如請

原帖由 msbear 於 14-04-27 發表
辦法總比問題多,既然小朋友返左學,不如請part time 工人黎執屋煮飯,甘你阿爸阿媽同99又可以一齊食,又唔 ...
經濟唔許可請工人,所以我再俾多d家用爸爸,因為佢負責煮飯,我媽就負責睇住2個細嘅,再睇阿女做功課~
因為99已經有一段時間無睇佢地,而大女一直由我媽湊,生活習慣好好,但細仔俾我媽湊之後已經改善好多~
99未至於係搞亂,但佢思想比較舊,唔會聽明人意見,我係講笑對佢講要教好佢地,所以有d野必須要聽。
而99都好幫我,會叫2個細嘅聽媽咪話,但我睇唔到時就唔知啦。

扭扭家族之這一家四口~ 扭扭批PA~扭扭條MA~扭扭粉FI姊~扭扭蛋TOR弟~

大宅

畀面勳章

引用:咁只可以講對自己媽媽好d,你屋企冇地方唔

原帖由 Ada1031 於 14-04-27 發表
咁只可以講對自己媽媽好d,你屋企冇地方唔可以請工人,一係請工人俾你媽媽等佢冇咁辛苦,不過又要過你老豆 ...
根本無可能請工人,一來我地岩岩好夠用,人工唔高,二來無地方住…
我有同99講,咁佢都知道唔可以食多,但我睇唔到時於唔係咁講。
而且有d野佢會寵佢地。
特別我女好睇人面色,我99又特別錫我仔,所以我女表演讀書跳舞唱歌都無細佬一句可以氹到嫲嫲。
依家我我叫阿女唔可以亂食野,媽咪每日只可以俾佢食咁多就咁多,食多左下一次就減一半。

大宅

畀面勳章

引用:其實一早係你99返鄉下時就應該請工人啦,如

原帖由 mimi26 於 14-04-27 發表
其實一早係你99返鄉下時就應該請工人啦,如果經濟唔許可就自己辭工湊仲實際,你媽幫你湊一個你比幾錢?湊多 ...
唔係金錢上唔滿意,而係老一套會覺得係幫人地湊親孫,自己辛苦湊大,到時婆婆都唔認得啦。只係親嫲嫲。
同埋辛苦係湊佢地教佢地,根本無關錢銀事,何況我成份糧俾晒我媽,當家用,佢唔會覺得少。
我都打算自己湊,等佢地讀小學果時,可以多d時間照顧佢地。
但如果依家開始全職mami,我相信我唔可能全日首住99,照顧佢又照顧頭家…
佢唔係我媽,我做唔到咁好…

侯爵府

要開始慢慢落藥比c6啦。 唔係唔比佢孝順99,唔係唔比99"回家", 但做人仔嘅都要照顧99,唔係要外父外母照顧自己阿媽。請親身孝順99,唔可以叫老婆仔女孝順,自己咩都唔做架。c6做人老豆嘅都要照顧同教育小朋友,自己阿媽可能係岩,可能細時日日食零食未死,但果時未有食物污染,未有Sar,未有覆射,小朋友未有咁多敏感未有咁多人周街呵屎。時世唔同,與時並進。提點99點做個受歡迎可愛嘅99係做仔嘅責任,除非c6一早用千萬禮金買斷c9,c9個個月幾萬家用唔返工,咁c9咪揍埋99羅。

無錢做李+x ,就出力啦。

豆豆B媽  細時日日食零食未死 <--- good ..  發表於 14-5-2 09:16

大宅

真係好慘,我係你父母都嬲,照個女,兩個孫,照顧埋女婿已經人至義盡,仲要照顧埋你99……
你加油呀!

男爵府

我係你就叫你老公食屎
返屋企攬住自己阿媽過世係佢既事,
你父母冇義務照顧埋你99

大宅

引用:真係好慘,我係你父母都嬲,照個女,兩個孫

原帖由 beebabybee 於 14-04-27 發表
真係好慘,我係你父母都嬲,照個女,兩個孫,照顧埋女婿已經人至義盡,仲要照顧埋你99……
你加油呀!
我都應同,樓主媽媽巳好辛苦湊大個囡,依家湊二個孫,仲要湊埋個囡個老公,之後到99,我係樓主媽媽巳一早發了皮氣,樓主,係時候諗清楚啦!不如自己唔做湊返兩個同埋99,我怕你媽遲早頂唔順,你仲慘

大宅

畀面勳章

yamaneko 發表於 14-4-27 15:10
要開始慢慢落藥比c6啦。 唔係唔比佢孝順99,唔係唔比99"回家", 但做人仔嘅都要照顧99,唔係要外父外母照 ...
99俾果d零食係佢自己係鄉下曬乾, 自己整嘅~菜又係自己整...
但依家佢鄉下起路又多污染... 仲要有酒店商場...
唔係想講99唔好, 但依家點乾淨都係無可能嘅事...

我C6唔理架...
佢食完飯就坐埋一邊玩手機... 我地未食完仲餵2個細嘅~
佢放假就瞓覺, 瞓完就食玩...

我知佢返工辛苦, 但俾完家用我之後宴係咩都唔理~
好彩係佢唔會出去玩, 唔會做背叛我地嘅事...

我真係唔知點做... 父母果度如果平衡唔到... 我睇怕我老豆會出聲同99講..
叫佢地自己叫外賣算啦~

大宅

畀面勳章

beebabybee 發表於 14-4-27 15:28
你加油呀!
照顧埋99呢下真係...我都唔知點算...

大宅

畀面勳章

nicolebean 發表於 14-4-27 15:39
我係你就叫你老公食屎
返屋企攬住自己阿媽過世係佢既事,
你父母冇義務照顧埋你99
C6仲要好意思架...無同我老豆講佢媽要來食...
就叫我講... 要食就即刻要食...

唔會話自己買外賣俾佢媽食...
真係覺得好好意思架...

99食我老豆煮d野好似唔岩食咁...

我老豆已經係做左30年廚師, 但99只係覺得自己整嘅野先好食~
我老豆煮完仲要話唔係好岩口味...

唉~
真係... 我應該點做...

大宅

畀面勳章

小嵐妹 發表於 14-4-27 15:47
我都應同,樓主媽媽巳好辛苦湊大個囡,依家湊二個孫,仲要湊埋個囡個老公,之後到99,我係樓主媽媽巳一早發 ...
99真係唔知點先好返...
我媽第一日已經面黑黑
我可以點做呀??

幾日已經咁...
我唔做事少呀~ 我媽唔會湊99囉...
99只係食晚餐果餐, 我媽就照常照顧2個細嘅, 只係有時幫手拎下野~
但係我媽唔會咁笨反過來照顧我99囉...
不過佢係覺得好唔方便... 同埋好似99大晒咁...

子爵府

引用:Quote:小嵐妹 發表於 14-4-27 15:47 我都應

原帖由 F.T@FAMILY 於 14-04-27 發表
我媽第一日已經面黑黑
我可以點做呀??
咁你奶奶夜晚煮你兩公婆三個人吃得唔得,?有時你未咋地留低佢兩母子吃囉,俾著我是你阿媽條氣都唔順啦,

男爵府

最大問題係你老公

懿仔媽媽  沒錯!!想打爆佢!  發表於 14-4-28 17:28
Nijnje

大宅

引用:Quote:小嵐妹+發表於+14-4-27+15:47+我都應

原帖由 F.T@FAMILY 於 14-04-27 發表
我媽第一日已經面黑黑
我可以點做呀??
自己放工,忍下,自己煮返,等媽咪休息下,叫老公睇著下小朋友一陣得唔得??

大宅

根本無可能叫埋奶奶去你屋企食飯,一餐半餐就話姐,邊有可能日日去食。 掉唔低佢咪出去茶餐廳食或者自己煮囉,我真係做唔出帶埋奶奶去我阿媽到食飯。

男爵府

回覆:F.T@FAMILY 的帖子

你媽淨係面黑已經好俾面
如果係我已經出聲鬧左你地
趁兩家人未出事你好解決件事
如果係我
我就會直接同老公講外家唔高興
如果佢無動於衷,我就會帶仔女返外家
叫老公+99都唔好踏足我阿爸阿媽屋企

首頁

尾頁

跳至