自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問大家有邊隻牌子推介? THX!

公爵府

回覆:gdmice 的帖子

日本牌子上色d, 外國牌子可能因為外國人頭髮淺色d, 通常要漂左先上色,但日本都係亞洲人所以會上色好多!

禁止訪問

回覆:自己染髮

瑪瑙宮

引用:salon de pro

原帖由 jasmine623 於 14-05-06 發表
salon de pro
係咪無味個隻

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我用日本版美源

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

泡泡幾好

大宅

日本研究所,研究得出我們從不知道“Home Color越來越流行,自家染髮人數持續上升”問:Home Color 會唔會傷頭髮呢?成日有人話home color唔傷頭髮,大家(髮型師)見到顧客頭髮就立刻知道個客曾自已在屋企染髮…但具體亦不知道點解會令頭髮受損?答:不同之處在於鹼性藥劑Salon color 含有阿摩尼亞,係揮發性鹼性染劑。雖然氣味刺激,但殘留性低。Home color 含有乙醇胺,係強力鹼性染劑。無刺激氣味,但殘留性高;Salon專業髮型產品中,有些直髮藥水亦都含有乙醇胺。Home color – 殘留性高而且含有強力鹼性劑關係,亦會令頭髮受損。另外,由於Home color無刺激氣味,於是客人在salon染髮時會問:「點解個Color咁臭?!」而客人亦直覺覺得Salon Color 好傷頭髮,於是慢慢轉變成自家染髮。Home color 與 Salon color 不同之處在於home color並非專業,而且只是製作比一般消費者使用,即係話,任何人用都唔會導致個color失敗。Salon color – 是給專業用家,懂判斷客人頭髮狀態、顏色的Stylist / Technician專用。Home color – 因要令任何消費者都能做到包裝盒上顏色,所以要用強鹼劑,除去當時顏色,令頭髮表層打開再將染料染入頭髮。Salon 做color時,一般係用2倍雙氧,而高鹼度home color 雙氧量係一劑2-3倍。希望大家慢慢開始教育顧客,將正確訊息帶返比消費者。

大宅

引用:日本研究所,研究得出我們從不知道“Home+C

原帖由 sharonice 於 14-05-06 發表
日本研究所,研究得出我們從不知道“Home Color越來越流行,自家染髮人數持續上升”問:Home Color 會唔會 ...
請教,資料從那裏來?

大宅

回覆:tony2004 的帖子

Facebook (TQ hair gallery)專頁

lina9316  thx!  發表於 14-5-7 20:57

伯爵府

別墅

引用:salon+de+pro

原帖由 jasmine623 於 14-05-06 發表
salon de pro
早兩日用完!verygd會用返呢隻牌子!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 jasmine623 於 14-05-06 發表

男爵府

有D人用印度果D話冇甘傷頭髮?

男爵府

回覆 jasmine623 的帖子

請問邊度有得賣呀?

禁止訪問

引用:回覆 jasmine623 的帖子請問邊度有得賣呀

珍珠宮

relvon~
用左好多年~
前幾日試左 relvon amonia free 個隻~
都幾好~

男爵府

引用:日本研究所,研究得出我們從不知道“Home C

原帖由 sharonice 於 14-05-06 發表
日本研究所,研究得出我們從不知道“Home Color越來越流行,自家染髮人數持續上升”問:Home Color 會唔會 ...
我又唔覺得salon 幫我染髮D哥哥仔/姐姐仔有咁專業去分析過我D髮質見染喎!
出報告嗰位係咪本身開salon 架?

雲妮鼠鼠  你真smart  發表於 14-5-7 23:42

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

連鎖店一定貴,藥房平好多

大宅

我朋友做開美容trading, 佢話有d salon好cheap唔捨得入外國靚貨,而入大陸染髮膏,係一蚊支,

大宅

回覆:KYCHOW1231 的帖子

TQ係十几年前由日本引入負離子直髮嘅代理

首頁

尾頁

跳至