自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

尋日同囝囝返健康院做視力普查,當檢查完,視光師話囝左眼有兩百度近視,右眼有散光。一聽左之后心情跌到最低谷,健康院介紹一間配眼鏡,都要打電話預約再見見視光師先確定到囝真正視力。甘細個就要帶眼鏡帶到老。

SiuBBee  same here  發表於 14-5-7 11:30

用戶要求終止服務

秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章

回覆:四歲就要帶眼鏡?

好平常啵唔好好保養對眼睛,大把細路哥而家讀幼稚園已經要戴眼鏡

子爵府

我自己都係幼稚園低班就開始戴了

電台聽眾多謝張國榮救回自己https://www.youtube.com/watch?v=z50ltAiTtHs(已更新)
關於哥哥張國榮的一個感人故事,
反思何謂真,何謂愛。

侯爵府

之前睇過話咁細個有近視既大多係天生。

meatballs    發表於 14-5-6 22:28

大宅

引用:尋日同囝囝返健康院做視力普查,當檢查完

原帖由 nicole_wan 於 14-05-06 發表
尋日同囝囝返健康院做視力普查,當檢查完,視光師話囝左眼有兩百度近視,右眼有散光。一聽左之后心情跌到 ...
請問健康院介紹左邊間眼鏡鋪?我都要带我仔去配呀

公爵府

畀面勳章

尋日同囝囝返健康院做視力普查,當檢查完,視光師話囝左眼有兩百度近視,右眼有散光。一聽左之后心情跌到 ...
平時成日玩手機嗎?我都驚我女近視,你仔平時睇野會唔會濛眼?

大宅

回覆 haozhi 的帖子

香港盲人輔導會普通眼科

大宅

回覆 快樂 的帖子

手機就吾玩,有時玩下IPAD,睇下電視。沒濛眼,如果吾驗真系吾覺

珍珠宮

引用:回覆+快樂+的帖子手機就吾玩,有時玩下IPAD

回覆 快樂 的帖子

手機就吾玩,有時玩下IPAD,睇下電視。沒濛眼,如果吾驗真系吾覺 ...
玩lpad同手機咪一樣,影響視力同專注力

人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

珍珠宮

引用:好平常啵唔好好保養對眼睛,大把細路哥而家

原帖由 蜂蜜蛋糕 於 14-05-06 發表
好平常啵唔好好保養對眼睛,大把細路哥而家讀幼稚園已經要戴眼鏡

...
近視唔一定係"唔好好保養對眼睛"

希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+蜂蜜蛋糕+於+14-05-06+發表好

珍珠宮

有冇轉介你小朋睇眼科醫生?
通常咁細個要自己提供度數紙眼鏡鋪同你配

希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

伯爵府

好出奇咩?

用戶要求終止服務

秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章

引用:Quote:原帖由 蜂蜜蛋糕 於 14-05-06 發表好

原帖由 kikiboy 於 14-05-06 發表
近視唔一定係"唔好好保養對眼睛"
唔一定,但亦唔可能100%排除囉

大宅

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

同我大仔同年,佢都係健康院檢到,跟著轉介去醫院嘅眼科跟進,check到有兩隻眼有百零度遠視同三百度散光,宜家唯有戴眼鏡。仲有,遠視同散光都係先天

公爵府

畀面勳章

引用:回覆 快樂 的帖子手機就吾玩,有時玩下IPAD

回覆 快樂 的帖子

手機就吾玩,有時玩下IPAD,睇下電視。沒濛眼,如果吾驗真系吾覺 ...
我女都玩ipad

公爵府

好媽媽勳章

我外甥女都係丫,4歲check到散光+遠視帶左1年幾啦,終於追返d視力2隻眼1樣,不過醫生話如果唔keep住帶驚佢會變弱視醫生話係遺傳

水晶宮

我老公都係4歲開始戴眼鏡。發現時已經係400度。

天空之城, 快樂之地

大宅

熱血金章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我個仔3歲開始戴喇,都係先天性散光

首頁

尾頁

跳至