樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人跟另一半的月入三萬頭, 本人有GRANT LOAN還餘下3年(每月一千幾), 流動資金大約有三十幾萬, 想問如果唔介意住得遠, 有無可能9成按25年去買私樓? (PS 2個人住,細細地都唔緊要,只系FOR自住,唔系用黎抄)

上網睇過如果買3百萬的細樓, 要比多十萬TAX, 又要裝修買傢俱, 可能批左都要有50萬以上先夠.....咁除左租幾年蓄住錢先, 系唔系無辦法了=(? 如果要租市區少少的, 每個月應該花幾多系租上面黎蓄好? 我諗過8千九龍果D, 但好似系唔包傢俱, 咁即系要自己買入去住嗎, 真心求教!

因為對樓市還是不太認識, 見到除左屋苑, 又有D咩洋房, 又有D話要有LIFT先有得9成, 其實系點?

大宅

一個唔好做野住,排公屋啦

別墅

回覆:咁的情況,買樓定租樓先好?

建議如果自住,可以選擇荃灣區4xx呎,都係2百幾萬,首次可造九成按揭,24-26萬首期左右,手續費8萬左右,供30年,月供8000,雜費1000。租樓要8500-9000,現在仲係超低息年代,加息唔加到即刻跌,睇大陸就知,佢地供樓係(6.55%),好傻到租著樓等樓價跌,你俾租都係返度,到時唔跌返升,永遠等待了。如果有能力,唔好望公屋了。

珍珠宮

回覆:咁的情況,買樓定租樓先好

有得選擇1定買,反正自住。。。。
物價1路高,早買慳租係返度。。。。

侯爵府

回覆:咁的情況,買樓定租樓先好

宜家得30幾萬,就算買到都冇咩錢裝修,你地宜家住邊,可唔可以同屋企人住吓先,儲多個錢再買,我上年去咗大西北買補咗地價嘅居屋,23x萬,首期連雜費都用咗30個,之後裝修傢私都有咗20個

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

首頁

尾頁

跳至