跳至
[加拿大] 申請配偶移民  

首頁

尾頁

別墅

回覆 jojomummy 的帖子

關於進一步體檢的解釋,可參考這個頁:
http://wenku.baidu.com/view/c344de6b011ca300a6c3907f.html
第20頁中提到:

MM1017EFC 第二聯

家庭類團聚的要先體檢!體檢有效期只有1年,有的筒子認為是半年, 不過我還是認為是 有效期只有1年。建議不要過早體檢,最好表格都準備好了的時候再體檢,這樣時間寬裕一些。1400大洋呢, 不是小數目。 體檢的有效期是一年,這個差一天也不行。而且體檢的有效期還同時制約移民簽證的有效期,也就是說,新移民必須在體檢有效期內在加國海關辦理登錄手續。這對在體檢快到期時拿到移民簽證的人是需要注意的問題,即體檢到期前,必須登錄。

>> 所以妳或可安排於寄表前一、兩天先去做body check。

別墅

我所有証明文件也沒有做宣誓。只有IMM5409E這份去民政事務處做宣誓。
暫時沒有收到CIC的任何缺欠問題。

別墅

回覆:xxixixx 的帖子

真係感謝你! 幫了很大忙! 我再努力爬文!

大宅

回覆 xxixixx 的帖子

xxixixx,

唔該晒你呀! 多謝提點.

mchung1984,

我都都要加油填好份form! 我現在計劃出年暑假走.

複式洋房

請問有冇人知道若Bill C-24通過,對我們的申請有冇影響??

別墅

回覆 gordonkee 的帖子

C-24法案看來對配偶移民申請沒大影響,只是收緊對入藉的資格要求。

C-24法案詳細報導:

http://www.iask.ca/news/canada/immigration/2014/0207/248380.html

大宅

xxixixx 發表於 14-6-10 17:45

我所有証明文件也沒有做宣誓。只有IMM5409E這份去民政事務處做宣誓。
呢份我唔洗填呀, 咁我即係無野要做宣誓.

另外,想問問你地交相交正本定scan去A4 紙一頁幾張咁print 出來?

別墅

文件影印全部用COLOR PRINT

D 相全部用POWERPOINT整理好再COLOR PRINT

別墅

我大部份証明文件用彩色影印。

相片我全部是數碼相機拍攝,所以已是jpg檔案,太舊的妳可先scan入電腦。
再用PowerPoint整理,我用landscape layout,每頁排四張相,加少許背景設計同文字標題。
我這樣做法可令整個相片集不會太多頁數,同埋加些簡單設計看起來較presentable。

大宅

xxixixx 發表於 14-6-12 13:12

我大部份証明文件用彩色影印。
明白!唔該晒兩位.

我聽agent 講, 而家好多case 係個老公申請個老婆返去, 批左visa之後就個仔同老婆返去, 自己就係香港工作. 所以而家加拿大果邊要比埋老公係香港既resign letter, 你地知道嗎?

複式洋房

回覆 xxixixx 的帖子

Okay, thank you for your information.

別墅

回覆:申請配偶移民

想問下大家有無進展,我同老公依家仲係等緊審批

別墅

回覆:RMQ1313 的帖子

我只係知我個case 響CIC 第一次回覆就要求良民証係主要check個 sponsor,又加上sponsor唔係響加拿大一段時間,同埋我係打去cic 個inquiry line 至問倒個uci number同埋答左有收倒良民証,繼續漫長既等待

你經agent申請,可以問下佢哋叫佢哋幫你check or push下?
你申請去左香港就直接問返香港果邊就得,唔洗好似我咁打cic個 inquiry line

大宅

引用:想問下大家有無進展,我同老公依家仲係等緊

原帖由 RMQ1313 於 14-06-17 發表
想問下大家有無進展,我同老公依家仲係等緊審批
都係等待interview封信中。。。

別墅

回覆 LittleErn 的帖子

香港有得直接問??我個AGENT話沒野做到,只有等

別墅

回覆 Tracychg15 的帖子

interview????

男爵府

12月中申請,missing a signature at one of the form, 3月補文件等到現在,HKCIC仍然冇聲氣

別墅

回覆 RMQ1313 的帖子

若果你等左差不多半年, 都可以去追下(CIC WEBSITE話STEP 2香港做7個月呀嘛, 用呢個POINT去問), 而且你揾左AGENT, 噤都應該用下AGENT個SERVICE去追下

大宅

引用:回覆 Tracychg15 的帖子interview

原帖由 RMQ1313 於 14-06-17 發表
回覆 Tracychg15 的帖子

interview????
其實都唔知有無interview, 總知係等啦!

複式洋房

各位,
我還在填form中,有些問題想請教大家的:

1) Generic application form 中 Q 7) Have you received your CSQ? 如填NO, 我沒有apply,應怎填?
2) National Identity Document = Hong Kong ID ??
3) Dependant Type: 如我是幫老公申請, 應是Type B or C?
4) 我之前已幫我的BB入了藉做Canada Citizen, 我還要ADD DEPENDANT 於Generic application form?

thx!!!!
萬分感謝!!

首頁

尾頁

跳至