跳至

首頁

尾頁

大宅

nghuen 發表於 18-8-28 19:55
hi Kelly fan
請問補交後成功沒有?

hi, 應該可以的。 之後收到pre arrival email。 應該算是順利吧。 未正式有結果

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

請問 form IMM5533 第一條問題: Information about previous examination( 圖下), 係唔係填yes?

大宅

kellyfan 發表於 18-9-9 11:41
hi, 應該可以的。 之後收到pre arrival email。 應該算是順利吧。 未正式有結果
...

Thanks, Kellyfan.
New Year New Start Go

大宅

tomobaby 發表於 18-9-3 23:57

進程大約:

你收到land紙未?

複式洋房

annababe 發表於 18-9-13 20:24
你收到land紙未?

收到了。
31/8 網上批咗,6/9 check 屋企信箱就收到land紙喇,郵遞的。
可以準確話比你們知,最後報到日係body check嘅一年後。
舉例:
15-3-2018body check,
16-3-2019就係land紙上面寫住嘅最後報到日.
而land紙大約係最後報到日嘅前半年時間會收到 。

註: (emoji)(emoji)一般順利批核的case (沒有漏文件)
可以比大家作一個時間性參考。祝各位順利。

複式洋房

tomobaby 發表於 18-9-13 22:07
收到了。
31/8 網上批咗,6/9 check 屋企信箱就收到land紙喇,郵遞的。
可以準確話比你們知,最後報到日係 ...

請問你地有冇收過HK consulate of Canada嘅email, 佢通知我30日內交回信件中提及的文件到香港office.
但列出嘅文件其實已寄晒去加拿大CIC

大宅

請問19/6加拿大哥邊已經收到family sponsorship ge application, 但都以家想check唔到個status. 我用receipt number 都check 5到 (Rxxxxxxxxxx),又無收到email, 正常嘛?thx

別墅

inPink 發表於 18-9-14 11:17
請問19/6加拿大哥邊已經收到family sponsorship ge application, 但都以家想check唔到個status. 我用receip ...
我份境外family sponsorship申請7月12日已收到件,但到現在成兩個月都無聲氣。
又無電郵....
都唔知點攪,只有等!

洋房

回覆 glorialee923 的帖子

首先申報利益,我是加拿大註冊的移民顧問。
縱使您入表時提供過,現在香港簽證處要的文件還是要遞交。要注意由入表到現在有沒有資料需要更新,同時用最新版的表格;另表格雖然只要求近十年資料,但香港簽證處要求的是從18歲開始。祝願順利!

洋房

請問19/6加拿大哥邊已經收到family sponsorship ge application, 但都以家想check唔到個status. 我用receip ...

您可在MyCIC開設個人帳戶,然後按指示輸入相關資料便可將已遞交的申請連到您的帳戶。6月的應已收到遞交申請確認和申請號碼,每個申請接下來的進度都畧有不同,材料齊備的話平均10至12個月會有結果。希望您的申請順利!

複式洋房

Canada_Lam 發表於 18-9-17 00:44
回覆 glorialee923 的帖子

謝謝你

大宅

想請教一下,
我應該睇邊度先知要提供那些documents ?
CIC網上有無有關提供documents 嘅check list的?
例如:要提供咩証件?結婚証書?小朋友出世紙?拍拖結婚的証明?
因為預備交表申請,但想核對下需要比什麼文件。

另外,係咪所有提供嘅文件給copy就可以?
需要有人certified true copy的嗎?
有勞幫忙告知!

別墅

小胖鴨 發表於 18-9-19 00:04
想請教一下,
我應該睇邊度先知要提供那些documents ?
CIC網上有無有關提供documents 嘅check list的?

呢度已經有哂資料流程
https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/immigrate-canada/family-sponsorship/spouse-partner-children.html

別墅

yy2star 發表於 18-9-1 12:34
未呀!
yy2star,請問妳有消息未呀?
我份申請寄了差不多兩個半月都無email收過。
都唔知點算!

大宅

kaka666 發表於 18-9-27 16:41
都唔知點算!

我都差不多兩個月,等到頸都長

複式洋房

kaka666 發表於 18-9-27 16:41
都唔知點算!

我見7月6號對方簽收 到而家仍然未有消息

複式洋房

annababe 發表於 18-9-27 19:10
我都差不多兩個月,等到頸都長

都係等,都冇辦法

大宅

畀面勳章

我遲你一日收到但已經有d消息啦,8/14叫我交良民證,8/30驗身

你打打電話問問status啦

大宅

畀面勳章

glorialee923 發表於 18-9-13 23:20

請問你地有冇收過HK consulate of Canada嘅email, 佢 ...

要交d乜啊?
我收到email 話transfer咗去香港,但未有叫交文件

複式洋房

dick_mui 發表於 18-9-29 23:27
要交d乜啊?
我收到email 話transfer咗去香港,但未有叫交文件

佢叫我交IMM5532, police cert, 驗身報告, paid slip,etc....我咪再交一次同埋俾D receipts佢囉!

首頁

尾頁

跳至