跳至

首頁

尾頁

洋房

cicylg 發表於 18-10-15 22:35
回覆 Canada_Lam 的帖子

請問怎樣可以contact cic Sydney office check status?

Check status一是境內打熱線1-888-242-2100,二是用網上表格查詢,三是索取記錄

大宅

謝謝,因暫時還沒有收到任何通知,沒有application nos., 還有甚麼途勁可以知道status? 本人的文件在八月份已被
送往sydney office

複式洋房

monchhi2014 發表於 18-10-10 11:43
[quote]tomobaby 發表於 18-10-10 00:11

驗眼,照肺,抽血驗有無傳染病。姑娘話最重要係要驗你有無傳染病。
叫你做body check封信有條link, 條link列有指定診所,自己book。收費好似$2100左右。

複式洋房

monchhi2014 發表於 18-10-10 11:43
[quote]tomobaby 發表於 18-10-10 00:11

驗眼,照肺,抽血驗有無傳染病。姑娘話最重要係要驗你有無傳染病。
叫你做body check封信有條link, 條link列有指定診所,自己book。收費好似$2100左右。

洋房

cicylg 發表於 18-10-18 22:30

謝謝,因暫時還沒有收到任何通知,沒有application nos., 還有甚麼途勁可以知道st ...

如您知已送達,那三個月都沒有消息才去check吧,不然移民部的員工忙於處理查詢都沒時間處理大家的申請了J

在沒有Application Number的情況下,如您有UCInumber到時可嘗試以此查詢

複式洋房

tomobaby 發表於 18-10-22 09:41
叫你做body check封信有條link, 條link ...

請問你係入表後幾多個月左右收到加拿大通知你去驗身嘅信? 封信係以電郵 or 郵寄俾你?

Many thanks

大宅

畀面勳章

glorialee923 發表於 18-9-30 09:06
係呀…希望你一切順利啦

我今日收到Bulletin 1 嘅email,”Great News! Your application for Permanent Residence has arrived in Hong Kong. “ 你有無收到?

係咪仲有排等啊

複式洋房

dick_mui 發表於 18-10-24 21:55
我今日收到Bulletin 1 嘅email,”Great News! Your application for Permanent Residence has arrived i ...

我都係今日收到, 但個email address前面同平時唔同, 係[email protected], 我以為係spam email, 最好唔好隨便俾資料

因為上星期先收到IRCC叫我提供evidence for establish yourself and family in Canada.

大宅

畀面勳章

glorialee923 發表於 18-10-24 22:19
我都係今日收到, 但個email address前面同平時唔同, 係[email protected], 我以為係spam email ...

唔係啊,今次同上次叫補交文件去香港加拿大office都係 [email protected] 呢個email

依,我未收到evidence for establish yourself and family in Canada,又要交乜啊?

複式洋房

monchhi2014 發表於 18-10-23 16:46
請問你係入表後幾多個月左右收到加拿大通知你去驗身嘅信? 封信係以電郵 or 郵寄俾你?

Many thanks

1月尾郵寄申請表,2月中當局收到表格,4月初收到通知驗身,全部都係email

複式洋房

dick_mui 發表於 18-10-24 22:38
唔係啊,今次同上次叫補交文件去香港加拿大office都係 [email protected] 呢個 ...

proof 你做咗D乜證明你會同香港斬纜, 同你點建立你嘅加拿大生活, 我都頭痛緊, 因為唔會咁快辭工賣樓㗎嘛

大宅

畀面勳章

glorialee923 發表於 18-10-25 08:41
proof 你做咗D乜證明你會同香港斬纜, 同你點建立你嘅加拿大生活, 我都頭痛緊, 因為唔會咁快辭工賣樓㗎嘛
...

今日喺 ecas 收到你話呢封email 啦。

要諗諗交d乜先
都未開始賣樓同resign

複式洋房

dick_mui 發表於 18-10-25 20:40
今日喺 ecas 收到你話呢封email 啦。

要諗諗交d乜先

大家進度差不多喎!真係頭痛, 唔會呢個時候辭工賣樓啦, 睇下有幾多俾幾多proof咋!

大宅

分享一下,我3月頭文件到多倫多,7月要求補交intention 文件,我馬上補交。 跟手和家人來呢邊開學。 8月2x 號收到pre arrival, 剛剛收到approval。 所以文件預備做足,進度可以很快。 早來早享受, 一家人的家庭生活無價。

複式洋房

kellyfan 發表於 18-10-28 10:55
分享一下,我3月頭文件到多倫多,7月要求補交intention 文件,我馬上補交。 跟手和家人來呢邊開學。 8月2x ...

pre arrival 係咩意思呢?咁你當時7月已經賣咗樓,兩公婆都resigned?

大宅

glorialee923 發表於 18-10-29 12:34
pre arrival 係咩意思呢?咁你當時7月已經賣咗樓,兩公婆都resigned?

在正式收到approval 之前一個月左右,通常都有pre arrival email。 可以比applicant 一些資料和service 預備去加拿大settle。 所以收到呢個email, 基本上就比較安心,可以預備出發。

複式洋房

kellyfan 發表於 18-10-30 09:22
在正式收到approval 之前一個月左右,通常都有pre arrival email。 可以比applicant 一些資料和service 預 ...

你當時交intention 文件係upload去online account定係郵寄正本呢? 我準備今個星期內交

大宅

glorialee923 發表於 18-10-30 18:13
你當時交intention 文件係upload去online account定係郵寄正本呢? 我準備今個星期內交
...

它的email 要求是online 交的

大宅

kellyfan 發表於 18-10-30 22:45
它的email 要求是online 交的

想知道妳有甚麼intention 文件證明妳有決心來Canada?

大宅

Montreal 發表於 18-10-31 10:35
想知道妳有甚麼intention 文件證明妳有決心來Canada?

都是大包圍啦,全部關於日常生活的所有野的改變,譬如helper terminate,孩子inform 退學,找加拿大學校,moving co, book 機票,etc.. 基本上任何有關的事而可以拿出文件證明的,都include 了。

首頁

尾頁

跳至