母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有咩食物係唔食得架??

別墅

回覆:餵人奶有咩唔食得??

你的意思係因為怕收奶?定係怕影響人奶的質素從而影響bb?

別墅

2樣都係呀!!!

侯爵府

回覆:msjollysandy 的帖子

來來去去食肉,魚,菜,瓜咁就唔怕食錯嘢啦

男爵府

我除左收奶既野唔食,其他乜都有食

男爵府

回覆 msjollysandy 的帖子

豬潤,乳鴿丶豆豉丶北芪丶韮菜
怕bb敏感,就戒: 牛丶鵝丶鴨丶蝦蟹貝殼類丶咖喱丶辣等等

大宅

畀面勳章

Osiana 發表於 14-5-10 20:40
回覆 msjollysandy 的帖子

豬潤,乳鴿丶豆豉丶北芪丶韮菜
點解北芪唔食得嘅?我個陪月成日用北芪煲湯wo!

男爵府

育兒性格勳章

我冇戒得咁清,牛、蝦、魚生刺身、咖哩、雪糕、炸嘢…間唔中都食,多數出街同其他人一齊食飯先會見到呢啲餸,但都只係食一兩啖唔係多,因為由大肚到生咗都要長期戒口,食少少影響不大,有時都要滿足下自己,平衡返自己嘅心理,咁就可以繼續以輕鬆嘅心情去餵奶,因媽媽嘅情緒都會影響奶嘅質素,仲之放鬆啲…有時可能唔少心食錯咗嘢,但醫生講過媽媽食咗落肚會消化,唔會有好多傳到落啲奶度,所以唔係食得多係冇問題。

開頭聽人講要戒口好多嘢都唔食得,驚到只敢食瘦肉同清菜,但又驚唔夠營養,卒之走去請教中、西醫,佢哋都叫我放心食,只要唔太多太密太偏食,唔食回奶食物就唔係問題,只要留意食完BB有冇反應,每個BB對食物反應都唔同,就以我個囡為例,佢有濕疹底,我飲得奶多佢會痕,我隔一兩日先飲一杯半杯佢又冇事,我試過食士多啤梨佢起紅疹,咁我就會小心避免食呢隻水果。

仲之要留意戒口同時都要注意飲食均衡,只要小心觀察就得,唔好俾太大壓力自己。餵哺母乳本身就係一件好幸福、好溫馨嘅美事,要好好去享受你同BB獨有嘅親密關係。

男爵府

Mabelbear79 發表於 14-5-11 06:36
點解北芪唔食得嘅?我個陪月成日用北芪煲湯wo!
中醫講比我知。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊