論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我係新手,想請菲傭。
主要做家務同埋照顧1歲半小朋友。
咁如果請40歲以上嘅工人,係咪唔合適?

子爵府

回覆:40歲以上工人

我都諗緊

侯爵府

40 +,

no problem !!!!
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

大宅

我試過, 冇好結果, 聽個死人AGENT話湊BB搵個年紀大少少好(當時BB3個多月), 請咗個41歲賓, 做咗唔夠3個月我開始搵過個, 新工人未黎到已經忍受唔住炒咗!!!
唔夠力氣, 反應慢, 做野慢, 已有一定年紀資歷有個人主見唔聽話, 老花唔夠眼==>由於以上等等, 個人認為湊小朋友唔適合

大宅

剛剛40,即41、42,我覺得OK。因為early40菲傭比較定性,會少D機會(講傾向性,唔講個別例子。)
1)跳糟
2)去加拿大/俄羅斯
3)煲電話粥相對少(玩電話/㩒電話都會係依家啲helper好大好大嘅問題)
4)溝仔、大肚

subject to 有經驗。我家儍賓,係就係儍、卸責,但佢缷責都係想留低,唔想僱主覺得佢唔掂,佢先有果D儍嘅卸責行為(最終咪又係乞僱主憎)。比唔比佢留低主動權都喺我度。

大宅

happyelvis 發表於 14-5-9 09:07
剛剛40,即41、42,我覺得OK。因為early40菲傭比較定性,會少D機會(講傾向性,唔講個別例子。)
1)跳糟
2)去 ...
我相信有好嘅4字頭賓, 但我係一個失敗個案, 我之前個41歲賓, 我都以為佢唔會玩電話, 第一個星期用爛NOKIA, 第三個星期換過部新D, 再過多一個星期已經換部 大MON智能手機勁上網.....
黎到冇幾奈就同我講話去加拿大打工有幾好幾好, 差句"我都係想去加拿大打工"未講出口咋!!!

侯爵府

oh...
so that is also by chance !
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

大宅

ddccmm 發表於 14-5-9 09:19
我相信有好嘅4字頭賓, 但我係一個失敗個案, 我之前個41歲賓, 我都以為佢唔會玩電話, 第一個星期用爛NOKIA, ...
講傾向性,唔講個別例子。
如果講個別例子就無意思㗎喇。講傾向性就related命中率,early40命中率相對低。

另外,你洗乜比佢大你吖?去加拿大好好?係,不過唔關佢事囉,佢揀人,人揀佢囉。一個80歲阿婆夠可以話搵劉德華做老公好好啦!想就得咩?

大宅

回覆 happyelvis 的帖子

咁我都係當佢發UP風姐, D英文又講得衰, 個CV又唔好(之前做咗4個月已被前僱主用美麗的謊言炒咗!!), 我心諗有人請你先算啦!
不過現在用的是三十鬆賓賓, 相比之下, 體力反應服從性各樣都真係好好多喎!!

大宅

ddccmm 發表於 14-5-9 10:04
回覆 happyelvis 的帖子

咁我都係當佢發UP風姐, D英文又講得衰, 個CV又唔好(之前做咗4個月已被前僱主用美 ...
用咗幾耐?無大半年至一年,唔好講住,會小氣。
菲傭一般上工時乜都得,但慢慢會觀察你係咪無咗佢唔得再同你bargain!

男爵府

無記性, 無力, 真係要想清楚

複式洋房

人人性格好難講,撞手神.不論菲或印

男爵府

KiKi貓 發表於 14-5-8 23:32
我係新手,想請菲傭。
主要做家務同埋照顧1歲半小朋友。
咁如果請40歲以上嘅工人,係咪唔合適?
我諗都係睇彩數。我差唔多半年前請咗個41歲菲傭,佢喺中東做咗7年,又有幾個細路,諗住會OK。點知佢做野超慢、學野又慢、記性又唔好。攞完d野成日唔記得放咗去邊,問佢佢又堅持話自己放咗喺邊度邊度。最後都唔係。最弊係同兩個小朋友完全相處唔到。佢上個月話辭工,因為同d小朋友唔啱。

男爵府

我岩岩請左個四十歲印,做野慢,但乾淨

別墅

我個菲41歲,下星期到,希望好啦!其實年齡問題各有利備,都係睇返佢嘅個性,希望我好運。

男爵府

我都經朋友個工人介紹(佢個家姐ka 阿嫂).....請咗個菲41 yrs...6月尾先到......希望遇著個好工人啦....

子爵府

回覆:KiKi貓 的帖子

睇運氣。我家姐姐40多,做左2年多。照顧初生和清潔,現在囡囡2歲幾。佢煮唔得,有時失憶,但卻勝在囡的事情異常地記得清楚。也很清潔.所以無話萬能,一定有強項弱項。

大宅

kkf2210 發表於 14-5-9 15:00
我都經朋友個工人介紹(佢個家姐ka 阿嫂).....請咗個菲41 yrs...6月尾先到......希望遇著個好工人啦.... ...
佢有無經驗?無經驗呢個年紀都頭痕㗎!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:happyelvis+發表於+14-5-9+09:07+剛

原帖由 ddccmm 於 14-05-09 發表
我相信有好嘅4字頭賓, 但我係一個失敗個案, 我之前個41歲賓, 我都以為佢唔會玩電話, 第一個星期用爛NOKIA, ...
我家隻老seafood 賓賓五十歲,有九個仔女,七個孫,我以為咁嘅年紀會心歸,點知佢上工就不斷sms 同玩Skype

[fly/imgIMG_4704 - 捷徑]

別墅

回覆:littlelam88 的帖子

我睇中嗰個已40中……
咁似乎唔洗考慮

首頁

尾頁

跳至