自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我個囡囡9月剛剛過左一歲...
我想俾佢報讀n1....
tsuen wan ,葵青區有咩好.....

仲有...係唔係依家要去拿form???
定係點樣....

唔該教下我...我唔識的~

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

n1要2歲架,你個d係託管多d wor~咁細個,有人湊就不如係屋企玩下先啦.幼兒園好多細菌架~~抵抗力差d都吾得架..

大宅

你可預早向心儀學校查詢, 但要足2years 方可入讀, 及要有心理準備會經常有身體不適.
如家中只有一個小朋友, 入n1是幾好的選擇, 讓他們多與小朋友共同學習自理能力及規則, 努力吧!

珍珠宮

原文章由 alleeckw 於 07-10-11 10:53 發表
我個囡囡9月剛剛過左一歲...
我想俾佢報讀n1....
tsuen wan ,葵青區有咩好.....

仲有...係唔係依家要去拿form???
定係點樣....

唔該教下我...我唔識的~ ...

剛夠一歲, 唔駛太心急, 仲要係細女, 上n1之時得兩歲, 好難適應架, 最好入n2啦.

我妹囡囡係最好例子, 佢八月出世, n1下學期先入學, 果半年好難攪, 佢媽又幫佢轉左好多間幼兒園, 到n2學期尾先定,如你一定要佢n1 讀起, 你要有心理準備...幼兒園小朋友自理能力真係冇得頂架.

[ 本文章最後由 tkkmama 於 07-10-11 11:41 編輯 ]

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

某 d 幼兒園, 一出世有出世紙就要入紙.
有 d 近期會招下一年 n1 學生, 要密切留意. 最好去返幼兒園果邊, 或者荃灣區/葵青區媽咪會問, 會多 d 人答到你.

尤其全日制, 荃灣區, 真係一位難求.

珍珠宮

如果只係諗住比阿女唔洗係家咁悶, 有小朋友同她玩下, 你屋企附近有無幼兒園, 咁細最好近家, 因坐車比較倦又要早起床開始作戰, 因你急她唔急, 同有什麼事可即刻接她走(如病了發燒跌傷.....), 宜家得閒去望下又問下其她媽咪的意見.:loveliness:

珍珠宮

原文章由 w_y 於 07-10-11 11:40 發表
尤其全日制, 荃灣區, 真係一位難求. ...

我朋友住荃灣,囡囡幾個月大都報左名lu!!

其實都唔係間間係咁,我住果頭好多都話歲半先可以報名!

[ 本文章最後由 webjen 於 07-10-11 11:55 編輯 ]
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

伯爵府

甘我真係要打去問真d先得~

仲有..其實n1....
番去做d咩~

伯爵府

大家知唔知救世軍.......駛唔駛排..同埋聖母幼稚園~??

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

救世軍..全港既幼兒園都要排.我同事以前(係荃灣),大女讀開,細女真係1歲去報,到2歲都排吾到.報左另一間,俾晒學費,打來話有位,即刻又要俾過晒錢去讀...n1都要學生字,故事同社交..d人話咁細就讀書讀幾十年.不過如果屋企只係個工人開電視俾佢睇,工人自己打手電就不如去返學.我一個女2歲半讀,一個11月出世,生日之前半個月已開始試讀....

珍珠宮

原文章由 alleeckw 於 07-10-11 12:04 發表
大家知唔知救世軍.......駛唔駛排..同埋聖母幼稚園~??

朋友就係幫 BB 報左救世軍
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

公爵府

救世軍就係果種有出世紙就要排
聖母係無 n1的.

原文章由 alleeckw 於 07-10-11 12:04 發表

珍珠宮

聖母唔係四年制架, 未有咁早收一歲b架.

男爵府

救世軍真係好好,不過聽聞要排3年,這也是我唯一的選擇 if 我有bb
《 在神面前萬事非偶然,因神計劃萬有。》

公爵府

唯一的選擇??
如果真係到你有 bb, 我估你唔會咁講囉. 萬一你個係細 b, 無位俾你, 到時唔通真係唔讀?

好學校好多, 唔好 "單戀一支花" 呀, 到時攪到大人小朋友都好大壓力架.

珍珠宮

原文章由 pinkypiggy 於 07-10-11 12:50 發表
救世軍真係好好,不過聽聞要排3年,這也是我唯一的選擇 if 我有bb

係咯, 點解係唯一選擇呀??佢收生好睇機緣架...

同區仲有仁濟, 天恩堂.

[ 本文章最後由 tkkmama 於 07-10-11 13:01 編輯 ]

公爵府

e~?
天恩堂近邊樹架?

珍珠宮

原文章由 w_y 於 07-10-11 13:14 發表
e~?
天恩堂近邊樹架?

林護對面咯.

公爵府

ic~~ 葵青我真係完全唔識.
不過林護咁有名我就識 :mrgreen:
原文章由 tkkmama 於 07-10-11 13:19 發表

林護對面咯.

伯爵府

林護好近我~^^

首頁

尾頁

跳至