母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

你真係好勁呀,想問下第二日生完好唔好即刻用電泵泵?

子爵府

引用:你真係好勁呀,想問下第二日生完好唔好即刻

原帖由 ky0719 於 14-07-13 發表
你真係好勁呀,想問下第二日生完好唔好即刻用電泵泵?
我喺政府生,佢地唔比我咁快用泵呀

大宅

引用:Quote:原帖由 chriswt0613 於 14-07-08 發

原帖由 Cherry0401 於 14-07-08 發表
9+ 有得配大號喇叭(30mm),可以去facebook 問下 baby biss outlet
Cherry...你係迷一跟都係靠泵去增加奶量?好少埋身?我埋身bb啜得好“蚊“之後就勁喊,我諗梗好唔好全泵,唔想迫我ar b..有時埋幾分鐘再泵,d時間拖到長晒,你有無suggestion

大宅

頭10日我無咩奶,b啜得好蚊,不過我照逼佢啜每邊每次15-20分鐘,之後補奶粉。
之後就開始全人奶喂,因為無咩奶就喂得幾密,隔1-3個鐘喂,
到第14日先存到第一包冰奶。

我用9+泵,開頭都係泵唔出奶,用手揸仲多。
不過都照泵+手揸,過一排就ok啦!

宜家第70日,一日泵到800-1000ml度。
一日泵5次,每次雙泵6-10分鐘,再手揸2分鐘。

呢排為左阿b唔肯飲樽而煩惱,Cherry 請問點樣可以又喂樽又埋身?
阿b好鍾意埋身,埋完身個1-2日喂樽佢唔肯飲,要哎要tum成個幾鐘先得,平時個嘴仔又成日啜衫仔手仔。 (雖然我都好鍾意埋身,無奈要返工.. )

子爵府

引用:Quote:原帖由 Cherry0401 於 14-07-08 發表

原帖由 chriswt0613 於 14-07-16 發表
Cherry...你係迷一跟都係靠泵去增加奶量?好少埋身?我埋身bb啜得好“蚊“之後就勁喊,我諗梗好唔好全泵, ...
我生完第四日出院,當日下午返到屋企開始泵,夜晚開始上奶。
bb由我返到產後房已經跟身自己湊,當時係埋身為主,有時間就手擠出黎,用針筒餵埋比bb,第三日老公靜雞雞拎左個手泵比我,我就用手泵試泵,初初只係泵到幾ml,後來第四日出院前我終於泵到15ml,夜晚出左院返到屋企用電泵就已經泵到40ml了

子爵府

引用:頭10日我無咩奶,b啜得好蚊,不過我照逼佢

原帖由 apple_alice 於 14-07-16 發表
頭10日我無咩奶,b啜得好蚊,不過我照逼佢啜每邊每次15-20分鐘,之後補奶粉。
之後就開始全人奶喂,因為無 ...
用仿母乳既奶樽餵,即係果d要用力啜先出奶果d樽,頭一兩個月我有比佢間中埋身,不過依家已經多數用樽了

子爵府

回覆:分享:餵母乳,只要有信心,你一定得

100包了!

別墅

回覆:Cherry0401 的帖子

嘩!好鼓舞,
我剛看完都試試您的方法^_^
正在泵奶中

大宅

引用:100包了!

原帖由 Cherry0401 於 14-07-21 發表
100包了!
嘩,勁。

我囡52日,我頭一個月全埋身(佢重得好好,滿月已比出世重1kd),唔知係咪頭一個月我埋身後無泵清,現2個鐘泵一次每邊都係得1安,勁灰。

追奶追得好辛苦,你可以比少少建議比我嗎。thanks

另外我食左好多上奶野都好少谷奶,要唔泵5,6小時先會泵到實左,唉,我好羡慕勁谷奶既媽媽

大宅

引用:100包了!

原帖由 Cherry0401 於 14-07-21 發表
100包了!
請問我用9+,泵極都唔清,用手擠又有奶柱,我可以點做好?

子爵府

引用:Quote:原帖由 Cherry0401 於 14-07-21 發表

原帖由 ccm516 於 14-07-22 發表
請問我用9+,泵極都唔清,用手擠又有奶柱,我可以點做好?
泵唔清可能個泵唔夾你

子爵府

引用:Quote:原帖由 Cherry0401 於 14-07-21 發表

原帖由 ccm516 於 14-07-22 發表
嘩,勁。

我囡52日,我頭一個月全埋身(佢重得好好,滿月已比出世重1kd),唔知係咪頭一個月我埋身後無泵清 ...
其實唔一定勁谷架,我每朝睡醒勁谷反而泵唔到多,平時下午隔四個鐘泵一次,唔谷但泵得多

大宅

引用:Quote:原帖由 ccm516 於 14-07-22 發表請問

原帖由 Cherry0401 於 14-07-23 發表
泵唔清可能個泵唔夾你
我發現係個喇叭太細,我每次泵,乳頭邊貼實喇叭,所以泵得少同泵唔清

子爵府

引用:Quote:原帖由 Cherry0401 於 14-07-23 發表

原帖由 ccm516 於 14-07-23 發表
我發現係個喇叭太細,我每次泵,乳頭邊貼實喇叭,所以泵得少同泵唔清
可另配30mm喇叭的

大宅

回覆 Cherry0401 的帖子

睇晒你0既post,真係羨慕到我暈.
我仔仔3個月,不嬲唔多奶,曾經一排少到每次得20ml,依傢平均都係得60,3個月最多一次都係260ml, 最衰得10ml咋.

我依傢返工,我係起身泵一次,返工泵一次,9點幾一次,臨瞓前一次,有時係一邊餵一邊泵,都係唔多奶.勁飲水,有時飲0下湯,勁食飯都係唔多奶,勁灰心.

我朋友比0左2個舊款avent單泵比我,但我懶,一直都係用單手泵,另一邊就用杯裝住滴果0的.

請問我係未轉返用電單泵好0的??你飲奶/飲湯/飲鈣司寶勁多嗎??

子爵府

引用:回覆 Cherry0401 的帖子睇晒你0既post,真係

原帖由 bk23a 於 14-07-24 發表
回覆 Cherry0401 的帖子

睇晒你0既post,真係羨慕到我暈.
白肉青木瓜煲魚湯
黑豆通草炒米茶
生蠔(熟蠔炸蠔都得)
三文魚刺身或熟食
米奶(超市有售)
黑芝麻豆腐花
杏仁茶
茴香草本汁

呢d對我黎講都有效

首頁

尾頁

跳至