親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

想一日去晒呢兩個地方。已知搭乘地鐵到合井站再轉巴士2200號,但唔知會停邊個站先呢?因我想先去普羅旺斯村先,然後再去坡州outlet。有冇jm可教路

大宅

請指教. Please

大宅

有冇jm同一天內去了這個地方?

大宅

引用:想一日去晒呢兩個地方。已知搭乘地鐵到合井

原帖由 chloelovemum 於 14-05-14 發表
想一日去晒呢兩個地方。已知搭乘地鐵到合井站再轉巴士2200號,但唔知會停邊個站先呢?因我想先去普羅旺斯村 ...
我都想去此地方,也想左附近的英文村和文化村,包車底或是自己去好呢比D意見啦!

DouglasMaMa :lol

侯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 chloelovemum 於 14-05-14 發

原帖由 DOUGLASMAMA 於 15-04-26 發表
我都想去此地方,也想左附近的英文村和文化村,包車底或是自己去好呢比D意見啦!

...
last CNY, we went there by Charter Bus. it was very convenient to go to Provence, heyri art valley, onemount.

大宅

chloelovemum 發表於 14-5-14 14:13
想一日去晒呢兩個地方。已知搭乘地鐵到合井站再轉巴士2200號,但唔知會停邊個站先呢?因我想先去普羅旺斯村 ...
見到Travel Fever有one day tour 行程係坡州英語村>Heyri文化藝術村>坡州Premium Outlet>DMZ非軍事武裝地帶,HKD298 per head, 睇下岩唔岩你~

大宅

引用:Quote:chloelovemum 發表於 14-5-14 14:13

原帖由 rainforest1986 於 15-04-26 發表
見到Travel Fever有one day tour 行程係坡州英語村>Heyri文化藝術村>坡州Premium Outlet>DMZ非軍事武裝 ...
但系就是普羅旺斯村,合都是在附近,想預一日去

DouglasMaMa :lol

大宅

引用:Quote:原帖由+rainforest1986+於+15-04-26+

原帖由 DOUGLASMAMA 於 15-04-26 發表
但系就是普羅旺斯村,合都是在附近,想預一日去
在合井站搭2200號巴士,車費好平!此車在普羅旺斯村及outlet都有站!會先經outlet 再去普羅旺斯,一日可去晒兩個地方!建議先去普羅旺斯會較好,影下相,飲個 tea, 都好悠閒!藝術村跟普羅旺斯也在不遠處,多時間就可以考慮行埋!跟住就再乘同線回頭車,去outlet,可以放心Shopping ,大包細包都無問題!

男爵府

回覆 abcfamily 的帖子

我想問下如果由弘大開始搭車去, 係咪先搭地鐵去合井站先呀, 請問係幾號出口去搵2200號巴士呀? 上左巴士後, 要搭幾耐車去普羅旺斯呢? 之後,再由普搭車去坡州OUTLET要搭幾耐呀~ 咁係OUTLET多唔多車返出去地鐵站呀~ 我驚big shopping時大包細包無位坐就弊啦~ 唔該晒~

大宅

引用:回覆+abcfamily+的帖子我想問下如果由弘大

原帖由 亞旺媽 於 15-04-27 發表
回覆 abcfamily 的帖子

我想問下如果由弘大開始搭車去, 係咪先搭地鐵去合井站先呀, 請問係幾號出口去搵220 ...
從弘大乘地铁2号线,坐一個站到合井站(Hapjeong) ,資料是2号出口,但剛2月份去時改了在出口背向行前一小段路,也不難找,我地搭乘2200號巴士約45分鐘,在城東十字路口下車,可給地圖司機看,叫他幫忙叫你們下車,下車後步行10-15分鐘,見有很多色彩屋仔就到了!
閒日去就可能人少一點,但此車是普通公車,也多本地人不時上下車乘搭,盡可能避免5點至5點半下班繁忙時間乘車,否則可能真的沒位坐的!去程一般比較快,沒多塞車,下班時就會塞,要站的話就會辛苦一點!仲有記得用 T Money 乘車,有分段收費,上下車都要拍咭,否則就會收足全程的!

首頁

尾頁

跳至