自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20140519/52490292
何謂過期食品?食物的食用日期分為「最佳食用日期」(best before day)及「此日期前食用」(use by day)兩類標籤,惟不少人誤會食物過了「最佳食用日期」便等同已變壞及不能食用。地球之友去年在食物銀行收集81款未開封,但過了「最佳食用日期」數個月至7年的食品,當中包括一款逾期7年的雜莓罐頭化驗,發現全部均符合食用安全及衞生標準,可安全食用。

地球之友環境事務主任馮詩麗強調,並非鼓勵市民進食逾期食品,而是希望減少廚餘。她指消費者可憑食物氣味及外觀來判斷是否適合食用。該會近月訪問了605位受訪者,發現有22%人發現過了「最佳食用日期」後會即時丟棄,只有38%受訪者會以氣味、外觀及顏色判斷食物是否可繼續食用,反映市民未必能分清「最佳食用日期」及「此日期前食用」的分別。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140519/18725233

【本報訊】何謂過期食品?食物的食用日期分為「最佳食用日期」(best before date)及「此日期前食用」(use by date)兩類標籤,惟不少人誤會食物過了「最佳食用日期」便等同已變壞及不能食用。地球之友去年在食物銀行收集81款未開封、但過了「最佳食用日期」的食品,包括一款逾期七年的雜莓罐頭化驗,發現全部均符合食用安全及衞生標準,可安全食用。
記者:伍雅謙 彭美芳 林社炳

地球之友早前委託浸大測試81款外表完整、未開封但過了「最佳食用日期」數個月至七年不等的食物,包括54款罐頭及27款預先包裝食品如餅乾、穀類早餐及意粉等,化驗當中的總含菌量,結果顯示全部均符合食安中心訂下的衞生準則。

包裝有效防細菌生長

除兩款逾期三個月的穀類早餐含菌量屬第二級的「可接受」級別外,其餘食物含菌量均屬最佳級別的「滿意」級。所有罐頭也不含可引致食物中毒的病菌「產氣莢膜梭菌」(Clostridium perfringens)。負責檢測的浸大化學系一級講師麥嘉慧對結果並不意外,因包裝完整的加工食物,可有效防止細菌生長。
根據《食物及藥物(成分組合及標籤)規例》,一些保質期短兼較易變壞的食品如奶類產品及三文治等,須在包裝上說明「此日期前食用」,因逾期會對人體健康構成危險;惟「最佳食用日期」是指該食物能保存的最佳口味時間,逾期或會流失部份營養如維他命等,但不影響健康。
地球之友環境事務主任馮詩麗強調,並非鼓勵市民進食逾期食品,而是希望減少廚餘。她指消費者可憑食物氣味及外觀來判斷是否適合食用。該會近月訪問了605位受訪者,發現有22%人發現過了「最佳食用日期」後會即時丟棄,只有38%受訪者會以氣味、外觀及顏色判斷食物是否可繼續食用,反映市民未必能分清「最佳食用日期」及「此日期前食用」的分別。

港年棄1.6億件食品

調查又訪問受訪者過去一過月棄置過期食品的數量,發現每人每月平均棄置1.8件過期食物,推算全港每年有多達1.56億件過期食品被丟棄。
腸胃肝臟專科醫生周文輝表示,只要符合食安中心的總含菌量指標,便代表可安全食用,他也曾進食過了「最佳食用日期」一兩天的餅乾。但他提醒,若進食「真正」逾期的食品,便有機會出現腸胃炎。

兩類食用日期標籤分別

最佳食用日期(best before date)
含  意:適用於一些預先包裝食物,在適當貯存下,消費者可合理地預期食物在該日前可保持其特質,逾期不影響健康
食品例子:罐頭製品、樽裝飲品、糖果等

此日期前食用(use by date)
含  意:適用於極易腐壞的預先包裝食物,在一段短時間後相當可能對人類健康構成即時危險
食品例子:用巴士德方法消毒的鮮奶、預先包裝的火腿蛋三文治等
資料提供:食物安全中心

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:「最佳食用日期」非大限 罐頭過期7年仍可食

我成日食過期野!

家龍mA  x2  發表於 14-5-19 11:25
Yubi.T  x5  發表於 14-5-19 10:07
333s  視怎儲存 & 物品 當時 有冇變質!  發表於 14-5-19 09:18
sansan0_0  x4  發表於 14-5-19 09:14
魔怪媽媽  me too  發表於 14-5-19 08:54
zaba    發表於 14-5-19 07:49
小bie豬  Me too  發表於 14-5-19 07:32

珍珠宮

引用:何謂過期食品?食物的食用日期分為「最佳食

原帖由 misc123 於 14-05-19 發表
何謂過期食品?食物的食用日期分為「最佳食用日期」(best before day)及「此日期前食用」(use by day) ...
真系好多人以為過左期就唔食得

丫雅  係lo.......其實個日期只係作參考  發表於 14-5-19 09:31
333s  年輕的... 十至廿歲  發表於 14-5-19 09:19
wcpcelia  agree  發表於 14-5-19 08:41

男爵府

但七年就太誇張啦 幾個月至半年都可以接受

家龍mA  幾個月至半年都可以接受x2  發表於 14-5-19 11:26

男爵府

減齡達人勳章 BK Milk勳章

過期野只要個樣正正常常, 口感無咩點變我都會照食

侯爵府

醒目開學勳章

除咗啲只可以放幾日嘅食品,如鮮奶鮮肉乳酪果類我會一過期就唔食,其他我會自行判斷一下,我發覺過少少好多時係冇壞。

sauNG    發表於 14-5-19 11:40
家龍mA  鮮奶鮮肉乳酪果類我會一過期就唔食x2  發表於 14-5-19 11:26
丫雅    發表於 14-5-19 09:31
333s  冷藏...有時未到expired 就坏. 奶最多.  發表於 14-5-19 09:20

大宅

即係話防腐劑好勁??

waiwai_bb  罐頭食物抽咗空氣ga? 可以保存耐d... 如果冇撞笠嘅話  發表於 14-5-19 08:24

子爵府

男爵府

引用:即係話防腐劑好勁??

原帖由 小霆霆 於 14-05-19 發表
即係話防腐劑好勁??

伯爵府

我成日都食過期野

禁止訪問

引用:+本帖最後由+misc123+於+14-5-19+07:35+編

大宅

其實個日期係一種無形的強迫消費,一種消費心理學

除左牛奶同面包,其他過期野無問題會照食

333s  時下人不用學 識別 物的質有冇改變....  發表於 14-5-19 09:30

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

穀麥類、醬汁之類,過期會用。肉類、奶類唔會搏。

春卷  係,唔好以為未過期就食得,一定要自己分辨  發表於 14-5-19 11:14
333s  肉類、奶類 未到期 都有机會變坏  發表於 14-5-19 09:31

象牙宮

七年

333s  干飽魚.  發表於 14-5-19 09:23

侯爵府

引用:http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/n

原帖由 misc123 於 14-05-19 發表

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20140519/524 ...
我有支鹽鞠5月3日到期,依家諗緊仲要唔要

番茄仔  鹽鞠過左我都有照用  發表於 14-5-19 10:56
TMC3012  無變我會要囉~  發表於 14-5-19 09:05

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

我都係,經常見到期就唔食
我有包麥皮雜果唔知食唔食好

家龍mA  我有包麥皮雜果唔知食唔食好x2,琴日啱啱掉左,因為買左都有半年  發表於 14-5-19 11:28
333s  自己用眼看. 煮少少看. 試.  凡是未變質 是可以吃的  發表於 14-5-19 09:28

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

冬菇之類,其實只要保存得好...基本上過咗包裝上的日期,我覺得都可以食的

子爵府

引用:Quote:原帖由 misc123 於 14-05-19 發表本

原帖由 iamiris 於 14-05-19 發表
我有支鹽鞠5月3日到期,依家諗緊仲要唔要
我成日問, 乜 salt 會過期架咩

我老公就笑我, 唔答我。

333s  鹽.糖.油. 原封, 保架環保佳 7年都可以用.  發表於 14-5-19 09:24

子爵府

過期必掉,食到有事誰可憐我啊?不過我多數過期前食哂。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

睇下乜食物啦, 有啲過左期無變既話我都會食~

首頁

尾頁

跳至