自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

7 年
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係睇下咩食物先,有D過左少少未變都會照食,係自己囉

大宅

回覆:「最佳食用日期」非大限 罐頭過期7年仍可食

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

7年

你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

我成日都食架啦,只要開咗無壞無怪味,就食得,不過 BB 同小朋友野食就唔係幾好囉,始終抵抗力無咁強

用戶要求終止服務

引用:過期必掉,食到有事誰可憐我啊?不過我多數

原帖由 浩俊mama 於 14-05-19 發表
過期必掉,食到有事誰可憐我啊?不過我多數過期前食哂。
Me too

開心過每一天

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/n

原帖由 misc123 於 14-05-19 發表

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20140519/524 ...
之前有報導世界大戰時比軍人嘅餅乾,過幾十年依然食得,仲响街頭揾個細路試食,食完先話佢知過左期幾十年。如果係香港家長,比細路測試果個人應該已橫c街頭左。

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我唔理架,個樣味道無變會照食

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

寶石宮

我會試味

珍珠宮

睛靈勳章

叫人唔好浪費,應該買少啲而唔係叫人過咗期都照食,食得同食咗後有冇事係兩回事,人人體質唔同,唔會人人食前都走去check吓含菌量架

侯爵府

如果個樣野唔係過左期好耐又冇壞又發霉,我會照食,成日同老公講食唔死就冇咁問題最多咪肚ALL

侯爵府

醒目開學勳章

引用:叫人唔好浪費,應該買少啲而唔係叫人過咗期

原帖由 jollyma 於 14-05-19 發表
叫人唔好浪費,應該買少啲而唔係叫人過咗期都照食,食得同食咗後有冇事係兩回事,人人體質唔同,唔會人人食 ...
其實日期只係個參考,未到期都有機會壞,過咗期亦有可能未壞,因為環境温度濕度係會有影響,唔買太多當然係啱,但真係唔應該太迷信個日期。

家龍mA    發表於 14-5-19 11:30

禁止訪問

侯爵府

吾過左太耐, 聞過又無異味, 我會照食

子爵府

畀面勳章

乾既冇所謂,濕既最好唔好,其實最好唔好一次過買太多

子爵府

我早幾日先開左盒過左期一年既果jam黎搽麵包食
不過盒果jam本身未開封既

我通常過左期都照食架, 冇發mo同變味就得

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

小時候試過柯X田受潮硬咗一舊, 會用匙篤開照沖嚟飲, 牛油雪到硬咗變色, 批咗更果忽照用, 都唔會因為食咗呢類野而肚痛生病。 但自從有食用期後,唔理件食品有冇問題,啲人一見過期就掉, 冇判斷力既人真係好浪費

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

經常食過期食品 但就比C6話
以前睇個1個節目 此食用日期前最佳 同此日期前食用 意思都好唔同(仲有好幾個名 1時up唔出)
前者係此食用日期前品質較佳 後者係過左此日期 就係過左期(即會變壞)

同埋有人解釋過 食品商未必可能準確推算過期日
所以為保障自己 會將有效日期推前

所以我會目驗 同試咪 再衝量 掉唔掉

首頁

尾頁

跳至