自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我剛收到offer..
Title同人工都係我預期中,好理想
福利相約
地點近屋企好

唯一concern就係現職公司係行內大公司都出名,而新公司就係初起步(new但應該點都唔會摺)
大家點睇由大公司轉細公司?

好忐忑...有無jm可以俾到意見我?

cattz288  轉~  發表於 14-5-21 00:38
sailow  睇吓你求乜.大公司已上軌,內部已有所需人仕,求stayable!follow rules,公司方針就得!
細firm flexible,有多D空間同人事關係未定.有鬥心,不妨一試  發表於 14-5-20 20:22

珍珠宮

回覆:轉工-大公司轉去細公司?

我覺得剛出社會應該揾大公司,會比較清楚知道各部門的職責,又有其他同事帶住,又可學睇人面色,辦公室政治。但做咗一段時間應該轉細公司磨練下,細公司人少,樣樣一腳踢,只要唔怕辛苦,大把嘢學。而且細公司有發圍嘅機會大好多。

侯爵府

引用:我覺得剛出社會應該揾大公司,會比較清楚知

原帖由 JoanC 於 14-05-20 發表
我覺得剛出社會應該揾大公司,會比較清楚知道各部門的職責,又有其他同事帶住,又可學睇人面色,辦公室政治 ...
舊公司做左3年,的確無突破的感覺
上個月做appraisal...supervisor set d “新”目標,我知道亦明白嗰啲野的確係我個位要做,對我黎講都完全無難度,但做完appraisal嗰刻勁down,縱然上司讚到我好好,我只係覺得好灰,感覺好似黎緊一年要做ge 野完全唔係想做ge野,依然係同類型。ge工作

男爵府

即轉

珍珠宮

2018復活節勳章

引用:我覺得剛出社會應該揾大公司,會比較清楚知

原帖由 JoanC 於 14-05-20 發表
我覺得剛出社會應該揾大公司,會比較清楚知道各部門的職責,又有其他同事帶住,又可學睇人面色,辦公室政治 ...
認同

侯爵府

引用:Quote:原帖由+JoanC+於+14-05-20+發表我覺

原帖由 littlelittlepra 於 14-05-20 發表
舊公司做左3年,的確無突破的感覺
上個月做appraisal...supervisor set d “新”目標,我知道亦明白嗰啲野 ...
咁就轉啦,唔好比大公司死板既制度磨碎左鬥心

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

如果你唔係想無大公司爭名奪利,去細公司都唔錯架,起碼冇咁多是非

侯爵府

引用:Quote:原帖由 littlelittlepra 於 14-05-20

原帖由 idonno 於 14-05-20 發表
咁就轉啦,唔好比大公司死板既制度磨碎左鬥心
多謝你的鼓勵
唉,我心煩到訓落床碌左兩個幾鐘都未訓得著

侯爵府

引用:如果你唔係想無大公司爭名奪利,去細公司都

原帖由 廷廷媽 於 14-05-20 發表
如果你唔係想無大公司爭名奪利,去細公司都唔錯架,起碼冇咁多是非
不過細公司就好考夾唔夾到同事,夾唔到就死硬

禁止訪問

男爵府

首頁

尾頁

跳至