烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

大家估下圖1的是什麽?

沒錯,就系高壓煲用的密封圈了,買咩size?staub 26既系蓋的外圍26cm,咁你就要買密封圈的內圍23-24,查過後,26cm的staub最適合配8L通用密封圈,成本不過10元,18cm的staub我為她配了2.8L的通用密封圈,似乎有點大,size剛剛好,沒有怎麼拉緊,我覺得配2.5L的應該比較適合,staub 24就買5-6L通用圈啦。
裝左有咩用?減少它們兄妹之間互相摩擦,密氣只有過之而無不及,就咁將個蓋放系檯面都唔怕心痛,保存時層層疊疊都無有怕,易裝易拆易洗,煮野時當然可以就咁著住件衫唔使除啦,你話系咪幾好呢。

Staub 26著左件緊身衫,當與煲結合時,那個V位剛好吸住個煲,定做都無咁fit。

另外,如果大家有LC頭盔,可以用到著左衫既Staub 18的蓋,我覺得好過木蓋多多聲,你地點睇啊?

收藏的時候可以玩下層層疊都唔怕啦(當然下面需要墊野啦)。

翡翠宮

大廚勳章

kenstin 發表於 14-5-20 23:01
大家估下圖1的是什麽?
幾好喎
請問覺唔覺眼有 28 cm 賣呀 ?

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆:為你心愛的Staub或LC裝身,好實用架!

但冇咁靚仔喎

男爵府

開心吸收勳章

kenstin發表於 14-5-20 23:01
大家估下圖1的是什麽?
边度買?是耐熱的,還是方便收藏煲時用?

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 tp168 的帖子

一定有,但要找,你都應該知,國內幾大個高壓煲都有啦,不過唔流行,找就需要多啲時間咯。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 csk 的帖子

淘寶方便啲,再唔系你咪去餓姐或者其他牌子的專櫃看看,趁的sale唔系度既時候,拆個密封圈落來,自己帶埋個煲蓋,試下套上去,最好要緊身啲,你當場未必能套上,只要能套上一半就應該用多啲力就可以了,唔得叫你C6出馬。硅膠不能明火,但它可以耐熱到230度都得,相信你唔會明火燒到煲邊掛?除非你仲用緊柴火來煮飯啦。

瑪瑙宮

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:回覆 csk 的帖子淘寶方便啲,再唔系你咪去

原帖由 kenstin 於 14-05-20 發表
回覆 csk 的帖子

淘寶方便啲,再唔系你咪去餓姐或者其他牌子的專櫃看看,趁的sale唔系度既時候, ...
淘寶點搵?

好可惜,一直以為好深既緣分,原來好淺-節錄<野豬.黃子華> »

大宅

引用:大家估下圖1的是什麽?沒錯,就系高壓煲用

大家估下圖1的是什麽?
非常聰明

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 廷廷媽 的帖子

原本只系為LC頭盔配個蓋,都找了很多類型,木蓋本來也想買,後來發覺自己又有staub 18,套個膠邊就到20cm,所以買來試下,又見咁平,咪買埋8L玩下咯。靚唔靚仔就一個個人啦,我查實用手機都系裸機架,用過一次手機套就無用過了。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔錯喎

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 szehang420 的帖子

比個網址你,或者你search“電高壓鍋密封圈”,這個店家已經算有齊我所要的size了,所以無再找其他,幾蚊雞,平過手機套好多啦。
注:如果你買開野,幫我買兩個2-2.5L的圈啦,我覺得staub 18用2.8L唔夠緊,想試下買個細啲,唔該!

http://item.taobao.com/item.htm?_u=kog4lb4371&id=14202926630

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 TMC3012 的帖子

我都話遲啲會報告比你啦,今日先收到貨咋。

寶石宮

引用:回覆+TMC3012+的帖子我都話遲啲會報告比你

回覆 TMC3012 的帖子

我都話遲啲會報告比你啦,今日先收到貨咋。
我都仲未去買個頭盔

kenstin  查實你已經咁多啦,仲買的話就純屬“貪得意”。  發表於 14-5-20 23:58

水晶宮

good idea

珍珠宮

好媽媽勳章

kenstin 發表於 14-5-20 23:48
回覆 szehang420 的帖子

比個網址你,或者你search“電高壓鍋密封圈”,這個店家已經算有齊我所要的size了 ...
你呢間無2.5喎

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

非常聰明呀.... 讚.. 謝謝你既分享呀.

請問係邊度可以買呀?? THANKS.

kenstin  我系淘寶買,#11樓有條link。  發表於 14-5-21 09:45

寶石宮

回覆 kenstin 的帖子

無錯~係貪得意
見唔貴, 同埋我兩條友, 會成日用到 其實可有可無都得, 但又想揾啲野敗下咁
不過再買應該會比人話囉

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 kenstin 的帖子

謝謝KENSTIN 分享~~~我屋企D 煲煲日日用~大嘅煲湯~個蜂巢又日日炒餸~細嘅又炆下嘢~用到好殘~~見到都有D 心痛~
為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

大宅

, 非常好提議

大宅

多謝分享,真係要比個你。呀

首頁

尾頁

跳至