論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我幫老公問的, 唔知有冇人可以俾到意見呢?
我老爺的1個十幾年朋友(以下簡稱w生)在幾年前話可以俾貨我老公自己做d批發生意, 佢供應d貨同用佢公司名義, 單簿同銀行入戶口(商業登記是w生名), 做了1段時間大約到04年, 有1間商店走數, 走了廿多萬, 咁都冇辦法唯有改為做w生的僱員, 每月還$5000, 共還3年8個月(抗戰:-( )原本今年8月還完, 但w生在7月中將公司結束, 正常佢都要出糧+'顯'散費, 但w生叫a/c小姐唔好出因為我老公未還哂錢, 之後w太太同我老公講仲差3萬幾(計唔到佢點計), 今日W太太再同我老公講話差5萬幾先真, 因為之前05年有個客冇找貨錢(果個人已俾人拉咗坐緊)咁想問:
1) '顯'散費是否有限定要幾多個月內一定要去勞工署追呢?
2) 我地可唔可以告番佢要扣人工賠償呢?因以我所知最多都係賠$300, 原本打算由佢d錢當冇, 如果w生唔係咁衰都唔想追番

水晶宮

我都係做人事既.
你個case有少少複雜,你不如pm我留電話,我覆你啦.

珍珠宮

原文章由 cherie109 於 07-10-22 19:29 發表
我幫老公問的, 唔知有冇人可以俾到意見呢?
我老爺的1個十幾年朋友(以下簡稱w生)在幾年前話可以俾貨我老公自己做d批發生意, 佢供應d貨同用佢公司名義, 單簿同銀行入戶口(商業登記是w生名), 做了1段時間大約到04年, 有 ...

点解唔打去勞工署問吓?
似乎你呢度involve一個business 關係同一個勞資關係, 如你去勞工署追討人工和遣散費, 理論上一定追到 (人工record show嗰個figure), 至於business欠債(就算有)個邊, 勞工署應該唔會理!

首頁

尾頁

跳至