興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:再答佢咀?我去跑下好過Lu!最近同不少媽咪

原帖由 cheapbombom 於 14-07-20 發表
再答佢咀?我去跑下好過Lu!

最近同不少媽咪傾開,好多女士原來都想試下跑,但唔跑得因為有腳患!膝頭痛!o ...
唔跑可以暴走,大步快行一樣是運動,對身體絕對有益。至於傷肝,你估我哋係乜高手,heahea跑都有事?我就唔信嘞。

別墅

引用:Cheeselover,有個高人同我講過半馬以上傷肝

原帖由 cheapbombom 於 14-07-24 發表
Cheeselover,

有個高人同我講過半馬以上傷肝!因為跑到咁上下靠咩肝臟轉移糖份來支撐身體跑下去諸如此類說 ...
理論是這樣,能量從糖,脂肪和蛋白質來,開始半小時主要燒糖,後燒脂肪,燒到蛋白質就差不多跑到天堂,肝內的糖是不怕燒。為什麼人家說運動廿,三十分鐘才開始減脂肪,燒糖燒不了平時吃吃埋埋的油。燒脂肪時韌力很高但轉化慢,燒糖效應快但不持久,你跑到上下會感覺不一樣,所以半馬最後4-5k食power gel, 因為要最後1k要爆發力,脂肪不見效。

別墅

回覆:跑步討論區

明早,有無雨都跑,半馬,燒車軚

assado  半馬冇乜難度,行快兩   發表於 14-7-26 00:15

別墅

回覆:cheapbombom 的帖子

四,五日無跑過,條腰開始漲出來,成條車軚一樣囉。

別墅

引用:有冇人打算報12月美津濃?我屋企人叫我試下

原帖由 cheapbombom 於 14-07-25 發表
有冇人打算報12月美津濃?

我屋企人叫我試下玩半馬!因為我10月會跑一個16.8K的比賽,叫我12月再上試21K!
可以試試沙田皇者之戰的半馬,12月,除了上梅子林一段,其餘都是平路。現在可以報名。
美津濃半馬還未開始報名,不過是條魔鬼賽道,由新娘潭上烏蛟騰,回程時由鹿頸上烏蛟騰,最後上水壩(以前去碼頭,仲死),少點體力也不行。
十二月初可以試試綠色力量,也是新娘潭。你克服到,渣馬就濕濕碎。

別墅

引用:Quote:Cheeselover 發表於 14-7-25 22:27

原帖由 遙遙爸爸 於 14-07-26 發表
今朝實在太大雨, 結果去跑機...
我今朝天未光已出門口,未受大雨影響。不過沿途好濕熱,未及一半,對鞋已濕透。

assado  我今早都整左轉,大雨   發表於 14-7-26 22:22

別墅

引用:Quote:cheapbombom 發表於 14-8-7 00:46 今

原帖由 Prairie 於 14-08-07 發表
10K要咁練才有好成績,但太辛苦了,所以我跑長D,放棄了大部份10K賽事了.
我發覺10k,半馬,甚至全馬,最後1k都是一樣,半死噤衝線。

別墅

引用:今晚跑左6K, 唔係多,但intensive!跑1K x 6

原帖由 cheapbombom 於 14-08-07 發表
今晚跑左6K, 唔係多,但intensive!

跑1K x 6組,每組之間休息一分鐘!
我自已練Interval和tempo,係有點超乎常理,是意志對體能比拼,是否去到噤盡,那就看你對自己有什麼要求,我開始時同你一樣,但一直折磨自己,現在有點成績,但仍然想知道自己去到幾盡,係有點自虐。

別墅

回覆:crystallotus 的帖子

條帶是幫助support,keep實隻腳,有些人肌肉唔夠強,跑上來兩邊擺,有損關節韌帶;另一些是扎緊條腿,集中力量,跑時間。忘記,仲有啲是貪有型有款,好似七彩繽紛的運動膠布。

別墅

回覆:cheapbombom 的帖子

優先隊?乜唔係舊年有好成績才可以優先報名?
我都幾懶,仲係heahea下跑。9月先開操,第一個賽事應該係綠色力量。

別墅

回覆:itrc2000 的帖子

我初初跑都腳痛,不是腳踝,就是腳跟,有時膝蓋,總之痛處四處走,一痛就停,一無事,就跑,日子有功,痛苦消失,因為條腿強了,應付有餘。

別墅

我今日報了皇者半馬,對沙田友,賽道確實無吸引力,我一星期都跑幾次,惟有當主場,定個目標給自己。美記和揸馬前總要找些賽事練兵。

別墅

好耐無上來,出差一週多回來,又要適應時差,亂七八糟,可能是幾年來跑得最少的兩個星期,體重直線上升,唯一有建設性的就是報了渣馬。有時想起比賽,未準備好,就好似未讀書去考試,送死.....

別墅

引用:我十一月想報美津x!好似有二舊水现金卷買

原帖由 IMDAD 於 14-09-12 發表
我十一月想報美津x!好似有二舊水现金卷買波鞋!大家有冇乜10K 賽推介下?最好十二月打后!大陸果D又唔知乜 ...
兩舊水現金券係俾40分鐘以下的,我要第二世才有機會。

別墅

引用:Week 5 : 14.5 + 20.5 + 懶 + 20.5 + 20.5

原帖由 water55 於 14-09-20 發表
Week 5 : 14.5 + 20.5 + 懶 + 20.5 + 20.5 + 12 + 13 = 101 公里
你有報全馬?難得有這樣訓練量。

別墅

引用:前日跑經中大石門城門河一帶, 仍然見到颱風

原帖由 遙遙爸爸 於 14-09-22 發表
前日跑經中大石門城門河一帶, 仍然見到颱風痕跡, 好多地方仲係滿地樹枝樹葉, 最可惜係大水坑附近一棵大樹被 ...
昨日巳清理。
天氣開始涼快,let\'s start the party....

別墅

引用:有冇人報左Mizuno 10km

原帖由 wailun617058 於 14-10-06 發表
有冇人報左Mizuno 10km?
11月16日,報了,算是大賽,見識一下。跑到50分鐘以下可能也有成仟人。

別墅

引用:今日原訂由大學去上水半路程, 去到粉嶺約18

原帖由 遙遙爸爸 於 14-10-11 發表
今日原訂由大學去上水半路程, 去到粉嶺約18k就迷路, 好多燈位攪到跑下停下, 最後到上水站20k收工. 天氣涼 ...
我今朝都咗廿幾k,收工時旭日初升。如果問我天未光開跑還是太陽伯伯陪跑,我寕遠早點起床。今早上了亞公角,沒有梅子林斜,不過夠長,兩條都甘。

別墅

引用:Quote:Cheeselover 發表於 14-10-11 22:46

原帖由 遙遙爸爸 於 14-10-12 發表
其實亞公角比梅子林短, 而大家都升高相約, 但亞公角平均提升, 而梅子林最難係三號亭上四號亭. 三頂之中最 ...
馬鞍山公園好像很多叉路,而且我不想離水站太遠(4k以上),所以沒有去過。跑兩轉梅子林就算。

別墅

引用:我有一個運動心跳嘅問題, 請高手幫忙解答.

原帖由 PP_Couple 於 14-10-15 發表
我有一個運動心跳嘅問題, 請高手幫忙解答.

我最近開始跑步, 平時靜止心跳75BPM, 當我跑6.5KM/HR時, 心跳很 ...
兩位師兄已解釋很清楚,你最高心跳率是182,所以你保持在160-165br是不會出事。當身體運動量愈高,心跳愈接近最高負荷量,輸氧量亦接近上限,身體會從無氧呼吸中攝取更多能量,乳酸隨之增加,到某一水平,肌肉不勝負荷,身體自然減速,回覆可負荷水平,我們練習interval或VO2就是訓練肌肉在抗乳酸能力和血帶氧量。
我跑半馬時,開始心跳一般是152-155(上斜也不變),十公里後大約162-165,去到最後1-2k會上到170, 這不代表愈跑愈快,只是部引擎效率愈來愈低,去到170,肌肉產生大量乳酸,那時就是看肌肉的抗酸性,強的話就保持速度,否則部引擎慢下來。

首頁

尾頁

跳至