夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

你,人地既老公,新手爸爸,
一直渴望去內地工作見識一兩年, 機緣巧合下有一份長駐內地要坐4個鐘機既工請左你,但又咁啱bb出世又未滿月,你會...
(1) 去,但就會見唔到bb人生最重要既時刻,第一次轉身,第一次學爬,第一次學講野,第一次學行..
(2) 見證完bb以上既野,遲到bb上幼稚園,再去追夢
你會點揀?

男爵府

回覆:家庭事業,男人你會點揀?

睇salary是否高而定

禁止訪問

大宅

可以一齊到內地嗎?

子爵府

BK Milk勳章

回覆:msjollysandy 的帖子

你作為太太, 其實已經有你想要既答案, 先至咁問。 但另一方是否同樣咁諗?又作別論。

兩個答案都冇錯。
這是c6既人生/前途, 你只可以將兩個答案的好壞處, 同佢傾, 說服佢, 由佢自己選擇。

明白如果佢唔在身邊, 你一個人會好辛苦, 但如果你迫佢選留在香港, 將來一定有怨言。

男爵府

最好一家人一齊去,最怕一去唔知幾多年

別墅

好多時男人對BB第一次冇咁上心,你講嗰D第一次,好多時由我把口或拍片俾c6知左或睇左先,到親眼見到係開心,但並不是特別野,幾年後印象更加少。

所以男人一般睇屋企人支唔支持,如果太太全力支持,佢地好大機會揀事業。

不如你諗下自己點揀先,如果你唔願意,就叫c6唔好諗呢幾年,如果你ok先再同c6詳細傾。

禁止訪問

引用:你,人地既老公,新手爸爸,一直渴望去內地

禁止訪問

引用:你,人地既老公,新手爸爸,一直渴望去內地

男爵府

見識同搵錢係兩回事wor, 若佢上去可以大幅提升現有既生活水平, 甘比佢搏一搏, 日后可能唔洗甘頻撲. 若果上去同響香港搵差別唔太大既, 夠食既未留在香港先啦.

翡翠宮

睇下屋企等唔等錢洗
除非真係富裕; 如果唔係; 無論男女都要趁後生搵多d錢

男爵府

回覆:msjollysandy 的帖子

除非好有條件 (金錢,時間,家人支持),如果唔係,響決定有小朋友之前就應該下定決心放下夢想…

別墅

感謝大家既回覆
因為我個人認為見證呀b成長好重要
過左就睇唔到
而見識幾時去都可以
不過我知男人對呢d事無咁上心
所以講左1次表達左就算了
而且我知我講乜佢都會去
佢希望得到我既支持
但我真係唔太支持
一來剛生b

或者需要時間消化下

公爵府

其實大陸無咩野可以見識, 如果人工高好多就去....反正人工高左, 個個星期or 一個月飛返來1-2次都可以了.

等bb 滿月, 太太搬埋去大陸, 等bb 2歲才回來都可以.

瑪瑙宮

佢上去得回的條件很好才值得上去, 但而家有咁好 offer ?

禁止訪問

引用:感謝大家既回覆因為我個人認為見證呀b成長

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

一份長駐內地要坐4個鐘機, 好危...不是嚇你, 何止見証唔到bb成長, 怕你連老公都比人搶埋,

內地女人又多又餓又鍾意搶人老公....

建議你一起去, 或者叫你老公唔好去....

子爵府

回覆 msjollysandy 的帖子

內地邊個城市香港去坐飛機要4小時咁耐?

伯爵府

我朋友bb待一個月多d,打完針飛左去老公城市,打針時1家3口又飛返香港!
妳可以參考下!!
過好,每一天!

大宅

msjollysandy 發表於 14-5-30 00:53
你,人地既老公,新手爸爸,
一直渴望去內地工作見識一兩年, 機緣巧合下有一份長駐內地要坐4個鐘機既工請左 ...
樓主,假如你問會點選擇,倒不如你問有否選擇?

(1)在不了解工作性質、職位嘅情況下,好難去理解,乜嘢情況下返大陸可以見識多啲。但我覺得要以現在選擇返大陸嘅工嘅工作性質、職位、待遇作比較同衡量。所以,在沒有足夠資料情況下答唔到樓主。因為以上因素會影響選擇(3)嘅出現。舉例説如果新工待遇良好,待遇嘅差異又足夠容許太太一起到大陸生活,決定已經不同了。

(2)假如男人可以陪伴小朋友成長,莫講在男人角度,可見證BB第一笑、第一步、第一次說話。在BB角度,跟父親也會有更深厚嘅親子關係。在太太角度,跟男人嘅親蜜度,家庭嘅完整性等等都是肯定的。

其實,如果有選擇嘅情況下,即可以討論,在可以討論嘅情況下,選擇就不只樓主所講(1)或(2)了。

首頁

尾頁

跳至