跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有無家長知道三育好唔好,課程的深淺程度
仲有小朋友讀得開唔開心
進一步挑戰 GO!GO!

大宅

原文章由 raccoon 於 07-10-28 17:55 發表
請問有無家長知道三育好唔好,課程的深淺程度
仲有小朋友讀得開唔開心

以下是我在其他主題所發表的 :

我仔仔剛今年7月在"三育"畢業, 沒有考試或類似之紙張做測試, 每月有報告, 除每天功課外就沒有默書/考試, 沒有運動會, 有很多出外之體驗行程(不論課堂時間去還是星期六/日去, 只有得獎生(每班/每級)才有機會出席每年畢業典禮, 如幼兒班+低班畢業典禮會在本校教堂舉行, 高班畢業生就去戲院舉行, 如像我兒子三年來只有畢業時因全體畢業生都要表演才有機會表演. 而三育年年都有一次攤位遊戲+大抽獎, 除本校家長+學生, 是絕對歡迎街外人參與, 此學校規定不吃"蝦"之產品(即蝦條免帶去), 在最後一年一個月有小學體驗週, 老師會發現那些同學自己吃到自已帶回校之食物, 但有些同學真的沒有能力開袋吃的(亦不懂求救, 真的等大人自動去幫手開袋)

為何這樣說? 我大囡在四年前在懷恩讀了三年, 每級每班三年來聖誕節都會在戲院表演, 每個小朋友都有此機會, 三年會有一次親子運動會, 會有paper 測驗/考試. 但因我住地方跟懷恩是不順路, 所以年年我都找一次街的校巴搭單去接送, 很麻煩/擔心, 所以找順路+貪方便找三育了. 好似當時三育找生先所以報三育.

2間比較, 我個人感覺三育老師是有質數過懷恩老師的, 但沒有paper 測驗+考試, 上小一我仔仔很不慣, 不像我女較容易適應小一生活

水晶宮

畀面勳章

我細女係三育畢業生,依家小二,每星期一仲會回幼稚園學珠心算 星期六唱歌仔!在三育小朋友一定開心,但如果升小一,想入光明、真光、英來、靈愛....果D傳统學校,咁就比較難適應!所以,三育畢業生多數升讀,校友會、徐澤林、鐘聲、梁省德、商會......而且仲可以保持優良成績!三育辦學機構係"基督復臨安息日會",主張素食!有中學、大專、港安醫院(香港、荃灣)、老人院等等,屬有"米"教會 常常有講座、興趣班for家長,我都得益不少!

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

原文章由 沙沙 於 07-11-1 16:23 發表

我女星期六學普通話~乜讀小學都可以回幼稚園學課外興趣班的嗎

係呀,我女K2開始上珠心算,依家讀到13期啦!校長話只係俾讀開珠算ge畢業生繼續!星期六係返小天使合唱團,你女女有無參加呀?成日有表演機會ga!

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

原文章由 沙沙 於 07-11-2 00:30 發表

ic, 合唱團係可以點入架

學校會派通告招收,K2小朋友要自備歌仔一隻,唱俾老師聽,無走音,又夠大聲,咁就有得加入ga 啦!
我係全職師奶,得閒都會返三育蒲下,希望有機會見到你同你女女啦

男爵府

多謝各位家長意見

囝囝已經去了面試
感覺上三育老師有愛心,幾有耐性

我也希望囝囝能有開心愉快的幼稚園生活
進一步挑戰 GO!GO!

禁止訪問

伯爵府

今日我都帶咗阿冠去interview...
我都覺得個度d老師幾細心...幾有耐性...

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

原文章由 龍珠夫人 於 07-11-16 20:55 發表
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(46).gif今日我都帶咗阿冠去interview...
我都覺得個度d老師幾細心...幾有耐性http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(47).gif... ...

仲有大學學位呢

伯爵府

原文章由 沙沙 於 07-11-16 21:10 發表

唔知我二女會唔會同妳囝囝一班呢...三育收左二女上午班..但未編邊班啊!

我仲未收到學校寄信嚟嘅...

水晶宮

畀面勳章

原文章由 龍珠夫人 於 07-11-24 16:20 發表

我仲未收到學校寄信嚟嘅http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(13).gif...

未有咁快!應該暑假前會收到 8月尾又會有適應班!上午有兩班,唔同班都好容易交朋友:-P

伯爵府

原文章由 701003 於 07-11-26 08:17 發表

未有咁快!應該暑假前會收到 8月尾又會有適應班!上午有兩班,唔同班都好容易交朋友:-P

但應該有信寄嚟叫交留位費嘛...
不過我啱啱打咗去問...佢話已經收到阿冠喇...
係上午班...

伯爵府

原文章由 沙沙 於 07-11-16 21:10 發表

唔知我二女會唔會同妳囝囝一班呢...三育收左二女上午班..但未編邊班啊!

咁妳交咗留位費未...

禁止訪問

伯爵府

原文章由 沙沙 於 07-11-27 13:28 發表

hihi 交左喇...^^. 我女都是上午班..但未編班.

我都未交tim...諗住今日去交 ...

子爵府

daphnemama ~

你好~
再請教你~ 你記唔記得k.2 功課多唔多呀??
三育好似肖珍咁著重活學教育而少功課嗎??

謝謝

首頁

尾頁

跳至