2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

本來我同老公都無打算報playgroup 因為我地都唔主張咁細個就迫佢上堂學野我地兩公婆都要返工 好多時我星期六都要返
好彩我地工人姐姐都好好 星期一至五肯同bb玩/讀書仔
但最近好多人話我地bb好怕醜 , 因為見得人少... 唔肯俾陌生人掂 如果抱仲會喊添

之前帶過bb去d要俾錢既室內遊樂場 諗住可以同其他bb玩下 試下群體生活
點知去到完全同我想像係兩回事

d家長會自己拎一大堆玩具去自己個角落頭同自己bb玩
我仲以為會一齊玩

我會唔會太杞人憂天? bb怕醜只係過渡期?

大宅

回覆:有無必要返playgroup?

我都無諗住上playgroup呀!!!

大宅

hippohk2001 發表於 14-6-2 13:39
我都無諗住上playgroup呀!!!
咁你平日有帶你個BB去同其他同年紀BB玩嗎??我真係無乜呢個機會...

大宅

引用:Quote:hippohk2001+發表於+14-6-2+13:39+我

原帖由 CHALL 於 14-06-02 發表
咁你平日有帶你個BB去同其他同年紀BB玩嗎??我真係無乜呢個機會...
嘻嘻,我都無咩機會,但就成日見唔同既大人!

大宅

我有報playgroup
但我唔係想佢學d咩,好多playgroup既理念都係想比小朋友explore下,同其他小朋友互動下~

不過當然有d真係highlight要學野,學外語etc,但我唔會揀個d⋯

我呀b身邊有好多大人,但b就冇咁滯,所以想佢去識下其他bb,去playgroup~

子爵府

畀面勳章

我冇報play group, 但會定期同一班同月份bb一齊玩

大宅

引用:我有報playgroup但我唔係想佢學d咩,好多pl

原帖由 LunarBel 於 14-06-02 發表
我有報playgroup
但我唔係想佢學d咩,好多playgroup既理念都係想比小朋友explore下,同其他小朋友互動下~
...
我都唔鐘意要學野果d play groups 呀
但市面上九成都係
我搵到一間以音樂同跳舞為主既play group centre
但近我果個中心無開呢個年紀既班囉

大宅

引用:我冇報play+group,+但會定期同一班同月份bb

原帖由 mmki 於 14-06-02 發表
我冇報play group, 但會定期同一班同月份bb一齊玩
其實咁都夠喇
但我無乜呢d朋友

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+mmki+於+14-06-02+發表我冇報

原帖由 CHALL 於 14-06-02 發表
其實咁都夠喇
但我無乜呢d朋友
我都係陀b時join咗wsapp group, 有幾個啱傾啲嘅到依家bb1歲都仲keep住日日wsapp傾偈,個個都會book場一齊玩

大宅

引用:Quote:原帖由+CHALL+於+14-06-02+發表其實

原帖由 mmki 於 14-06-02 發表
我都係陀b時join咗wsapp group, 有幾個啱傾啲嘅到依家bb1歲都仲keep住日日wsapp傾偈,個個都會book場一齊玩 ...
真係好
我都有個類似既what\'sapp group 但大家小朋友唔同年紀
住又離好遠 b聚過2次就無再搞

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

一向都冇打算要bb 返pg. 我d小朋友都全部都冇返pg.

呢個時侯俾陌人抱就喊好正常喎, 只係大人想d bb 任人抱都唔嬲唔駛d 大人尷尬o者! 怕醜只係一個過渡期, 當然唔多唔少都係睇性格.

大宅

我有俾bb返playgroup, 主要唱下歌和sensory activities, 我個b好好奇,佢去到玩沙玩水玩得好投入,幾開心。anyway, 如果家長有時間provide 到呢d野,咁其實未使返playgroup, 但我地係working parents 又係第一胎,上下playgroup 我地都學到野。

大宅

如果打算讀n 班, 無需要返 playgroup

大宅

我BB都好怕陌生人,我都考慮俾佢上PG, 依家好多時見到d免費試堂唔駛錢咪帶BB去玩下先囉,到再大d約歲半時先真正俾佢去

男爵府

我冇比佢返pg...只係得閒約d媽媽group既朋友仔見下,去下公園咁。我覺得阿B怕唔怕醜都係睇平時多唔多見外人⋯

複式洋房

其實睇下你係咪想個B,將來讀名校,如果係就要番,因為係由playgroup升上k1..如果唔係就K1先番囉,問題唔大..

複式洋房

我女之前上自組都好好,差唔多識行開始上到面試班,黎緊2歲要搵學前班,之前我都唔識的,係朋友介紹,著重整體個人發展,講年齡發展階段的技巧,老師話返學前班果時就會較多學術及認知的,原來係唔同。我唔想咁細個谷佢,開心、學習聽指令。學到在家我又可同佢玩下,得閒我地會約埋同學去公園玩。

禁止訪問

大宅

回覆 LunarBel 的帖子

請問在哪裡返playgroup啊? 几多錢?

首頁

尾頁

跳至