懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原文章由 lymchau 於 07-11-5 01:32 發表
我9月尾係養和開刀生咗囡囡, 感覺十分好, 歡迎各位準媽媽發問!

lymchu, congratulations!!!! 请问:

1. 生完后你的晚饭同第二日食物野? 屋企人送饭定系医院ORDER?
2. 你老公有陪产嘛? 在手术室内可捂可以拍VIDEO影低BB出世过程?

Thanks.

伯爵府

lymchu
我見養和話weekdays 朝八晚十, 或者其他時間都要收手術室附加費(唔同時段有唔同收費)..想問係唔係呀?

珍珠宮

我想知到佢地裡面既環境的點架???

原文章由 wannababy 於 07-11-7 12:03 發表
我都book了養和, 但担心攞唔到8人房會失預算, 你當天幾點去check-in 架!

子爵府

我上次係養和生, 今次都會係返養和生(08年1月), 都係信心問題, 原本想去政府生, 慳返啲, 最後都係過唔到自己個關, 政府生無乜安全感, 我自己打算順產, 預計5萬元到啦, 你估ok or not?-(

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

package HK$25200, 如果醫生費係1.5至2倍, 咁就差不多要7萬幾到10萬啦, 不過2人房真係好好多, 又大privacy又好D. 但如果隔離係奇怪自由神就唔OK啦!

原文章由 阿豆媽 於 07-11-7 17:31 發表
其實我想問下住2人房要大約多幾多錢埋單呀?

伯爵府

我估不用5萬幾, 3萬幾應該OK, 我隔離順產住左3日都係3萬倒.

原文章由 vickichan 於 07-11-8 16:13 發表
我上次係養和生, 今次都會係返養和生(08年1月), 都係信心問題, 原本想去政府生, 慳返啲, 最後都係過唔到自己個關, 政府生無乜安全感, 我自己打算順產, 預計5萬元到啦, 你估ok or not?-( ...

伯爵府

8人房房間一般, TOILET 就更一般, 但個個關簾, 又有獨立電視, 都幾PRIVACY, 我覺得係我去過咁多私家醫院大房中較好.

仲有, 房間同bb房係同一層, 20秒就行到, 不用好似其他醫院走上走落, 好好多.

原文章由 bigbighei 於 07-11-8 11:50 發表
我想知到佢地裡面既環境的點架???

大宅

lymchau,
多謝你解答呀.

bigbighei,
記唔記得我呀? 0805媽咪會果邊呢, 呢排唔見你過去傾o既?
我6wks時第一次產檢醫生就幫我 book 房,
果時佢叫我 choose 邊隻房,
但就唔駛諗住幾多日住.

別墅

Congrats Lymchau!! 我都join package book o左養和2人room, 姑娘話mud都唔洗帶, 真的嗎? 個走佬袋要帶d mud 呀?

原文章由 lymchau 於 07-11-5 01:32 發表
我9月尾係養和開刀生咗囡囡, 感覺十分好, 歡迎各位準媽媽發問!

珍珠宮

lymchau,

唔該晒呀! 我醫生幫我BOOK 咗養和同港安, 我第一胎係港安生,感覺好好,但今次想試吓第二間 (因為老公話跑馬地會有消夜食,唔洗去到咁遠買喎),仲有係而家連港安都話要收20000 定金呀! 所以我宜家要好好研究吓竟要邊間好囉!

dormon,

我當然記得啦, 成個5月媽咪得我同你BOOK 咗養和呀, 我都有去果邊但好似插唔到咀, 所以咪少D出聲

原文章由 dormom 於 07-11-9 10:04 發表
lymchau,
多謝你解答呀.

bigbighei,
記唔記得我呀? 0805媽咪會果邊呢, 呢排唔見你過去傾o既?
我6wks時第一次產檢醫生就幫我 book 房,
果時佢叫我 choose 邊隻房,
但就唔駛諗住幾多日住. ...

伯爵府

好媽媽勳章

I am also expecting my second baby in May 2008, and I have booked HK Sanatorium also! Maybe we will see each other there!

原文章由 bigbighei 於 07-11-9 11:09 發表
dormon,

我當然記得啦, 成個5月媽咪得我同你BOOK 咗養和呀, 我都有去果邊但好似插唔到咀, 所以咪少D出聲

大宅

bigbighei,
傾吓傾吓就有野講架啦~ hehe,
我本來都想過港安, 因為聽人講d膳食好好,
同埋好似有 free parking.
不過我都唔知我會醫生有無喺港安掛單,
佢一俾就俾左養和張單張我lor~

ivyscyip,
你預產期幾時呀? 我 22/5 呀.

伯爵府

好媽媽勳章

同一日阿﹗不過我覺得個預產期唔準﹐因為我之前仲餵緊人奶﹐經期唔準﹐個預產期係由bb size計出黎。我book 2人房﹐你呢﹖我醫生唔去其他醫院﹐所以我都無得揀(上一胎他仲去st. paul的﹐但係太多大陸人去之後﹐他唔去啦﹗)

原文章由 dormom 於 07-11-9 13:07 發表

ivyscyip,
你預產期幾時呀 ...

大宅

ivyscyip,
我個預產期都係bb size 加埋我 check 個排egg 日計架, 因為我遲排egg.
嘩, 你囡囡 1y10m, 都餵左年幾人奶呀?
我都book 左2人房喎! 唔知到時會唔會真係見到你呢.
st paul 我真係無諗過.
只係諗港安同養和, 最後見個醫生只係俾左hk san 的單張我, 我都唔 sure 佢係咪只去一間, so 我都費事問 lu, 反正 hk san 都係心儀的其中一間.

伯爵府

好媽媽勳章

係阿﹗我餵左20個幾月人奶﹐我仲好懷念餵奶個感覺﹗

其實我都唔會再揀st. paul 如果可以任揀﹐我會揀港安﹐跟住先係養和﹗

你係咪都係基督徒﹖

原文章由 dormom 於 07-11-9 14:01 發表
ivyscyip,
我個預產期都係bb size 加埋我 check 個排egg 日計架, 因為我遲排egg.
嘩, 你囡囡 1y10m, 都餵左年幾人奶呀?
我都book 左2人房喎! 唔知到時會唔會真係見到你呢.
st paul 我真係無諗過.
只係諗港安同養 ...

男爵府

回覆 #25 lymchau 的文章

唔該你呀,我book左係養和2人房生,想知大概要預幾多錢。

我仲想問老公可唔可以陪過夜?

子爵府

原文章由 lymchau 於 07-11-9 08:56 發表
我估不用5萬幾, 3萬幾應該OK, 我隔離順產住左3日都係3萬倒.

我上一胎係養和生埋單都要4萬3千, 我3萬幾應該唔得啦

珍珠宮

dormon,

講真港安D食物質素真係幾好架, 好似酒店咁好! 我上一胎老公日日一早泊車泊到夜都唔洗錢真係唔錯架, 不過唔知宜家係唔係呢, 我仲未去visit養和呀, 我諗住要揾日去及及先!!!

原文章由 dormom 於 07-11-9 13:07 發表
bigbighei,
傾吓傾吓就有野講架啦~ hehe,
我本來都想過港安, 因為聽人講d膳食好好,
同埋好似有 free parking.
不過我都唔知我會醫生有無喺港安掛單,
佢一俾就俾左養和張單張我lor~

ivyscyip,
你預產期幾時呀 ...

珍珠宮

我係孖胎, 要開刀,想住2人房,又要簡時晨,又想留埋臍血, 你地估又要幾多錢呢?????

原文章由 vickichan 於 07-11-9 15:01 發表

我上一胎係養和生埋單都要4萬3千, 我唸3萬幾應該唔得啦

伯爵府

好媽媽勳章

要住私家房(1人)先得﹐如果唔係﹐老公就唔可以陪過夜﹐同性就得(如阿媽﹗)

2人房我諗要預5-6萬(順產)。

原文章由 阿豆媽 於 07-11-9 14:41 發表
唔該你呀,我book左係養和2人房生,想知大概要預幾多錢。

我仲想問老公可唔可以陪過夜?

首頁

尾頁

跳至