母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

求救:BB第10日人仔,開刀後3小時即時埋身, 出院時有黃同收水後輕左成一磅,E院要bb抽血驗,話輕既指數過高,要我即時補粉,依家番到屋企,我每日埋身最少10次,不過佢次次都唔飽,唔肯訓,個咀係咁"梅"同喊, 我non-stop3小時不停比佢啜下,抖陣又啜, d片又唔夠濕, 我泵出黎, 有15ml左右....於是我都係要補奶粉, 佢食完先訓倒, 想請問大家幾時先開始多奶有奶柱呀? 我已經飲好多湯水,奶,黑豆漿,炒米茶.....好無助,婆婆,奶奶成日話我唔夠奶餓親阿b! 依家補粉,飲成45ml-60ml, 我要追奶,如果唔係..bb又唔夠食全日訓唔倒. 我好想bb食多d母乳!! 多謝指教.

伯爵府

回覆:好無助,請幫忙指教!!

努力泵多d泵密d

男爵府

BK Milk勳章

引用:求救:BB第10日人仔,開刀後3小時即時埋身,

原帖由 Shanmammy 於 14-06-10 發表
求救:BB第10日人仔,開刀後3小時即時埋身, 出院時有黃同收水後輕左成一磅,E院要bb抽血驗,話輕既指數過高,要 ...
如果補粉,都先要埋身後再補,但不要補太多; 另外,都要埋身餵才刺激到造多d奶。加油!

大宅

回覆:Shanmammy 的帖子

未夠鍾泵時,訓下休息下!

大宅

慢慢黎,唔洗灰心。果時我都係除左去厠所,食飯,沖涼外,bb 就掛住係身不停啜。而家就一歲了。加油!

侯爵府

BK Milk勳章

放心啦
我果時差不多二十個鐘掛bb在心口

大宅

多謝大家!!

子爵府

啜一餐不可多於50分鐘,頂多一小時。你啜3小時,個b根本無正經食,只係梅下梅下。你可埋身後再泵,無奶出都空泵5-10分鐘,久而久之就會多的了。

大宅

飲多D湯同水,有時間就休息多D
泵奶時順便按摩下個胸。

大宅

我個人認為如果暫時未上奶得太好而bb情況又好worst. 補一兩餐粉唔係太壞。不過媽媽同時一定要泵返一兩次。無奶都空泵。另外唔好信個泵泵到幾多,再用手擠。其實你泵到15ml都好快會上奶有奶柱架啦。千萬無得懶,啜,擠及泵。但又要爭取多d時間休息,講就容易做真係難。
飲多d湯水代茶,由其魚湯。
我就幾好彩,第一二胎全人奶,6,7個鐘先泵及擠一次,每日三至四次,每次220-320ml. 夜晚埋身。隔日飲魚湯。暫未試過真正乳線炎。不過以前聽過一個嬸嬸教,陀b後段時要清潔乳頭,因為有d分秘塞住d窿,我用尖棉簽niu佢。so far無塞過。希望可幫到準媽媽。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊