懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB有蠶豆症,出世20個鐘就有黄疸,要照燈,好唔開心諗起就喊

大宅

回覆:蠶豆症

放心啦,好快無事。我仔都有,開頭都好擔心,但事實上而家好多學校都有呢個意識,我仔仔一班都唔只佢一個有g6pd,其實好普遍。希望你bb快啲白返出院。

回覆 littlebobo113 的帖子

您好littlebobo113,有蠶豆症既BB一般都容易會有黄疸,而其實都有唔少初生BB有黄疸架,基本上只要跟醫護人員既安排照燈﹑確保奶量充夠一日至少六包濕片,黄疸指數就有望下降媽媽唔需要太擔心啦。另外,蠶豆症小朋友一般唔需要特別嘅治療及照顧,BB只要避免會導致溶血反應嘅藥物及化學物,包括蠶 豆、樟腦、臭丸、草藥,無論睇中西醫都要向醫護人員表明BB有蠶豆症,給予適合嘅藥物,只要及早得知患上此症,及早在日常生活上多加注意,就不需要太憂心啦。您亦可以去衛生署網址認識多點http://www.fhs.gov.hk/sc_chi/health_info/files/nb_1.pdf
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

男爵府

引用:放心啦,好快無事。我仔都有,開頭都好擔心

原帖由 Cocaine308 於 14-06-11 發表
放心啦,好快無事。我仔都有,開頭都好擔心,但事實上而家好多學校都有呢個意識,我仔仔一班都唔只佢一個有 ...
thx

複式洋房

回覆:littlebobo113 的帖子

我仔都係出世無耐就黃疸之後證實有蠶豆症,我仔出世仲要有肺炎,我出院佢都未出院,之後黃疸成兩個月先退哂,其間又要返醫院抽血,所以好明白你心情,不過媽媽加油呀,比起好多bb有其他疾病,蠶豆症不算什么,了解多d就得ga la

男爵府

引用:我仔都係出世無耐就黃疸之後證實有蠶豆症,

原帖由 WeiBB 於 14-06-11 發表
我仔都係出世無耐就黃疸之後證實有蠶豆症,我仔出世仲要有肺炎,我出院佢都未出院,之後黃疸成兩個月先退哂 ...
多謝關心宜家心情好d,因認識了蠶豆症,你講得啱,比起其他,不算什麼

首頁

尾頁

跳至