自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我中學就讀天主教學校,有跟朋友返過幾次教會。雖然我並唔抗拒返教會,但又冇辦法說服自己去信。
我女宜家讀緊天主教小學,對於個女是否信任何一種宗教(當然不包括邪教),我係持開放態度,等佢自己發掘。
琴日放學同佢傾計,佢話佢唔想信任何一種宗教,佢話宗教會局限住佢思想自由⋯⋯
各位JM,妳哋又點睇呢?比D指點呀!

為人母者  好識唸抵讚  發表於 14-6-11 13:15
mara  叻女  發表於 14-6-11 11:43
mrhappy123  外國d 人大部份都信基督教,唔見佢地有問題  發表於 14-6-11 10:48
shareholder  你個女簡直係天才, 佢領悟到好多人用幾十年先領悟既野  發表於 14-6-11 10:16
amazing  叻  發表於 14-6-11 08:52

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆:宗教信仰會局限思想自由?

嘩!你個女好叻呀,識得咁諗

翡翠宮

無問題。講真如果佢唔信,學校逼到佢背聖經都逼唔到佢信。
局限思想自由?如果你相信個人行為要跟principles,咁宗教信仰會影響你評估咩係對與錯。不過都係要經過思考用腦,你點諗最後無人控制到你。信咩唔信咩,做咩唔做咩,最後都係自己揀。

水晶宮

好多人話大陸因為共產打破所有信仰先搞到衣家咁⋯⋯一個正確的信仰宗教係道德規范,在道德框架下也可以有自由思想,今天進步的西方文化文明完全是在宗教影響下發生⋯⋯反而是,今天愈來愈多國家偏離離棄宗教,睇下個世界搞成點⋯⋯人,任由本性而為,其實可以是件很恐怖的事

homommy  宗教不可取,你睇下D回教國家.....  發表於 14-6-11 10:43
蜆介鯪魚球    發表於 14-6-11 10:32
Yubi.T  同意  發表於 14-6-11 09:16
imconfusing  Indeed  發表於 14-6-11 09:13
kellymami    發表於 14-6-11 08:54
janetlam74  同意同意~  發表於 14-6-11 08:49
elyseluk  Agree  發表於 14-6-11 07:44

少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

引用:嘩!你個女好叻呀,識得咁諗

原帖由 woodpecker 於 14-06-11 發表
嘩!你個女好叻呀,識得咁諗
多謝你咁講!
其實佢有幾叻我唔知,因為我只生咗佢一個小朋友,冇得參考,亦唔鍾意同其他人比較。
佢可能諗嘢方法有D成熟,係需要特別指導。
佢咁講,我心裡面係認同嘅。但唔知啱唔啱,所以問問大家。
我唔敢直接問信教嘅朋友,因為驚佢哋會覺得我要挑戰佢哋。

珊瑚宮

基本上,我對呢類說法抱觀望態度,要看說的人實在有幾闊的眼界,一個小孩我不會太認真,因為她能對信仰有多少認識呢?

大多數人,認為宗教就是天主基督佛教回教.,再多些就法輪功統一全能之類,有人號稱無神但堅信共産黨才能救中國,毛澤東死了便旨意北大爺,日日膜拜,唯命是從,虔誠程度不亞於其他任何其他宗教信徒

對事未有入世的認識,又焉能有出世的覺醒

孩子說大人也未必有能力洞悉的哲理,可能是個啟蒙,也可成為拒絕不同思維的框框。

Momia  勁  發表於 14-6-11 07:42

侯爵府

我同妳囡囡諗法相同。

屋企人就係一個極好嘅例子,身邊有朋友都係。完全忘我,無晒自我,好可怕。

good_pig  病唔係食藥,係祈禱果d...得人驚  發表於 14-6-11 12:40
愈嚟愈冇記性

珍珠宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 woodpecker 於 14-06-11 發表

原帖由 bellelau 於 14-06-11 發表
多謝你咁講!
其實佢有幾叻我唔知,因為我只生咗佢一個小朋友,冇得參考,亦唔鍾意同其他人比較。
佢可能諗 ...
我自細有信仰受左洗,不過小朋友可以開放思想,了解同認識多D唔同嘅宗教先决定係非常好,甚至可能成為無神論者都唔定。

bellelau  非常認同,亦係我宜家所持嘅態度。  發表於 14-6-11 07:53
54heima  agree,人生價值觀的建立,是自我尋找過程  發表於 14-6-11 07:51

男爵府

引用:好多人話大陸因為共產打破所有信仰先搞到衣

原帖由 54heima 於 14-06-11 發表
好多人話大陸因為共產打破所有信仰先搞到衣家咁⋯⋯一個正確的信仰宗教係道德規范,在道德框架下也可以有自 ...
我明白宗教對人嘅意義,如果唔係我會直接認同佢講嘅嘢而令佢對宗教持反對態度就可以。唔使煩。

大宅

共產黨都係無神論

男爵府

引用:+本帖最後由+wonderlulu+於+14-6-11+07:35+

原帖由 wonderlulu 於 14-06-11 發表

基本上,我對呢類說法抱觀望態度,要看說的人實在有幾闊 ...
阿女咁講係有佢自己嘅諗法⋯⋯

1)佢有個虔誠基教徒嘅朋友仔,品行良好、讀書成績佳。阿女同佢都玩得埋,但阿女有好多時唔多認同佢某D宗教論。例如:佢話恐龍同獅子都係同時出現喺哩個世界,因為天主一次過創造萬物。
阿女話:「咁即係人類同恐龍同時出現喺哩個世界啦!既然上帝創造咗人類,咁科學家唔需要去研究探索人類嘅起源(即局限思想嶺域或好奇心)⋯⋯」

2)寒假功課要做一個專題去介紹香港一個景點,阿女簡咗大佛。喺網上搵資料,比佢搵到一D印度濕婆神嘅資料,好有興趣。了解咗印度嘅宗教,仲想了解其他宗教⋯⋯
返學嗰陣,佢想同哩位好朋友分享功課成果:「原來大佛⋯⋯」阿女未開始講大佛幾高幾重等資料,佢嘅好朋友回應係:「我信基督教㗎!」而拒絕。(局限自己知識範圍同好奇心)

3)另外,聖經裡面記載埃及法老對傳教士嘅迫害。根據埃及記載,佢哋十分尊重哩班傳教士,仲將賀魯斯(埃及其中一位神)喻為耶穌。喺埃及嘅壁畫都有記載,我唔明點解聖經要寫到個法老咁衰。仲有天父比埃及嗰10種懲罰喺自然現像(埃及地勢及天氣等形成現象)係可以解釋㗎⋯⋯(即對聖經所講嘅嘢有懷疑)

『孩子說大人也未必有能力洞悉的哲理,可能是個啟蒙,也可成為拒絕不同思維的框框。』——好認 同你哩句,所以請各位有哲理嘅JM指教,等我可以指點一下個女。

good_pig  好叻!  發表於 14-6-11 12:41

禁止訪問

引用:共產黨都係無神論

男爵府

引用:Quote:原帖由+bozz+於+14-06-11+發表共產黨

原帖由 awah112 於 14-06-11 發表
毛澤東當自己係神
所以,咁樣唔算無神論。佢哋只係將人當神啫!

子爵府

我同意你個女講法。
我由細都有呢個諗法特別係對其从宗教及思想既睇法。

男爵府

各位唔好誤會,我唔係想去討論是否該信奉宗教或無神論。
我係想討論信教係咪會局限思想、知識嶺域、好奇心、求真動力⋯⋯

水晶宮

引用:Quote:原帖由+54heima+於+14-06-11+發表好

原帖由 bellelau 於 14-06-11 發表
我明白宗教對人嘅意義,如果唔係我會直接認同佢講嘅嘢而令佢對宗教持反對態度就可以。唔使煩。

...
人的「自由思維」是件最難搞的事,水能載舟亦能覆舟,任何事也只能有技巧輸出,免得反效果。所以,尊重是基礎,聖經都有話「不要惹兒女的氣」

少奶奶的身份,丫頭的命...

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:好多人話大陸因為共產打破所有信仰先搞到衣

原帖由 54heima 於 14-06-11 發表
好多人話大陸因為共產打破所有信仰先搞到衣家咁⋯⋯一個正確的信仰宗教係道德規范,在道德框架下也可以有自 ...
好同意!只要宗教係導人向善就無問題!

子爵府

bellelau 發表於 14-6-11 08:32
阿女咁講係有佢自己嘅諗法⋯⋯

1)佢有個虔誠基教徒嘅朋友仔,品行良好、讀書成績佳。阿女同佢都玩得埋, ...
咁只係該同學對自己思想設局限, 我唔覺得關宗教事.
就好似 公司有啲人, 點都唔肯用電腦, 堅持要用手抄一樣[我公司大把呢啲人] 佢地話喎, 個電腦DOWN左甘點算! 有人答: 啲資料放哂入 SERVER架嘛. 佢又話: 連SERVER 都死埋咁點!!  咁同事就答: 有BACKUP架! 佢仲會答: BACKUP 都唔肯定百份百安全架!

佢點都係覺得 手抄 先係最安全..堅持用雷腦 大家都吹佢唔漲架...

禁止訪問

引用:各位唔好誤會,我唔係想去討論是否該信奉宗

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:bellelau 的帖子

首頁

尾頁

跳至