跳至

首頁

尾頁

子爵府

既然專科醫生都咁講就唔使怕,
而家應該無咩事就好啦!:-P

我都有個大肚腩,小b過冬實無問題啊!

原文章由 catmummum 於 07-11-16 19:32 發表
我見政府流啡同粉紅但都真係唔肯開藥,我終於都去左睇私家婦產科,不過,個醫生同我傾左一陣,佢都一樣乜野藥同針都無開,佢仲話其實懷孕期頭幾個月有少許流係正常,只要唔係月經咁鮮紅同多就係正常ok,叫我唔駛擔心,佢話有好多醫生 ...

伯爵府

畀面勳章

原文章由 catmervin 於 07-11-16 23:13 發表
既然專科醫生都咁講就唔使怕,
而家應該無咩事就好啦!:-P

我都有個大肚腩,小b過冬實無問題啊!
hehe...我都係咁話呀 catmervin! 係呢, catmervin,妳住邊區傢?:-P

呀,仲有呀,如果有其他sis有我類似情況都唔好好似我咁太擔心自己嚇自己喇!

[ 本文章最後由 catmummum 於 07-11-16 23:22 編輯 ]

子爵府

我住天水圍呀!
都係最近先至搬去,因為我在天水圍返工。
你呢?
係呢!其實你係唔係鐘意貓架?因為我見你個名係catmummum...
我就好鐘意貓,不過我無養呀,只係見到貓就好興奮咋!
原文章由 catmummum 於 07-11-16 23:21 發表
hehe...我都係咁話呀 catmervin! 係呢, catmervin,妳住邊區傢?:-P

呀,仲有呀,如果有其他sis有我類似情況都唔好好似我咁太擔心自己嚇自己喇!

伯爵府

畀面勳章

原文章由 catmervin 於 07-11-17 12:33 發表
我住天水圍呀!
都係最近先至搬去,因為我在天水圍返工。
你呢?
係呢!其實你係唔係鐘意貓架?因為我見你個名係catmummum...
我就好鐘意貓,不過我無養呀,只係見到貓就好興奮咋!
...
我住大埔傢,我好鍾意貓狗傢,不過就無養狗,貓而家就有3隻,點解妳咁鍾意唔養?妳有機會見到應該會幾開心!

別墅

Hi! Hi! 我第一次上黎,各位你地好呀!
我宜家8w6d,預產期20/6,聽到BB心跳個一刻,我同老公真係好感動,好開心,琴日覆診,醫生話BB size OK,都放心D.
catmummum,我都有養貓架,養左4隻.

大宅

我今日照左啦,用日子計成12w2d,但踱胎得11w2d,少左一個禮拜,醫生話可能遲左排卵。我自己就有d驚

不過今日照已經見到小bb手手腳腳,仲隱約見到佢兩個鼻哥窿,兩隻眼仔同一個好大個口。佢好似對住我地兩公婆笑咁。

小bb已家個size 有48.7mm啦。不過我睇惠氏個網話bb三個月有成10cm咁大。好似有d唔尋常。

[ 本文章最後由 Swan12 於 07-11-17 17:18 編輯 ]

子爵府

好細個的時候都有養過,
不過最後都係死於非命。:-(
在家無得養因為父母唔鐘意,屋企又細,不過都試過「冒死」抱過d流浪貓bb返屋企,不過最後都係送俾人。
而家嫁左,因為奶奶唔鐘意小動物,費事俾佢虐待d小動物啦,咁就無養,不過我老公就養左一大缸魚(成36吋)囉!(唔公平呀!):tongue:

話時話,我娘家就在大埔,預科在大埔讀架!

原文章由 catmummum 於 07-11-17 13:16 發表
我住大埔傢,我好鍾意貓狗傢,不過就無養狗,貓而家就有3隻,點解妳咁鍾意唔養?妳有機會見到應該會幾開心!

子爵府

嘩!三個月有10cm?
係唔係架?我都有d懷疑wo...

我同你一樣都係遲排卵,少左足足成10日呀!

好羨慕你可以見到小bd眼仔口仔同鼻仔,感覺一定好得意呀!
上次我照時,小b只係俾個側面我睇咋!:lol:
好期待下一次檢查呀!

原文章由 Swan12 於 07-11-17 17:15 發表
我今日照左啦,用日子計成12w2d,但踱胎得11w2d,少左一個禮拜,醫生話可能遲左排卵。我自己就有d驚

不過今日照已經見到小bb手手腳腳,仲隱約見到佢兩個鼻哥窿,兩隻眼仔同一個好大個口。佢好似對住我地兩公婆笑咁。: ...

子爵府

你同catmummum都有養貓貓,
遲d又會生「鼠」bb,咁怕唔怕d貓貓蝦佢呀?

原文章由 happymami833 於 07-11-17 15:59 發表
Hi! Hi! 我第一次上黎,各位你地好呀!
我宜家8w6d,預產期20/6,聽到BB心跳個一刻,我同老公真係好感動,好開心,琴日覆診,醫生話BB size OK,都放心D.
catmummum,我都有養貓架,養左4隻. ...

伯爵府

畀面勳章

原文章由 catmervin 於 07-11-17 18:39 發表
你同catmummum都有養貓貓,
遲d又會生「鼠」bb,咁怕唔怕d貓貓蝦佢呀?
哈哈!我同我婆婆講下年係鼠年,佢幾可愛,佢話:哈哈!咁咪貓捉老鼠!

仲有呀,妳地都係遲排卵少少o者,我第一次因為入醫院仲驚呀,醫院個醫生話我細左足足成3個星期,好在之後再去照超聲波佢大的速度計返size係o岩同見到心跳,同我本身呢兩年D M都好亂,所以先無咁驚咋!:-P

happymami833,歡迎你呀,我要下星期先準確知道幾時預產期同其他野呀!

[ 本文章最後由 catmummum 於 07-11-27 18:50 編輯 ]

禁止訪問

別墅

原文章由 catmummum 於 07-11-17 18:47 發表
哈哈!我同我婆婆講下年係鼠年,佢幾可愛,佢話:哈哈!咁咪貓捉老鼠!

仲有呀,妳地都係遲排卵少少o者,我第一次因為入醫院仲驚呀,醫院個醫生話我細左足足成3個星期,好在之後再去照超聲波佢大的速度計返size係o岩同見到心跳,同我 ...

係呀!我都係咁諗,貓促老鼠都幾得意呀!
catmummum,好期待呀!咁你知道預產期就話我地知喎!

別墅

原文章由 小吉梨 於 07-11-18 02:11 發表
happymami833 :我同你的預產期好近呀~都係果一兩日哩~~

嘩~ 四隻貓,好開心呀~~ 我想養小動物但實在無時間同人手哩...都係等b大個d先~~

係呀!我地兩個預產期好近架,我睇有四個6月媽媽預產期都係20/6.:-P

子爵府

今日去左廣華做第一次產檢,
本來無諗住照超聲波,
但因為我有個子宮肌瘤,
所以醫生一定要我去照,
咁我又有機會見到小b啦,
不過今次個重點係搵個瘤,
照左成10分鐘都有呀!
終於搵到個瘤......
又大左,成8cmx8cm.....:-(
而且,都唔知係唔係原先o個個瘤,因為呢個在子宮後搵到的!
姑娘話有以下兩個可能:
1)子宮大左,所以個瘤的位置被推到子宮後
2)這是另一個尚未發現的瘤

唉!心情都有d忐忑不安...

因為姑娘同政府醫生+私家醫生都話,最大可能是引致早產...
一諗起就覺得自己好似無俾一個好地方bb住咁...
有d失落!:-|

明天我會照oscar啦!希望小b無事啦!

複式洋房

原文章由 catmervin 於 07-11-20 19:19 發表
今日去左廣華做第一次產檢,
本來無諗住照超聲波,
但因為我有個子宮肌瘤,
所以醫生一定要我去照,
咁我又有機會見到小b啦,
不過今次個重點係搵個瘤,
照左成10分鐘都有呀!
終於搵到個瘤......
又大左,成8cmx8cm.....:-( ...

8cmx8cm都幾大wor...不過唔洗甘擔心, 你食多d長胎ge食物, 多d休息, 甘bb就算早產size都唔會太細ma...take care呀, 孕婦最緊要心景開朗

伯爵府

畀面勳章

原文章由 happymami833 於 07-11-18 02:29 發表

係呀!我都係咁諗,貓促老鼠都幾得意呀!
catmummum,好期待呀!咁你知道預產期就話我地知喎!
我下星期見完醫生就知傢喇,到時話你知丫!

呀,另外,我想問我而家食緊自己買惠氏o個隻食,唔知係咪真係夠呢?

別墅

原文章由 catmummum 於 07-11-20 20:02 發表
我下星期見完醫生就知傢喇,到時話你知丫!

呀,另外,我想問我而家食緊自己買惠氏o個隻食,唔知係咪真係夠呢?

係呀catmummum,我同你都養貓,你有冇諗過抽血驗弓形蟲呀?我就考慮緊,唔知驗唔驗好!

伯爵府

畀面勳章

原文章由 happymami833 於 07-11-21 01:53 發表

係呀catmummum,我同你都養貓,你有冇諗過抽血驗弓形蟲呀?我就考慮緊,唔知驗唔驗好!
下?我唔知有得驗播,你有無資料我都想睇下!

子爵府

我會架啦!
盡量同自己講:我無事,小b無事...
食得落我一定會食多d野架!

不過其實咩野叫做「長胎」食物呢?
可唔可以俾d例子呀?:-P

原文章由 my_kuromi 於 07-11-20 19:34 發表

8cmx8cm都幾大wor...不過唔洗甘擔心, 你食多d長胎ge食物, 多d休息, 甘bb就算早產size都唔會太細ma...take care呀, 孕婦最緊要心景開朗

子爵府

今日照左oscar啦!
威爾斯的醫生都幾好,照得都好仔細。
成個過程用左2個鐘左右
個結果係低危,
咁我都放心一d!:-P

首頁

尾頁

跳至