在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:csiusin 的帖子

多謝支持,我們大家一起努力

大宅

引用:回覆+RURUVAN+的帖子恭喜你呀.+黎緊下個月

原帖由 csiusin 於 14-06-16 發表
回覆 RURUVAN 的帖子

恭喜你呀. 黎緊下個月開始我都轉做ftm, 我覺得錢多有多洗, 少有少洗.
好贊成,時間過左追唔番,我支持ftm媽媽

大宅

回覆 RURUVAN 的帖子

我都緊張中~~仲有兩星期..HEHE

大宅

回覆 vincelo29 的帖子

無錯, 開頭當然好多野都會擔心當錢一定會有擔心, 但我唔理.
講真. 差我地一定唔係最差, 為了陪住亞仔大, 我願意付出,
我仔四歲了..我唔想再錯過呀...所以決定轉轉轉.
大家努力呀!!

大宅

引用:回覆+vincelo29+的帖子無錯,+開頭當然好多

原帖由 csiusin 於 14-06-17 發表

無錯, 開頭當然好多野都會擔心當錢一定會有擔心, 但我唔理.
我仲諗緊轉ftm,因我有2個仔仔,現在19個月大,左諗右諗,好煩惱!不過見大家咁講,我都唔想錯過

大宅

係架, 我而家4歲自轉FTM都有D後悔, 錯過左好多第一次.
同埋佢好多同學係MAMA湊返同放. 雖然我仔返學係我湊
但佢好想我湊埋放, 加上黎緊功課開始多,
其實係兩個你係比人湊定姐姐呀?

大宅

引用:回覆+vincelo29+的帖子係架,+我而家4歲自轉

係架, 我而家4歲自轉FTM都有D後悔, 錯過左好多第一次.
我現在係1個菲姐加1個本地姨姨照顧,我一放工回家就自己照顧番2個,同他們玩,同他們沖涼,但每朝返工就好想轉ftm可以同他們玩!不過擔心一個人難照顧2個,尤其遲的帶他們返學!

大宅

回覆:vincelo29 的帖子

講真,我轉全職第一,真係想陪個仔成長,我已錯過了好多,唔想再錯過,當佢一放學你湊佢時佢跑向你同你講今日學校發生既野你會好開心。而家佢放學我打比佢問佢。。。佢都好似過左度氣唔多講,再者雖然佢只係k1但每日都有功課,我日日收工因為我要煮飯。到食飽飯先再做功課睇書已無咩時間,同埋你條件係可以,最重要你自己想唔想

大宅

引用:講真,我轉全職第一,真係想陪個仔成長,我

講真,我轉全職第一,真係想陪個仔成長,我已錯過了好多,唔想再錯過,當佢一放學你湊佢時佢跑向你同你講今 ...
我自己都想湊返孖仔,陪他們成長,一齊經歷唔同的階段!

別墅

回覆:RURUVAN 的帖子

報到!返埋下星期就放監 等last day嘅日子真係幾難受,個心已經唔係度,又冇野做又掛住個仔,直情坐監咁坐夠時間。我老公堅持要留返個工人,我有D擔心我可以做D乜...有時間表可參考嗎?

大宅

引用:報到!返埋下星期就放監+等last+day嘅日子

原帖由 largesizer 於 14-06-19 發表
報到!返埋下星期就放監 等last day嘅日子真係幾難受,個心已經唔係度,又冇野做又掛住個仔,直情 ...
你好,你有幾多個小朋友?你意思話要留返工人,你工人做左幾耐?

別墅

回覆:vincelo29 的帖子

我得一粒仔咋,工人到九月就夠兩年要renew,我有諗過唔再用但老公話要囉。我知佢都係為我好,怕我唔慣又冇哂自己空間,不過我驚自己會頹廢

大宅

引用:我得一粒仔咋,工人到九月就夠兩年要renew

原帖由 largesizer 於 14-06-19 發表
我得一粒仔咋,工人到九月就夠兩年要renew,我有諗過唔再用但老公話要囉。我知佢都係為我好,怕我唔慣又冇 ...
咁你1個小朋友加工人真係好舒服

大宅

其實都係架. 同埋自己全職先有時間教呀.
我份工日日都準時收, 我時間表就係. 朝朝湊仔返學跟住我返工,
放學就婆婆湊, 睇住佢下午幾個鐘, 我公司同婆婆屋企好近,
所以我收工返去婆婆樓下接佢, 買埋送返到屋企六點九至七點,
煮飯, 大約7點9食得, 食飽都八點半, 跟住有時佢會自己做功課,
唔做既之後又要同佢做, 做得黎比少少時間佢玩下又要訓...
所以...你話..邊有時間丫.... 同埋下年升左班功課又多時間又要多.
令我轉全職真係最大問題係我無咩時間陪佢.
相反如我全職, 湊佢放學返學返到屋企都係12點幾. 食飽. 做功課佢訓覺
我做家務, 佢醒左可同佢溫下書講下故仔玩下囉.
同埋你既經濟絕對可以添. 比我好好多. 所以真係你想做定唔想
仲要你係孖, 我覺得如你返工更加無時間陪佢地呀.

大宅

回覆 largesizer 的帖子

恭喜你呀. 我仲有兩星期到返到2/7而家日日唔想返工. 你仔仔兩歲>?

別墅

仔仔15個月,而家日日放工返到屋企工人都同我講都佢D過癮嘢。你都快到岸啦,加油加油

大宅

回覆 largesizer 的帖子

係架.第一手知係會好開心, 好似而家我返工, 佢放學打比佢.真係..過左果下都無心機講.
有時我放假湊佢放學, 佢一見到我即會講. 仲要好開心果下我都好開心,
所以做全職係岩, 咩都值呀, 錢係搵唔曬亦都無話夠唔夠洗,
佢地成長時間, 過左你有錢都買唔到呀.
你仔仔15個月最過引最開心呀. 因為一讀左書大左就會勞氣,
近日亞仔都難教左呀....唉.

別墅

我都覺得錯過了許多 ,阿囝現在三歲多,黎緊返K1,我希望可以多些時間陪他玩,所以先resign, 放工後只能陪他玩一陣,大家都要休息!

別墅

回覆:RURUVAN 的帖子

原先都有少少後悔放棄左19年既工作,因為好難搵工,但見到咁多志同道合既媽媽互相支持,我都要堅定D,小朋友排第一,其他的事順其自然,hea住揾工

大宅

回覆:辭工做ftm

其實媽媽要在工作咁多年的工及自己的仔女揀,真係好多前後思想,唔知點揀,我自己就係咁,個心好想自己湊及照顧2個19個月的孖仔,但個腦又唔捨得已工作14年的工,真係唔捨得份工的人和事,係有感情!所以現在仍爭扎中!

首頁

尾頁

跳至