在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 RURUVAN 的帖子

無錯.我仔4歲. 黎緊升k2, 真係好多野都錯過左,
同埋自己做得唔夠好, 因為返工有時學校有d野做得唔夠好跟得唔夠好,
希望黎緊我可以做得好d啦.

男爵府

支持你! 記得阿B瞓了時, 就爭取時間做家務了.

別墅

引用:其實媽媽要在工作咁多年的工及自己的仔女揀

原帖由 vincelo29 於 14-06-20 發表
其實媽媽要在工作咁多年的工及自己的仔女揀,真係好多前後思想,唔知點揀,我自己就係咁,個心好想自己湊及 ...
如果D同事係好既又有人可以幫忙湊BB,我一定會繼續做野。我就係太夜收工加上阿頭又野蠻先會辭職。希望可以揾到份有好同事同好老闆既工

大宅

引用:Quote:原帖由+vincelo29+於+14-06-20+發表

原帖由 HeiNHin 於 14-06-20 發表
如果D同事係好既又有人可以幫忙湊BB,我一定會繼續做野。我就係太夜收工加上阿頭又野蠻先會辭職。希望可以 ...
我現在的工作的同事好好,老闆又好,放工準時5時走人,人工25xxx,假期28日,所以我唔捨得,不過我兩個孖仔,所以我爭扎自己照顧,我由他們出世至現在19個月都係請菲姐加鐘點,就係唔想疏忽照顧,開支好大!

別墅

引用:Quote:原帖由+HeiNHin+於+14-06-20+發表如

原帖由 vincelo29 於 14-06-20 發表
我現在的工作的同事好好,老闆又好,放工準時5時走人,人工25xxx,假期28日,所以我唔捨得,不過我兩個孖仔 ...
你呢份簡直係筍工啦,好難搵得返架啦,如果工人湊得不是太差,我覺得繼續打工好D。我都有2個仔,分別係6同4歲,奶奶幫我湊佢地,但係我之前份工要8,9點先收得工,返到去有時佢地都訓左,加上上級阿姐太難頂,我先辭職。雖然我明知我學歷低,好難再揾得返一份返5日既工,但對住小朋友既時間太少啦,所以都決定辭工。宜家就hea住揾工,人工低D都冇問題,最緊要可以早少少收工

男爵府

回覆:辭工做ftm

我現在份工做做1X年,齋睇人工係無理由辭職做FTM,但要on Shift,又要on night,壓力又大扣埋休息時間同瞓覺時間真係冇乜時間心情同阿仔玩,阿仔就快3歲,返緊nursery,每次見到我接佢放學都勁開心,成日叫媽咪唔好返工,所以我都好想resign

大宅

引用:我現在份工做做1X年,齋睇人工係無理由辭職

原帖由 Phyllisyam 於 14-06-22 發表
我現在份工做做1X年,齋睇人工係無理由辭職做FTM,但要on Shift,又要on night,壓力又大扣埋休息時間同瞓 ...
你最終於決定怎樣?

男爵府

回覆:vincelo29 的帖子

Plan出年生多一個(如果生得出)同工人完約前辭職 ,希望到時老公撐得掂啦

大宅

引用:Plan出年生多一個(如果生得出)同工人完約

原帖由 Phyllisyam 於 14-06-22 發表
Plan出年生多一個(如果生得出)同工人完約前辭職 ,希望到時老公撐得掂啦

...
咁你打算1湊2,唔要工人?

男爵府

Yes

大宅

引用:Yes +

原帖由 Phyllisyam 於 14-06-23 發表
Yes
其實無工人,一個湊2個,可以嗎?我自己就係孖仔媽媽,他們下星期就20個月,11月返全日n班,我擔心若果他們病,要應付2個,如帶醫生等,會否可以!?

男爵府

孖仔又真係辛苦啲,我阿仔今年k1了,我諗應該0K

大宅

引用:孖仔又真係辛苦啲,我阿仔今年k1了,我諗應

孖仔又真係辛苦啲,我阿仔今年k1了,我諗應該0K
其實我想唔要工人姐姐,但又擔心行開行埋無人睇他們,所以心大心細!

男爵府

你有冇長老幫手?

大宅

引用:你有冇長老幫手? +

你有冇長老幫手?
有奶奶婆婆,不過只是有時才來幫頭幫尾!

子爵府

我都心大心細 ! 有一個大仔升小二, 細就快一歲, 晚晚都9點先食飯, 無曬時間湊細 !!
但又怕唔夠洗, 又唔捨得份工 !!

公爵府

2024勳章

RURUVAN 發表於 14-6-11 15:49
今日終於resign左份工,雖然份工做左好耐,而且好近屋企,不過常常上bk見到ftm媽媽大部份都話睇住小朋友大 ...
how old for your 小朋友??

子爵府

認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

子爵府

回覆:辭工做ftm

我上星期辭工了,工人想走,唯有自己湊
自己唔擔心搞唔掂,反而我老公對我冇信心

別墅

回覆:chichiho 的帖子

只要你自己有信心,而且自己湊留做得好,老公就唔會對你無信心了,加油^_^還有一星期我都加入ftm行列了,希望大家互相鼓勵和分享,到時慢慢就會適應了~

首頁

尾頁

跳至