自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:好想有人幫忙---氣管敏感,咳,喉嚨痕

我由細到大都係氣管敏感人士, 一咳就成個月, 尤其依家日日開冷氣空氣好干仲咳得勁, 我臨瞓前含喉糖潤左喉嚨先,咁夜晚就唔會咳醒同干, 平時媽咪見我咳就煲川貝湯,加節瓜, 龍利葉, x杷葉....加舊豬煲, 飲完個氣管順好多,當然咳得好勁就睇左西醫止咁d先,敏感咳真係好麻煩ga

禁止訪問

畀面勳章 陪月勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

去年試過,西醫專科睇咗幾個都唔斷尾,屈服睇中醫調理,時間耐d,但總算好返。

你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

引用:三月時大感冒,不停咳,咳到氣管敏感。點知

原帖由 viana 於 14-06-15 發表
三月時大感冒,不停咳,咳到氣管敏感。點知好番不久,5月又咳,現在看了一星期中醫都係無咩用,我又去了照肺 ...
呢個情況係要睇氣管專科,其他專科幫助唔大。我都試過攪左幾個月,結果睇左一次就攪掂。不過好貴,千幾落樓,但真係好work.

男爵府

如只是晚間睡覺時才咳及喉龍痕, 試用幾片薑加川貝粉少計煲至水滾,
轉細火煲5分鐘後熄火, 將水放暖再加入少許蜜糖飲用, 連服幾天, 會大大改善晚間咳.

[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

珍珠宮

viana 發表於 14-6-15 18:54
三月時大感冒,不停咳,咳到氣管敏感。點知好番不久,5月又咳,現在看了一星期中醫都係無咩用,我又去了照肺 ...
蟲草对我黎講堅得,我咳了十二年,每年新年和中秋必咳,一咳就三個月,食氣管藥食到血壓都差埋,上年食了兩両蟲草,曰日空肚食,每次燉四条,touch wood 上年中秋冇再咳,今年新年想起,有兩声即再燉(食完兩个月後轉衾食野生虫草丸,燉虫草太貴,冇本事長期食),又好番。

男爵府

燉川貝的方法是, 川貝磨粉, 陳皮一片, 加瘦肉, 可以加少少雪梨如果覺得喉龍乾.燉個半鐘.

份量你可以問下藥材舖D人, 最緊要買好D川貝. 有D好平O個D唔好買.

我亞媽食左幾十年煙, 有一次咳到嘔電. 直情神智不清, 手震. 睇極醫生都睇唔好. 我地幾姐弟妹輪流放工買來燉比亞媽食, 之後好好多.

.

侯爵府

我氣管敏感起因同你一模一樣。冇得醫。年年甘上下我就去搵我個西醫。持續幾年。
直到三年前,聽人講\"川貝燉雪李\",個年開始,每當我感覺自己又想發作,即叫啊媽燉。尼三年已冇因氣管敏感去睇醫生。我每次都係飲一次即見效

水晶宮

千萬不要随便吃燕窩 la

子爵府

引用:Quote:原帖由 viana 於 14-06-15 發表好多

原帖由 hinlaihin 於 14-06-15 發表
在香港仔有,要的pm我
我想知道,請pm我

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

含老薑

大宅

引用:Quote:原帖由 viana 於 14-06-15 發表好多

原帖由 hinlaihin 於 14-06-15 發表
在香港仔有,要的pm我
請問港島東有嗎?

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

氣管敏感一定要戒飲、雪糕雪條等等一切冰冷的食物。完全戒哂先會好,一食就又咳幾日啦。

男爵府

感謝各位的回覆,之前咳到不得了,最後用了你們提議的方法,最work是連續煲了十天鱷魚肉,川貝,海底椰,南北杏,瘦肉。用鄧盅鄧兩個半小時。最後好了。你們不妨也試下。

大宅

回覆 amyvong 的帖子

我都係有敏感咳嘅…白羅蔔加冰糖 0K ! !!
上面有條方煲来當水食試吓

伯爵府

川貝雪梨,瘦肉燉鱷魚肉,都食過,仲有花膠!

首頁

尾頁

跳至