在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

工作10年,都算中層,今年接手了個project, 個大陸客set 到個schedule完全唔reasonable, 做一年嘅野,要我們半年內交貨,中間仲要修改多多!其實合約有寫我們要幾多時間先完成到,我公司係無責任趕貨俾佢,不過個客成鬼日話我地趕不到個期,佢地分分鐘蝕數以千萬計,因為係大客,老闆不想得罪,就要我地死趕爛趕,但有時工程根本無可能快,依家d野立立亂,我做負責人間直想死!
其實現在公司多project到做唔晒,本身做到無停手,唔明點解要咁就個客,做到d貨質素咁差,連專業都不保!真係好不開心!現在太忙,人手流失的情況更嚴重,完全惡性循環!現在不是剛有了,也好想走!但也是因為剛有左,現在的工作量完全頂唔順!成日都好攰...
下星期平日老公生日,原本請了假休息+陪老公,個客失驚無神要求星期二、三、四、五上廣東4日,住酒店。平時開會都係去深圳,不過夜的,今次的安排真的令我很嬲!之後仲話要改星期三、四、五、六(但我比公司係返五日),我真係嬲到爆,星期六我已經同公司講了一定不去!但請了那天假就不知點好?唔取消,開四日失蹤兩日又好難交待,但唔陪老公生日,老公其實有d不開心,因為直情不在港!都不知應該如何處理。但星期五不去,星期六再上去也很憨居!
覺得個客真的很無理(仲有好多其他野),完全唔想entertain佢地,也很唔開心公司的處理方式,一味有求必應,但咁趕工,又無加人(無人可加),又無補水,我睇過盤數,公司個期縮一半,一樣人手,賺多一倍囉!真的完全不想再頂硬上!咁辛苦,根本係搵笨!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆:工作煩惱,呻!

Audit?

子爵府

唉,這些事情經常發生,只是老公生日啫,將來仔女有病,家長日,畢業禮等,老闆一句急事急辦又要做,必然放棄一些東西。除非打些安定工,搵少些或做少奶奶吧。呻完又要面對....

大宅

回覆:chrischo2002 的帖子

唔係,係其他專業。

大宅

引用:唉,這些事情經常發生,只是老公生日啫,將

原帖由 noel2010 於 14-06-16 發表
唉,這些事情經常發生,只是老公生日啫,將來仔女有病,家長日,畢業禮等,老闆一句急事急辦又要做,必然放 ...
係,我都知老公生日唔係咩大件事,只係近排「仔女病,家長日,乜乜物物」的請假,已經係老公請左九成,佢想我陪佢一日,又一早攞假,結果都令佢不開心,有d內疚啫!
同埋個大陸客本身就係好無理的人,成日開會時間都揀人地放工後,假期日子,老奉得極乞人憎,今次又係咁。開會日子次次都改幾次,早一晚放工時間先通知,仲有晚晚收工前就call爆你,一講又成粒鐘,阻往收工!其他工作上的要求更是煩到嘔...

男爵府

回覆:工作煩惱,呻!

一份工, 只有2個選擇 : 做 or 唔做

我係你就同公司講數, 你有左開唔到咁多ot~

如果你老細發神鬧你就話quit, 因為你地而家人手唔夠, 你老細一定淆過你~

但當然會take risk, 視乎你怕唔怕無左份工

我以前份工同你不相伯仲, 好興幸頂唔順走左而轉到第2份工

別墅

回覆:Meryl 的帖子

現在我問題同你問題很相似,又係因為有左,過去3個月都頂硬上,衣家公司單野又係跟到一半,成日比人吹吹吹,衣樣個樣,比如,今日要我約聽日客人,點會有人彩我,攪到壓力大,我唔係公司中層,只是低層,我的上層跟我說我是主力,我心唸佢係咪傻架,要個低層大肚婆做主力!?!?!? 呢單野前半部份已經攪到好唔開心,黎緊下半部分,真係不敢想像!!!!!! 捱唔捱到產假都成問題,有時捱到好想係公司喊,係心理壓力,唉…其他同事就嘻嘻哈哈,我就默默做。。。。。老公話我要抱住比人炒嘅心態去做呢份工,( 不是大錯,佢地唔敢炒大肚婆) ,但我面皮唔夠厚,好難做得出。。。。。。。。

大宅

引用:一份工,+只有2個選擇+:+做+or+唔做我係你就

原帖由 lala1016 於 14-06-18 發表
一份工, 只有2個選擇 : 做 or 唔做

我係你就同公司講數, 你有左開唔到咁多ot~
我不怕無左份工,已打算生完即轉工!
只係手停口停,供緊樓,唔到我任性放棄有薪產假啫!
況且公司內一向無人會鬧我,只係催三催四,不過一向極有責任感,面對這些癲客,工作壓力真的好大!
勁OT,覺得對唔住自己同個B(已要睇醫生),唔OT,d野搞唔掂又係煩惱!

大宅

引用:現在我問題同你問題很相似,又係因為有左,

原帖由 mandy_QQ 於 14-06-18 發表
現在我問題同你問題很相似,又係因為有左,過去3個月都頂硬上,衣家公司單野又係跟到一半,成日比人吹吹吹 ...
你個上司都真係無咩品,咁樣蝦大肚婆
我都經常提自己睇開D,呢單job,做唔切,做得差,唔係我問題,係個客自己搞成咁!唔應該俾太多壓力自己,否則對唔住自己個B!(不過知易行難,班還是要加的

rachel_ching  X2  發表於 14-6-18 12:55

別墅

回覆:Meryl 的帖子

係啊,佢真係好冇品架,聲大大講野好似充滿道理咁,遇到呢d上層,覺得自己好黑仔。。。。。你睇醫生? 係指精神科? 我都可能有需要。。。。。。

大宅

引用:係啊,佢真係好冇品架,聲大大講野好似充滿

原帖由 mandy_QQ 於 14-06-18 發表
係啊,佢真係好冇品架,聲大大講野好似充滿道理咁,遇到呢d上層,覺得自己好黑仔。。。。。你睇醫生? 係指 ...
唔係精神科。只係操勞過度,休息不足,身體有好多少毛病,有左BB就更明顯,都未夠三個月已經腰酸同小腿抽筋。中醫又話我血虛好嚴重,對大人同個胎都唔好
所以現在要自己盡量爭取休息!

伯爵府

畀面勳章

其實你真係做到幾多得幾多, set個放工時間比自己, 每日一夠鐘就走, 你老細出聲就同佢講你懷孕醫生都唔建議你o咁多, 叫佢盡快加人, 加上個project縮少咗時間, 根本無懷孕時都頂唔到, 叫佢自己諗掂, 佢再講你就話唔通你到時有咩事, 一請要請幾個月病假到生, 佢又想唔想先

首頁

尾頁

跳至