自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

我諗有d媽咪可能聽過`川崎症`,但係就唔知係セ,我個b而家歲半,九月個陣,我bb發左4日高燒(103-104.5),用任何方法都唔退燒,睇過急症,又睇私冢,都診斷係感冒,但有一晚上到差不多105,急症室即時收症,轉到大埔那打素兒科,無耐,我bb淋巴腫哂,勁過生乍腮,之後手掌腳板又紅又腫,嘴唇紅到腫哂損哂不停流血,草梅舌,喉嚨紅哂,眼又紅,又出疹,心跳170,(日半內),奶都飲唔到,唔好話食野,終於數病徵斷定係`川崎症`,咪即刻吊蛋白,食消炎,抗生素,阿士匹靈同吊鹽水囉,之後手指腳趾又甩皮,仲全部生新甲添,d藥好重,出院減藥都食左成兩個月,真係欏我命,擔心死我呀!淨係針口手腳加埋有成廿個呀!.......:-( 如果媽咪想知有關`川崎症`,可上呢個網 : http://www.104drs.com.tw/children/children_13.htm

大宅

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我姨生仔2歲果陣都試過中"川崎病",
真係好辛苦,又係發高燒唔退,住左好耐醫院,
地圖舌,手腳脫皮紅腫,都醫左好耐.
好番之後仲要成日去覆診驗野,
不過之後都冇晒事喇,依家10歲.
希望你仔仔都快d冇事.

民房

回覆 #2 大白兔 的文章

多謝你呀,不過你姨甥覆疹覆到幾多歲呀?因我阿B而家先得歲半咋!

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個仔上年11月都係因為川崎症入左大埔那打素,在7樓住左16日,最高燒到40.3度,通常在訓著先會高燒,一樣都係全身關節發炎紅腫,連轉身都唔得因為好痛,去廁所簡直係惡夢,心痛到死,不過我個仔係自己康復的,醫生有同我講過食類固醇,不過一食就要3個月,聽見都驚,我建議觀察多一個星期,再不退燒才接受食類固醇呢個治療方法,奇跡真的在入院14日,仔仔自動退左燒,手腳關節紅腫都開始有好轉,不過醫院會很關注川崎症患者心臟血管有沒有腫瘤,都好好彩照了3次心臟超聲波都話OK只有輕微腫,不算腫瘤,醫院話川崎症患者係有機會翻發,現在半年要回去CHECK一次心臟!

[ 本文章最後由 kittylam 於 07-11-12 00:11 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

HI 各位川崎症BB媽咪

我囝囝在03年都染上川崎症(3歲3個月),重落在兩次藥,在病發時十多天沒進食重嘔血.現在OK,每年需回醫院複疹一次.

大宅

原文章由 winglongyan 於 07-11-12 13:50 發表
HI 各位川崎症BB媽咪

我囝囝在03年都染上川崎症(3歲3個月),重落在兩次藥,在病發時十多天沒進食重嘔血.現在OK,每年需回醫院複疹一次.

我都是第1次聽到喱個病
請問川崎症係點樣感染? 會唔會傳染? 有無得預防?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 swiss_2046 於 07-11-12 14:08 發表

我都是第1次聽到喱個病
請問川崎症係點樣感染? 會唔會傳染? 有無得預防?

(1) 不是感染.(自己免疫系統出問題)
(2) 不會傳染.
(3) 無得預防.

大宅

我細佬細個又係差不多9個月時得到呢個病(佢而家17歲),
唔好話媽媽們未聽過, 上年有次我細佬急症入左急症室,
同分流果d醫護人員講, 佢細個曾經有呢個病,
個個都話唔知, 未聽過?-(

大宅

原文章由 naomicft 於 07-11-12 15:26 發表
我細佬細個又係差不多9個月時得到呢個病(佢而家17歲),
唔好話媽媽們未聽過, 上年有次我細佬急症入左急症室,
同分流果d醫護人員講, 佢細個曾經有呢個病,
個個都話唔知, 未聽過?-( ...

連醫護人員都唔得, 好似講唔通喎, 佢地係員應該去進修下呢?-(?-(

民房

各位川崎B媽咪

嘩!你地dB仲勁,嘔血添!不過我個B唔駛食類固醇,剩係吊蛋白,打抗生素,消炎針同埋食阿士匹靈.不過網上睇話有dB會返發,希望所有B仔B女都唔好患呢種病喇!因為某程度都幾危險架,BB又辛苦,媽咪又肉痛,真係咪攪!!!

仲有多謝各位媽咪分享呢個病當中不同的病況! :loveliness:

男爵府

好媽媽勳章

我個仔川崎病剛剛出院,請問BB會吾會再發燒?有D乜要特別留意??Thank you sooooo much!

原文章由 roberta~kk 於 07-11-12 22:06 發表
嘩!你地dB仲勁,嘔血添!不過我個B唔駛食類固醇,剩係吊蛋白,打抗生素,消炎針同埋食阿士匹靈.不過網上睇話有dB會返發,希望所有B仔B女都唔好患呢種病喇!因為某程度都幾危險架,BB又辛苦,媽咪又肉痛,真係咪攪!!!

仲有多謝各位媽 ...

首頁

尾頁

跳至