自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:一向中國人,或者香港人教育方式,只有上去

男爵府

引用:相信好多家長都討厭自己仔女駁咀,經常喺街

原帖由 bellelau 於 14-06-17 發表
相信好多家長都討厭自己仔女駁咀,經常喺街都聽到D仔女對父母一言九頂,令父母氣結。
細個嗰陣試過駁咀,結 ...
我明,我細個都係咁,語氣好唔好都比人鬧,長年累月到我家姐用眼神都嚇到我收聲,而家我都係驚佢地的,我都係唔敢反駁既人,所以而家對住個女我都會儘量聽佢講,起碼佢有得講自己感受。

珍珠宮

回覆:討厭仔女駁咀嗎?

我都覺,細個成日駁咀,比爸媽打,又罵一大輪,超長氣!

慢慢落去,聽完佢地就算,免得都唔駁咀了,而家真係覺得有影響嫁!

男爵府

駁咀唔係問題, 態度先重要

一來駁咀這字眼太負面, 如果用討論就好D

珍珠宮

畀面勳章

我女成日律師上身,一言九鼎,態度又5好,串到死,道理講過,鬧又鬧過,打又打過,都無改善!
但係出面只係一隻門口狗,咩都5敢出聲!

子爵府

佢唔識駁咀我重驚,以為低能或弱智

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

我好同意你的睇法,
細個時被媽媽話我駁咀,
其實我唔明咩叫駁咀,又有咩唔啱,
因為我覺得我只係講事實,點解唔講得?
而另一方面我爸爸脾氣又好差,
久而久之壓抑到個人好內向唔出聲。
所以我覺得傳統中國教育方法唔好,
我覺得當小朋友係自己的朋友係最好,
但亦都要適當地引導小朋友,畀佢地知道咩係啱、咩係錯,
同小朋友要講道理,唔好一味話佢駁咀,
要教導佢,
例如對長輩態度要好,要有禮貎,
長輩訓話時,要耐心聽,唔好急住講自己的理由,
等長輩講完或者係適當時候禮貌地講出自己的理由和意見。
小朋友多D思考,大個咗腦筋轉得快D,
出到黎社會都可以更好地保護自己啦!

bellelau  絕對認同!  發表於 14-6-17 14:31

珍珠宮

我仔女好小用駁嘴黎形容佢地。。。
通常鬧緊就唔出聲,但事後大家冷靜會傾返。。。
就算我對佢地都係咁,發脾氣又好咩都好。。。
等大家冷靜落黎再講。。。。
如果即場出聲的話,大家嘈交收場就無謂。。。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 bellelau 的帖子

但哩種嚴厲家教對我日後有好大影響⋯⋯
被人屈、被人無理取鬧時,原來我喺唔識駁返人哋,明知受屈。但喉嚨好似塞住咗咁,出唔到聲。

真係咁

男爵府

引用:回覆+bellelau+的帖子但哩種嚴厲家教對我日

原帖由 RAA 於 14-06-17 發表

係!以前唔知,出嚟做嘢之後就好覺。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

bellelau 發表於 14-6-17 16:32
係!以前唔知,出嚟做嘢之後就好覺。

同意呀

大宅

我對駁嘴既理解係講左d 父母反駁唔到既野,佢地就會話係駁嘴
我自己就由細駁到大。

珊瑚宮

一日仲會駁咀,即係仲見到父母存在

侯爵府

引用:回覆 bellelau 的帖子但哩種嚴厲家教對我日

原帖由 RAA 於 14-06-17 發表

我都係

RAA    發表於 14-6-18 08:12

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

未到果刻真係唔知!不過我細時無知,只識用自己小孩子嘅角度據理力爭……所以我被稱為~ 一言九鼎(頂)!而家大咗知道其實我好激家人心!

首頁

尾頁

跳至