論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人走咗接近一星期,我無諗過係咁輕鬆,不論精神上,肉體上。。。。。還有金錢上。。。。。

男爵府

引用:工人走咗接近一星期,我無諗過係咁輕鬆,不

原帖由 happyelvis 於 14-06-18 發表
工人走咗接近一星期,我無諗過係咁輕鬆,不論精神上,肉體上。。。。。還有金錢上。。。。。

...
絕對正確。我初初以為冇工人自己做家務會好辛苦,原來唔係,只要要求唔高,自己做都好舒服。我炒左工人5個月,除慳錢,情緒都放鬆左,唔使睇人面色、驚佢對阿仔唔好而唔敢話佢等,好處實在數之不盡。

珍珠宮

Me too。工人走左2星期,我雖然忙碌湊2個小孩子但心情十分好。

子爵府

冇左工人兩個月,真係成個人都鬆矖,屋企唔洗成日有個人企喺喥。不過依家做到腰酸背痛,黎緊第二次請工人,希望佢合作d。

珍珠宮

回覆:happyelvis 的帖子

誰照顧小朋友?
我要返工,無工人唔得!

manning8846  Me too.  發表於 14-6-26 00:17

大宅

請問你們用咩理由炒工人呢?怕不怕工人追討?勞工處話佢有權追討你無理解顧,最衰係之前佢做得唔好既野我無出過warning letter, 下星期將炒佢,通知書點寫好?

大宅

衝勁BB 發表於 14-6-18 01:27
絕對正確。我初初以為冇工人自己做家務會好辛苦,原來唔係,只要要求唔高,自己做都好舒服。我炒左工人5個 ...
衝勁BB 發表於 14-6-18 01:27
絕對正確。我初初以為冇工人自己做家務會好辛苦,原來唔係,只要要求唔高,自己做都好舒服。我炒左工人5個 ...

我發現一般用兩個小時就完成工人平時做嘅嘢,其實工人做好多嘢都不必要:1) T shirt, 睡衣,底衫褲可以唔熨一一一晾衫時有技巧啲就得;
2) 碗碟食具工人一日分n次洗一一一我依家會流一鋅盤水,用完啲食具浸起佢,只分兩次洗,浸完好易洗,又慳水;
3) 掃地一一一仔女返咗學,放我隻doggy(電動吸塵機)出嚟,然後我繼續瞓覺;
4) 洗衫一一一分色洗,傍晚放洗衣機,臨睡晾起,開抽濕機,瞓醒第二覺後乾曬;
5) 煑飯一一一個儍賓唔識煑,不嬲我煑。不過買咗d靚靚陶瓷鑊、陶瓷鍋,又好用又易洗,喺廚房心情都靚d;
6) 煑餸一一一用食物處理器將大量蒜頭、乾葱磨蓉,分別放玻璃樽內,用油浸,再放雪櫃,隨時煑餸、炒菜都用得。還可自製薑汁、上湯冰粒放冰格方便隨時使用。
6) 夜晚食完飯一一一將所有碗碟,煲鑊首先用水浸住,先清潔爐頭、抽油煙機,再洗碗碟,半小時內搞掂,因為碗碟已浸過易洗。
7) 抺枱布、碗布一一一洗完所有嘢嘅最後程序,用一個中型微波爐膠兜,放入抺枱布、碗布加水蓋面放微波爐內按3分鐘,跟著倒垃圾,倒完時間啱啱好,抺枱布、碗布已消毒,晾乾明天使用。(依家個兜長期用作消毒枱碗布用,基本上我嘅微波爐除咗用嚟清潔消毒平時係唔用嘅。)

最緊要時間分配得宜,用工具協助,家務無煩惱!

依家老公買多幾件裇衫,恤衫乾咗掛入工人房儲起(依家工人房變咗多用途房),請咗個鐘點一個星期嚟一次,每次三至四個鐘,熨恤衫、抺窗、換床單,有時間多就深度清潔廚房、廁所。

Carmensyl  叻叻  發表於 14-6-25 11:41
Jo1115    發表於 14-6-24 08:02
subica  我唔駛返工的話,都好想學你  發表於 14-6-23 17:17
evalau825    發表於 14-6-20 16:25
Elizah    發表於 14-6-19 00:12
ncls  Good!!!  發表於 14-6-18 13:07
是是但但  勁呀!!!   發表於 14-6-18 11:30

大宅

happyelvis 發表於 14-6-18 08:31
我發現一般用兩個小時就完成工人平時做嘅嘢,其實工人做好多嘢都不必要:1) T shirt, 睡衣,底衫褲可以唔熨 ...
JM們,分享下心得,睇下可唔可以成為家務達人?

大宅

認識瑞士牛牛第一回

引用:Quote:衝勁BB 發表於 14-6-18 01:27 絕對正

我發現一般用兩個小時就完成工人平時做嘅嘢,其實工人做好多嘢都不必要:1) T shirt, 睡衣,底衫褲可以唔熨 ...
嘩!
好詳細
好有條理
多謝你的心得同分享

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

引用:Quote:happyelvis 發表於 14-6-18 08:31 我

JM們,分享下心得,睇下可唔可以成為家務達人?
服咗你

主 賜 平 安

男爵府

回覆:原來無工人可以咁輕鬆

幾時輪到我

男爵府

我4/6巳經做FTM, 之後坐係屋企見到個工人真係勁得閒,
十二點半食完Lunch後,坐係房坐到六點,聽下歌,六點後先幫下手洗洗切切。
有時有衫熨,一個鐘熨完。
我屋企2大1小,800呎,呀仔7:15老公帶上校車,4:45工人才接放學。
無pet無車,一星期開3機衫,老公D西裝要乾洗,一日只需要煮晚歺(一菜一肉,有時會加條魚)。
買餸我買,煮又係我煮,食完佢洗。
我上星期呀仔考試,所以我日日坐係屋企監督。
咁我估我地之前返左工,除了要隔日買餸外,4:45接放學,佢真係好得閒。
因為佢煮飯勁吾掂,我煮左/教左十個月,佢寧日日坐幾個鐘都吾肯諗下食乜,睇下cooking book, 所以炒佢做FTM.
其實呢段時間,雖然有工人用,但覺得真係吾舒服,大家日對夜對,大家都無野做咁。
佢下星期走,我會好似你地咁,會輕鬆好多。

ngmeingo  請問你係咪比一個月通知佢呀?  發表於 14-6-25 11:38
CHIHIMNAM  fired her is correct...you really don't need maid  發表於 14-6-18 14:38

男爵府

但係唔用工人的大前提係要有人湊小朋友或自己係FTM.

我要返工, 無呢啲褔份.

男爵府

引用:但係唔用工人的大前提係要有人湊小朋友或自

原帖由 littlerabbitmom 於 14-06-18 發表

我要返工, 無呢啲褔份. ...
我都係……

珊瑚宮

請工人。 主要都係睇小朋友同老人。 否則 千祈咪請
玩具萬歲!

大宅

我都想唔要工人,但家中2大2小(4.5歲&1.9歲),
大囝黎緊9月K2會轉全日.
婆婆已經日日黎幫手(由送大囝返學至在我家晚飯完),奶奶4-6回會來玩下細路.....
工人黎左1年3個月,近來明顯地越來越懶,態度開始有時唔好.
唔知頂唔頂倒夠兩年,但可能唔續佢.

但聽講小朋友上小學家長會好忙睇功課,大家都要1年時間適應,最好有工人.
可以比D意見我嗎?

happyelvis  兩個咁細,要!  發表於 14-6-18 16:33

大宅

我都打算9月抄左我家皇后(工人), 因為今年9月細仔上埋小一後, 兩個仔會返補習社, 我放工去接番佢地. 至於學校假期補習社會返半日, 另外半日叫6299幫手湊(冇辦法之中的辦法), 我放工去接番佢地(唔駛兩老煮飯比我地食),出街食好, 返屋企煮好, 簡簡單單一餐, 更何況我家皇后煮野勁難食, 我兩個仔應該幾鐘意.
但我都有D擔心, 唔知到時我又要返工, 又要照顧兩個仔, 又要做家務頂唔頂得順.

belgiumchoco  有d難,放工仲要同仔溫書,同做家務,應該唔得。如果佢地病左,又冇人照顧,除非你好多假  發表於 14-6-18 17:31
monreve888  有2個咁細難D喎!暑假及其它長假期,病左點算!  發表於 14-6-18 15:00

子爵府

回覆 happyelvis 的帖子

用食物處理器將大量蒜頭、乾葱磨蓉,分別放玻璃樽內,用油浸,再放雪櫃,隨時煑餸、炒菜都用得。還可自製薑汁、上湯冰粒放冰格方便隨時使用 <-- 可否分享下點整? thanks! 我都諗住九月terminate我個公主

大宅

chichiho 發表於 14-6-18 13:53
回覆 happyelvis 的帖子

用食物處理器將大量蒜頭、乾葱磨蓉,分別放玻璃樽內,用油浸,再放雪櫃,隨時煑餸 ...

1)薑汁,用食物處理器,磨薑成薑蓉,隔出薑汁,放冰格雪藏用,由於每次用薑汁份量不會太多,最好用size較少的冰格(各大小size,Aeon $12店有售)。2)上湯,兩種方法:a)一盒大嘅超市上湯,如非火煱,一般情況下用不完,放一般size冰格內雪藏,需要時取出兩至三粒上湯冰,蒸水蛋,上湯莧菜,簡易、慳錢、不浪費。b)買雞殼兩個或雞一隻及瘦肉。起皮,飛水,放燒好水的真空煲內,三至四小時後隔油涼後放一般冰格急凍雪藏。需要時取出十粒雞湯冰與香茅、班蘭葉放米面並加適量水按電飯煲,海南雞飯即成;又可用雞湯與小白菜同煑。無防腐劑、健康、衞生。

以上急凍冰粒,凝固後分門別類放拉鍊密實袋內,需要時取出即可。

男爵府

引用:但係唔用工人的大前提係要有人湊小朋友或自

原帖由 littlerabbitmom 於 14-06-18 發表

我要返工, 無呢啲褔份. ...
x2

好羨慕唔洗用工人呀。
但小朋友又細又無親人湊,只好面對現實

老實話,而家嘅\"家\"我少左歸屬感。
買野食買野用都要用cheap啲。
屋企又細。放假寧願搵定去都唔想留喺屋企。
喺企都多喱入房。。。

有冇人係咁架?

Creamymami01  直頭覺得供樓俾佢住咁  發表於 14-6-25 09:48
baby317  覺得自己住板間房咁
係房先有私隱  發表於 14-6-24 12:07
suco  我都成日喱係房, 因為唔想对住个工人同埋整理d私人文件唔想俾工人知……  發表於 14-6-20 18:36

首頁

尾頁

跳至