母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

生後四日,頭幾日個胸硬但今日泵完兩個鐘後個胸軟,右邊多奶過左邊,兩邊二十分鐘40mL,我用緊spectra9

大宅

引用:生後四日,頭幾日個胸硬但今日泵完兩個鐘後

原帖由 edenchan 於 14-06-18 發表
生後四日,頭幾日個胸硬但今日泵完兩個鐘後個胸軟,右邊多奶過左邊,兩邊二十分鐘40mL,我用緊spectra9

...
我嘅bb都係早產b,二十五週就出世,今日剛過三十二週,每日在家pump完,攞奶去醫院,我初初都好少,真係要一路堅持胸軟都照pump,雖然我而家都唔算多,

大宅

引用:Quote:原帖由+edenchan+於+14-06-18+發表生

原帖由 scsm 於 14-06-18 發表
我嘅bb都係早產b,二十五週就出世,今日剛過三十二週,每日在家pump完,攞奶去醫院,我初初都好少,真係要一 ...
你BB以家點丫?咁你以家一次有幾多奶?

大宅

引用:Quote:原帖由+edenchan+於+14-06-18+發表生

原帖由 scsm 於 14-06-18 發表
我嘅bb都係早產b,二十五週就出世,今日剛過三十二週,每日在家pump完,攞奶去醫院,我初初都好少,真係要一 ...

大宅

引用:Quote:原帖由+scsm+於+14-06-18+發表我嘅bb

原帖由 edenchan 於 14-06-18 發表
Bb而家開始穩定d,比起剛剛出世時好好多了,但仲末過危險期....

而家每次可以pump到的volume好飄忽,一早醒來可以有200幾ml, 一點前臨去醫院探bb果轉有陣時得60,每日總共可pump到500幾600到.

加油呀!

大宅

回覆:有無全泵媽媽分享因為早產無得埋身

最好泵完用手再唧清佢
我個仔30+1出世,36+6出院(依家40+7)初時每3個鐘用手唧一次,到係屋企用泵泵7次,幾星期後泵6次直到我個仔出院,個段時間儲左好多冰奶

男爵府

回覆:edenchan 的帖子

我BB早產,34週就出世,瞓咗兩星期暖箱。係瞓暖箱時,醫院有探病餵奶時間,好似係四點至八點,我就日日去,每日埋身餵兩餐。

其餘的時間好勤力的揼奶,初初好少好少時就用空針筒吸(公立醫院生,有教點吸),每次只有10-25ml,儲得好辛苦。每次去醫院探他都珍而重之的俾姑娘。但也正正係因為BB早產,很需要母乳的寶貴營養(當然,無奈姑娘也會為他補奶粉)。後來,愈揼愈多。

BB足磅出院後,我也堅持餵全人奶,慢慢他不肯吃奶粉,買來做儲備的奶粉都一一退番哂俾藥房。直至BB食固體食物,之後到了16個月就自然介了。

BB宜家好大隻,身體健康,感恩。加油,盡力而為。也不要太辛苦自己,產婦復元也很重要,保重。

複式洋房

回覆:有無全泵媽媽分享因為早產無得埋身

我b 都係早產b...28週出黎, 而家42日人仔, 都仲係2.5 磅左右…無得埋身又想維持或增奶俾bb 食, 唯一方法就係勤力!我除左半夜唔起身, 朝早5,6 開始泵就每2,3個鐘泵奶,到最後個轉12點左右…at least 7 次! 由每日4xx ml 到 而家 7xx ml/day!

大宅

引用:我b+都係早產b...28週出黎,+而家42日人仔

原帖由 minnietabo 於 14-06-19 發表
我b 都係早產b...28週出黎, 而家42日人仔, 都仲係2.5 磅左右…無得埋身又想維持或增奶俾bb 食, 唯一方法 ...
你用機定用手?

複式洋房

引用:Quote:原帖由 minnietabo 於 14-06-19 發表

原帖由 edenchan 於 14-06-19 發表
你用機定用手?
機呀。。手既話應該會 斷。。。每次泵足30 mins

大宅

引用:Quote:原帖由+edenchan+於+14-06-19+發表你

原帖由 minnietabo 於 14-06-19 發表
機呀。。手既話應該會 斷。。。每次泵足30 mins
用手好似滴滴仔甘。但姑娘又話要手機並用上奶好啲

複式洋房

引用:Quote:原帖由 minnietabo 於 14-06-19 發表

原帖由 edenchan 於 14-06-19 發表
用手好似滴滴仔甘。但姑娘又話要手機並用上奶好啲
手。。就按摩下個胸。。由外圍推入乳暈。。咁就ok. 架喇。。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊