想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

係呢間公司做左快4年啦, 係做左一年後開始PLAN生BB, 但同時係做左年半後發現呢度唔啱自己

不過公司有福利多假, 所以諗住生完走, 亦都唔想一轉工就有BB

平時成日去旅行抒發壓力, 同唔開心

原來有BB咁難, 早知早D轉工(不過呢個世界無早知...如果有早知就早D計劃生BB, 唔好掛住2人世界....)

上年年尾終於到我, 等左2年以為等到.....點知流產左......

依家公司有人事變動同政策改左, 我比之前更大壓迫, 更唔開心, 更無心機係個度做.....

每日ALARM未響就醒, 逄星期日開始唔開心

呢份工做到我好迷失又無自信, 以前幾份工都無呢個問題

究竟係我太想生B無心工作定係呢份工有問題......係度太多年....思路都唔清晰啦

唔辭職因為唔想老公大壓力同想家人生活好D, 有多D錢睇中西醫

依家真係不能繼續, 係公司坐多一日都會精神生病....

有搵工但未有OFFER, CONTRACT唔想住

有人叫我提出轉team唔得先辭職...不過一定激嬲manager....

我都有申請internal轉其他部門....可能已激嬲manager....

好迷茫.....我連轉TEAM理由都諗唔到, 我只係好希望離開呢班managerment....

要諗一個好好理由先可以提出......

聽過好多CASE係辭職後就有BB, 自己年紀大啦, 不能再拖

好煩好煩好煩好煩好煩好煩好煩好煩好煩好煩好煩好煩好煩好煩

大宅

引用:係呢間公司做左快4年啦, 係做左一年後開始P

原帖由 GalChan 於 14-06-22 發表
係呢間公司做左快4年啦, 係做左一年後開始PLAN生BB, 但同時係做左年半後發現呢度唔啱自己

不過公司有福利 ...
咁咪轉工囉,不要等,揾份冇咁大壓力可能bb好快到呢 成日五開心都會令一半擔心咖

伯爵府

回覆:工作壓力, 就嚟精神生病

我都小x左....諗住sick leave完返去就辭職,
其實未必關份工事,但我老公家人覺得份工太大壓力同埋太辛苦叫我辭,
你應該同老公家人傾下,如果份工咁影響你情緒都唔應該做落去啦,有錢但唔健康都無用,
我都有諗過好唔好直頭生埋bb先再搵工tim,
仲有邊有人諗搵多d錢睇中西醫架
而家係提倡預防疾病呀
精神健康好重要架,一有病就手尾長!!!
唔好成日驚屋企人担心果d,我相信你唔同佢地講佢地仲唔開心!

大宅

回覆:GalChan 的帖子

做得咁唔開心咁大壓力為乜呢?正所謂,香港地,只要肯做係餓唔死人嘅!而另一方面,長期處於咁嘅狀態對身體亦唔好架!所以,我支持你放眼世界,好福利嘅唔止一間公司!。。。。放鬆!放鬆!人最緊要開心!唔好為份工而困到自己咁呀!因唔值得!。。。身心健康才永遠屬於自己呀!

大宅

其實我個情況係12年同樓主都好似,最終同c6商量後就辭職,大約半年後科學懷孕,即係再小X多一次(第二次小產),跟住再過多三個月到就有左,而家15週喇…雖然我並唔知道係唔係關工作事(因我覺得冇野做係比之前容易懷孕),但有壓力同唔開心就一定難以懷孕,所以如果樓主做得唔開心或壓力太大,對自己身體都唔好,應該考慮轉工,冇野比身體緊要,加油!

大宅

回覆 GalChan 的帖子

為咩呢?再係咁,好易有抑鬱病架。

大宅

我都係因為工作壓力大,啱啱小x咗。都決定放假後返去辭職,始終身體緊要好多。

大宅

回覆:mrswongmrs 的帖子

係,我都想影響老公

大宅

回覆:cloudyjess 的帖子

我為了要BB睇左好多中西醫及做左好多checking

要駛好多錢

大宅

回覆:Sammi11 的帖子

係,我以家困死左,尋求出路

別墅

如果經濟許可,同先生計計條數可唔可以唔做注。始終工作隨時可以再做,但如果有決心要BB就快啲手。。再加上份工咁精神折磨,好傷㗎。。

大宅

回覆:emily1209 的帖子

你都係試左2年先有?辭職後易左有BB?

大宅

回覆:monmonchau 的帖子

係,一d都唔值,所以我以家要解決

大宅

回覆:hollygolightly 的帖子

慳D都ok

所以我都諗緊

大宅

Update

我終於遞左信啦

大宅

GalChan 發表於 14-6-22 14:10

不過公司有福利 ...
我諗你應該都係生bb而感到有壓力,試下放鬆d啦,呢樣野你越諗佢佢越唔黎,唔諗佢佢又黎,急唔黎嫁....RELAX。。。

大宅

回覆:mimisa 的帖子

好難唔諗,日日check温度

複式洋房

其實都好明白樓主感受,如果可以選擇唔做嘢就最好,但又唔想影響c6,又怕下一份工唔岩做!當做緊份工福利唔差,就想實行造人計劃!而我,而家亦係甘!大仔25個月(意外有的),想追多個,但原來唔係想有就有!加上公司人事變動,政策變動,好大壓力,本來想生埋先,因為返工近,點知而家咩都變動,可能轉左份ok既工,先會輕鬆懷孕!樓主,我支持你轉工!

洋房

樓主,我都支持你轉工呀~~~
我之前同你而家嘅情況一樣,做左份工七年,做到管理階層,人工高,大假多,都係一心諗住係度生仔,但越做就越大壓力,日日心情都唔好,又勁夜收工,時不時就會發好大脾氣,所以結婚七年豆都無一粒!
最後決定係今年初辭職了,雖然唔知道自己會唔會有機會生小朋友,因為岩岩發現有一邊輸卵管塞左,但起碼而家心情好左,脾氣都無晒,其實都值得架!
樓主,我而家都比以前搵少左好多,但個人開心左,之後咪慳啲囉!健康要緊呀!加油!

大宅

我都準備辭職唔做喇,身體緊要d

首頁

尾頁

跳至