懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

下個月10號開刀生啦,想問有咩要自己帶?謝謝!

大宅

回覆 joey617 的帖子

我都係下個月 canossa 生, 都係唔知走佬袋有咩要帶

大宅

有冇去過canossa 生既媽媽可以share 下?

複式洋房

我3年前喺嘉諾撒開刀生, 我記得佢包網褲數條, 孕婦衞生巾兩包, 同埋清洗瓶一個....但係我覺得唔夠, 今胎我又係喺果度生, 我會自備多幾條網褲同埋衞生巾, 用唔哂最多攞番屋企用囉....

我今次會帶呢D:

文件類
1. 入院文件 (包驗血報告), 當然要帶DEPOSIT SLIP
2. 自己身份證
3. 老公身分證副本

孕婦用品類
1. 產婦衛生巾一包 (EXTRA)
2. 網褲 4- 6條 (EXTRA)
3. 哺乳胸圍 2 – 4個
4. 乳墊一盒或幾對... (唔知幾時有奶出)
5. 濕紙巾 1包 & 盒裝紙巾1盒
6. 收腹帶 (剖腹分娩產婦作束緊傷口之用,但係可以喺醫院買, 我上次都係喺醫院買, 好似$4XX, 但係SIZE會好FIT)

日常用品類
1. 兩至三套衫+外套一件 - 上次諗住住得四日啫, 結果條褲整dirty 咗, 無得換
2. 拖鞋 1對
3. 手提電話/ IPAD及充電器
4. 杯 - 不過我記得醫院有玻璃杯, 個姑娘或者EE會好好咁幫你放支STRAW, 等我唔駛飲得咁辛苦...
5. 出院時衣服 1套 (要長袖同長褲, 上次我著條大肚裙出院, 俾我個陪月話 )

清潔用品類
1. 毛巾
2. 牙膏、牙刷、漱口杯
3. 潔面乳 (我會帶可以落妝/洗面專用的FACICAL TISSUES, 萬寧有GA, 開完刀唔想彎低身洗面)
4. 潤唇膏、facial cream, CONCEALER (上胎有D意想不到的朋友-- 老公個FRIEND來探我....唉....個樣殘到呢....)
5. 免沖水洗頭水/ 粉
6. 梳

嬰兒用品類
1. 包被 (出院用)
2. 嬰兒衣服、手套、腳套、帽 (出院用)

希望無漏啦...其實主要係帶文件類, 其他都可以叫家人遲D帶俾你, 不過有時求人不如求己啦...佢哋實會買錯/攞錯...都係自己執定好D....

首頁

尾頁

跳至