自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:其實怎樣關心他們是最有效的呢

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

引用:講真,有幾多人真係會關心有情緒病既人?以

原帖由 kinmi 於 14-06-23 發表
講真,有幾多人真係會關心有情緒病既人?
以前我情緒病個個當我痴線,遠離我,精神科醫生一句同我講,你本 ...
我身邊有,點開解佢?佢話同人傾訴時就ok.一傾完就返轉頭,咁我我可日日不停開解佢加麻!可以點做?

大宅

熱血勳章 至尊種植勳章

回覆:Onlok 的帖子

係。情緒病患者真係唔可以倚賴別人,真係大多數時間都係要自己不斷咁提自己唔好亂諗野,唔可以做傻事!有位JM講得岩,真係有惰性倚賴!
以我自己為例,我從11歲就開始有頭痛,直至現在頭痛還跟隨住我!我痛嘅程度係生仔都冇頭痛咁痛!睇醫生睇左好多年,都係話我係普通頭痛,16歲中五那年,班主任見我成日都痛成咁,就叫我不如去照下個腦,睇下有冇事,當然緊係照唔到野啦!我16歲時個時已食止痛藥食到一次過食8粒藥嘅程度,食到18歲個年,我直頭放棄食必利痛,因為根本止唔到痛!!不過我個個月都為頭痛去睇醫生(因為我嘅頭痛頻率係1星期痛足6日)!直至前年,我又係去睇醫生,咁岩遇著個好有熱誠嘅新醫生,佢幫我驗好多野,跟住就send我去醫院睇專科。睇左2次之後,就話我有焦慮症@@我心諗,你都傻架,我頭痛之嘛,毛la la話我有情緒病?!佢都痴痴地架,睇完我都冇放lee個病上心,但都keep住去覆診,睇第二次時,醫生已開血清素畀我食,初初我都有乖乖咁食藥,食左一星期,頂唔順嗱,因食左我會成日想訓覺,同埋會好吽豆(感覺好似冇左個靈魂咁),之後我再冇準時食嘞!只係覺得痛到典嚟典去先食囉!但之後我嘅情況就係咁差落去,我開始覺得冇人關心我,老公仔女唔理我、周圍啲人好煩,另我覺得好討厭,再嚴重啲,我開始唔想出街、仔女開始怕我,討厭我,老公頂唔順話我,夜晚晚晚嘔,嘔到見血,跟住又睇醫生,又玩多樣野,胃潰瘍tim........跟住唔止,我開始亂諗野,想自殺好多次,試過煮飯時,攞住把菜刀切餸,我竟然想切落隻手度(唔止一次),次次差啲切到時,我先至醒!試過幾次之後,當我又亂諗野時,我就要提自己,鬧自己,要自己一定唔可做傻事。直至今年年頭覆診,我個朝情緒極之差,我一見到醫生就勁喊,係喊到收唔到聲,我話佢知,我有自殺嘅念頭,佢就同我傾計,安慰我。問我想唔想做職業治療,我從個刻開始,要決心醫好個病,而家我食藥乖乖的,也乖乖的見職業姑娘,已上左幾堂嘞,係有啲好轉。我自己也改變自己嘅生活習慣,另自己冇咁得閒,因我係ftm 所以時間好多,朝早等三個仔女返哂學,我就約一個媽咪去散下步,做下運動,跟住買餸。中午返到屋企就整定夜晚嘅餸。跟住就動手做下麵呀,蛋糕呀,或甜品呀,務求令自己忙,唔好亂諗野。令自己聰實啲。要提自己一定得,所有野都係好事。雖然我而家都還有頭痛,但痛嘅程度已經輕左,少左,由一星期痛六日。變成而家只痛三日。我已經好開心嗱。而且自己冇再咁討厭自己,起碼,唔好令身邊嘅人擔心丫,我已經令好多人擔心我,突別係我媽咪,同三個仔女我唔可以冇左佢地,所以我一定一定要好番。
如果lee度有諗唔通,睇唔透嘅同路人,唔好灰心呀!亦都唔好咁倚賴人,一定係要靠自己架。意志力好緊要,最緊要唔好收埋自己。

e160orange  加油!支持你!你一定生越黎越少頭痛!  發表於 14-6-24 22:41

珍珠宮

引用:係。情緒病患者真係唔可以倚賴別人,真係

原帖由 頭痛的媽媽 於 14-06-24 發表
係。情緒病患者真係唔可以倚賴別人,真係大多數時間都係要自己不斷咁提自己唔好亂諗野,唔可以做傻事!有 ...
你既第一步係要改改個名
唔好再頭痛呀

男爵府

睛靈勳章

引用:Quote:原帖由 頭痛的媽媽 於 14-06-24 發表

原帖由 aliensss2008 於 14-06-24 發表
你既第一步係要改改個名
唔好再頭痛呀
改做\"不再頭痛的媽媽\"

別墅

回覆:請大家關愛患有情緒病人

我已經兩次自殺俾我男朋友救返,因為前夫既不段地騷擾我,不段地去我工作地方搵我,搵唔到就玩野報警,我不段怪責自己點解會同佢結婚,不段怪責自己唔係一個好媽媽。 晚晚都失眠,訓著都會發惡夢,每日重複同一個問題,好辛苦好辛苦,唔敢出街見人搵朋友,好怕人地問我發生咩事,因為我就算講完我知都無用,只會更加失落。
成日都覺得無人明白我,活係自己既世界。
一發作個頭就好痛好痛,又大叫大喊,好想了段自己。
我都已經好憎自己成日喊,成日好燥,好少事都向人發脾氣。覺得自己好無用

伯爵府

引用:我已經兩次自殺俾我男朋友救返,因為前夫既

原帖由 MarjorieJoby 於 14-06-24 發表
我已經兩次自殺俾我男朋友救返,因為前夫既不段地騷擾我,不段地去我工作地方搵我,搵唔到就玩野報警,我不 ...
你有去睇過醫生嗎?

珍珠宮

好媽媽勳章

其實知人有情緒病, 收下把口就真係當幫忙.... 有D人好衰格, 知人有病仲講D難聽說話...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

引用:講真,有幾多人真係會關心有情緒病既人?以

原帖由 kinmi 於 14-06-23 發表
講真,有幾多人真係會關心有情緒病既人?
以前我情緒病個個當我痴線,遠離我,精神科醫生一句同我講,你本 ...
絕對認同,當你有情緒病時朋友都會開解下你,當一段時間後佢地就唔想比你負面情緒影响而唔理你,仲當你透明。有時有意無意聽到d好洩氣說話如,個個都係咁架啦,淨係得你慘咩?咁大個人都控制唔到情緒。當有事發生事就馬後炮,點解唔搵我傾呀,搵人傾下咪無事囉。。

htts    發表於 14-6-25 12:02
柏架山莊  同意,咁樣係幾普遍的情況  發表於 14-6-24 22:30
柏架山莊  同意,咁樣係幾普遍的情況  發表於 14-6-24 22:30

大宅

引用:Quote:原帖由+kinmi+於+14-06-23+發表講真

原帖由 gogoblue 於 14-06-24 發表
絕對認同,當你有情緒病時朋友都會開解下你,當一段時間後佢地就唔想比你負面情緒影响而唔理你,仲當你透明 ...
呢啲人正宗抽水就叻,新地唔好嘅厚多士。ok你發覺原來自己唔係心理醫生,原來handle唔到,fine,但唔好冷言冷語踩多腳囉

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

係。情緒病患者真係唔可以倚賴別人,真係大多數時間都係要自己不斷咁提自己唔好亂諗野,唔可以做傻事!有 ...
在MTR睇到差不多流淚,為你感到鼓舞,加油喔,一定會越來越好,頭痛越來越少,真的,很多事主要都係要靠自己,同埋咁先可以持久

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:我已經兩次自殺俾我男朋友救返,因為前夫既

原帖由 MarjorieJoby 於 14-06-24 發表
我已經兩次自殺俾我男朋友救返,因為前夫既不段地騷擾我,不段地去我工作地方搵我,搵唔到就玩野報警,我不 ...
你唔開心時不如試下做一啲自己鍾意既事分散下注意力,例如你鍾意食野,咁就試下煮野食,煮啲複雜啲既。又或者可能你鍾意睇戲,咁就睇下戲,總之做下自己鍾意做既事,但最好揾朋友或屋企人陪。
我果時唔開心,就揾朋友陪我做我鍾意既事,例如行街睇戲食飯遊車河……最緊要係我自己同自己講,我唔想再咁樣,唔想再傷害自己傷害身邊既人。慢慢我就發現自己已經無好似以前咁亂諗野,有咩都識同人講,講出黎無論人地幫唔幫到你,至少講左出黎舒服啲。

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

係吖,真係要靠自己先得,要同自己講唔可以再咁樣落去,決心咁想好返先有用,如果連自己都唔想好,咩人幫都無用。
我就係一個例子,我自殺到曾經上報紙,但醫生話我無病,但我係自殺到入醫院,醫院精神科醫生段定我有病先轉介我去睇,點知果個醫生話我咩病都無,但又叫我覆診,我心諗唔想幫我就算,之後就無再覆診。
當時我係因為唔再傷害到身邊既人,先決心想好,因我試過失去理志差啲殺左我男友(依家既老公),我唔想再傷害到佢,所以就決心去好。

大宅

所以自己知就算,人地唔明既。。。

新的一年,媽媽希望溜溜健健康康,快樂成長!

男爵府

我朋友每次病發我都會碌去佢屋企, 聽佢講一陣, 之後佢講到悶就靜一陣, 然後我就會語無倫次乜都講一餐, 過一陣佢就會搭咀, 當講左一陣無謂野分散晒佢注意力, 通常呢個時候佢的葯力就會發揮功效, 佢就會好快訓著. 任務完成!

大宅

熱血勳章 至尊種植勳章

引用:我朋友每次病發我都會碌去佢屋企, 聽佢講一

原帖由 Chrisdindin 於 14-06-24 發表
我朋友每次病發我都會碌去佢屋企, 聽佢講一陣, 之後佢講到悶就靜一陣, 然後我就會語無倫次乜都講一餐, 過一 ...
好開心你朋友有你這一位好朋友。我寫個篇說話跟本冇同任何人講過,原因因為我冇朋友,我結婚後生仔後啲朋友唔想打擾我,我又冇揾佢地,久而久之就冇哂噠!好似我咁,就算講畀我老公知,佢都唔知點樣同我傾,只叫我唔好亂諗野就算!以前唔識開解自己,我只得一個朋友,就係魔鬼!而家我開始迫自己唔好亂諗野,所以又多左個朋友,就係天使嘞。佢地兩個成日係我腦內鬧交,一個係都要我咁、另一個就係都叫我唔好咁!好辛苦!

大宅

熱血勳章 至尊種植勳章

引用:Quote:原帖由 aliensss2008 於 14-06-24 發

原帖由 kam825 於 14-06-24 發表
改做"不再頭痛的媽媽"
做少頭痛的媽媽我都願嗱

大宅

熱血勳章 至尊種植勳章

引用:Quote:原帖由 頭痛的媽媽 於 14-06-24 發表

原帖由 柏架山莊 於 14-06-24 發表
在MTR睇到差不多流淚,為你感到鼓舞,加油喔,一定會越來越好,頭痛越來越少,真的,很多事主要都係要靠自 ...
希望我都可以繼續堅持落去

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+柏架山莊+於+14-06-24+發表在

希望我都可以繼續堅持落去
比D信心,家人係你的精神支柱,你已做得很好

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至