烹飪搵食

跳至

首頁
12345...31

尾頁

象牙宮

引用:回覆 whisky511 的帖子好好食呀!好感動

原帖由 whisky511 於 14-07-06 發表
回覆 whisky511 的帖子

好好食呀!好感動
呢個係咩包?好想食呀!阿仔話想要咸牛肉,或者蕃薯包,真係比佢兩父子玩死

伯爵府

BK Milk勳章

無話可說 發表於 14-7-6 18:32
呢個係咩包?好想食呀!阿仔話想要咸牛肉,或者蕃薯包,真係比佢兩父子玩死

...
咪就係咸牛肉餡囉!貪佢方便,下次包吞拿魚碎,我好開心呀

大宅

whisky511 發表於 14-7-6 18:14
其實我想做小d,不過點都要250g粉,我今次用250g高粉,都係一集蛋加奶合共175g,牛油15g,鹽3g,糖20g,用機 ...
我想問問:
1) 溝好粉團, 先和面15mins (未加酵母同牛油)
2) 放雪柜(包保鮮紙) 雪30mins
3) 再和面多次及先落酵母後落牛油 <- 我想問, 係開o左機和面中就落酵母 ? 然後落牛油粒係有鹽定無鹽? 酵母同牛油份量係幾多?
4) 第2次和面後, o係機發45mins到2倍大, 直接蓋保鮮紙o係上便
5) 然後拎出o黎, 切開排氣, 等15mins <- 我想問, 使唔使蓋保鮮紙o係上便 ?
6) 跟住包餡做型至8成 <- 我想問, 等幾耐 ?

我要跟到足, 希望做到好似你o甘

伯爵府

BK Milk勳章

manman_1030 發表於 14-7-6 18:44
我想問問:
我唔排除手勢,焗爐會有影響呀!

大宅

whisky511 發表於 14-7-6 18:47
我想問問:
3) 再和面多次及先落酵母後落牛油 <- 我想問, 係開o左機和面中就落酵母 ? 然後落牛油粒係有鹽定無鹽? 酵母同牛油份量係幾多?
4) 第2次和面後, o係機發45mins到2倍大, 直接蓋保鮮紙o係上便
5) 然後拎出o黎, 切開排氣, 等15mins <- 我想問, 使唔使蓋保鮮紙o係上便 ?
6) 跟住包餡做型至8成 <- 我想問, 等幾耐 ?

麻煩你解答我以上3個問題

大宅

whisky511 發表於 14-7-6 18:47
我知道, 做到你9成我已經好滿足 :)

男爵府

BK Milk勳章

回覆:小熊麵包機 食譜分享

我用緊部機整蛋糕

40分鐘後出爐

伯爵府

BK Milk勳章

manman_1030 發表於 14-7-6 18:44
我想問問:

1.落晒料(除酵母同牛油)落機,開和面mode2.和好後包保鮮紙成個桶放雪櫃30mins.
3.30mins.後再放回機內,落3g酵母先,最好落正中間,側邊驚搞唔到,開梭和面mode搞,見酵母入晒去就落小粒牛油,直至完成和面mode
4.關機取出面團係貢2滾圓下,放番落去桶度,蓋上保鮮紙放回機內蓋蓋,唔洗開機,由得佢發45mins.
5.45mins.後會見佢發大兩倍,取出用切面刀分割,我今次分左9份,每份大約51g,你地鍾意細個d就分多幾個,分完逐個排氣,用掌心尾部壓落去,4邊都壓下,壓出氣泡,壓壓薄片再摺4邊向中心滾圓,滑面向上,做好後由佢休息15mins.
6.休息完再排氣,可用壓面棍壓平包餡做型放焗盤上,做好後又發40mins.,發到30mins.就去預熱焗爐,180度10mins.,發完40分鐘就掃上蛋汁可加裝飾例如之麻,跟字入爐焗15mins.,用牙簽吉入試下熟未,ok就出爐,掃上蜜糖水令佢令d

伯爵府

BK Milk勳章

回覆 manman_1030 的帖子

我已經盡量將頭先做法寫左,希望你睇得明,唔明再問,唔洗客氣!

伯爵府

BK Milk勳章

~Emily~ 發表於 14-7-6 18:58
我用緊部機整蛋糕

40分鐘後出爐
比成品黎睇下

象牙宮

引用:Quote:manman_1030 發表於 14-7-6 18:44 我

終於有食譜,原來要咁多時間架,可唔可以用發酵mode呢?咁咪快少少可以焗囉

伯爵府

BK Milk勳章

無話可說 發表於 14-7-6 19:09
終於有食譜,原來要咁多時間架,可唔可以用發酵mode呢?咁咪快少少可以焗囉

...
個發酵mode都要1粒鐘24分鐘連搞,咪同我用和面,跟字發酵差唔多

伯爵府

BK Milk勳章

參考佢滾圓方法http://caroleasylife.blogspot.com/2009/05/blog-post_6823.html

大宅

whisky511 發表於 14-7-6 19:07

我已經盡量將頭先做法寫左,希望你睇得明,唔明再問,唔洗客氣! ...
明晒啦, 等我淘D 野到齊晒就會開動, 好期待
仲有, 我想問, 一般自己做o既包, 第2日食係咪一定硬?

伯爵府

BK Milk勳章

manman_1030 發表於 14-7-6 20:50
明晒啦, 等我淘D 野到齊晒就會開動, 好期待
仲有, 我想問, 一般自己做o既包, 第2日食係咪一定硬?
...
我功力唔蚼,明天可能硬,人地大c應該無問題,明天試完話你知

男爵府

引用:Quote:無話可說 發表於 14-7-6 19:09 終於

個發酵mode都要1粒鐘24分鐘連搞,咪同我用和面,跟字發酵差唔多
點算要和2次面

男爵府

BK Milk勳章

唉……蛋糕失敗了

男爵府

畀面勳章

等到你地開啦,我其實好好想買
因為價錢真係好good, 請問你地用邊間運落黎?

伯爵府

BK Milk勳章

~Emily~ 發表於 14-7-6 21:49
唉……蛋糕失敗了
其實真係信唔過佢做到蛋糕,都係用焗爐穩陣d

伯爵府

BK Milk勳章

回覆 whisky511 的帖子

首頁
12345...31

尾頁

跳至