婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有位講野得罪人都唔知的99自問“表面“對佢都冇咩唔好,只皆因我老公排第二,一直都唔係佢的寶貝仔
我老公對上有個阿哥,對下有個細佬
阿哥同細佬讀書比較多,尤其阿哥成日去旅行買好貴名牌,應該收入不錯
但每次約親個99出去飲茶,佢總要當住我地面,講阿哥幾慘幾慘,細佬幾好幾好
如果好似佢地咁一年去幾次都叫慘,我都想好似佢地咁慘
佢地坐寫字樓忙極都係坐,我老公份工一日行成十個鐘,人工又冇佢地咁高,唔知又邊個慘
當然,中間仲有千千萬萬的惡劣行為比我睇到呢個99超偏心
仲成日掛係咀邊話唔錫我老公,我心諗,你冇野化,係都唔好對住咁多人講啦
自問我老公對佢唔算差囉,雖然未算很好
總之每次一見到佢,再聽佢講埋呢d野,我就好嬲

leohungwingfuk  睇開D啦  發表於 14-7-11 18:17

伯爵府

算啦, 唔係對你差咪得囉~

你C6自己有眼睇99點對佢自己, 你咪唔駛怕C6偏幫99

男爵府

回覆:偏心的99

會唔會佢響另外兩個仔面前都話你c6好慘?

大宅

回覆 MCEsc 的帖子

我都曾經咁諗過安慰自己,但因為我c6唔多識係佢面前詐死,所以個99唔會覺得我c6係比佢地辛苦,同冇咁吃香另外應該唔會有一個阿媽會成日當住咁多人面前講,由我c6一出世就注定唔錫佢,係咪離晒譜,聽見都心酸,就算得把口講下,都唔好搵d咁ge野講

大宅

回覆 M.A.C 的帖子

都可以咁講ge,但每次一見個99又講呢類說話,聽見就乞我憎

男爵府

我媽都成日話我阿哥辛苦,其實我都好辛苦呀

複式洋房

下次99同你講,你唔好上心,好似我咁,每次99同我講既,我原全無聽入耳,到最後(哦)一聲,就算

大宅

wanmm323 發表於 14-7-9 19:06
我媽都成日話我阿哥辛苦,其實我都好辛苦呀
總之99好野就冇益過我地,好野就預比大&細,我從來感受唔到佢有半點母愛比我c6,唔知以為我c6係街邊執返來

大宅

只可以講你老公同父母緣份無咁深

伯爵府

畀面勳章

咁你父母爱錫你C6嗎?
99再講,咪答佢冇所謂啦,
C6有我,同我爸媽爱錫,佢好幸福

男爵府

jm, 點解你background同我一模一樣,我睇你個post覺得係自己打咁呀。。

我c6 都係排第二,阿哥阿嫂勁揾到,99偏心阿哥,62偏細佬 (不過佢走咗). 得我c6無人錫。

不過我同佢講過,佢哋唔錫你唔緊要,呢個世界仲有我錫佢,已經足夠。

我都勁憎99偏心,成日恰我c6. 而家c6都開始feel到佢啲嘢,唔多理佢。

大宅

回覆 clara1975 的帖子

我爸媽對我c6好好,見佢塊面生粒瘡,就即刻煲涼茶拎過來比佢飲我試過將呢件事有意無意講比99知,諗住暗寸佢檢討下,點知個99一點愧疚心也沒有,仲答我佢自己做唔到我媽咁細心
真係“啤“一聲

大宅

回覆 啤梨b女 的帖子

唉,所以你一定明我點解咁火,唯一安慰就係62就好公道,不過佢已經同99好早分開左
我好尊敬我62,我地結婚時,62出錢又出力
但99當年因為唔想見到62,自己個仔的人生大事都唔出席
但到細果個結婚,個99就肯全包宴
我c6知道個99咁安排好唔開心囉
我都有同我c6講,我一定唔會好似99咁冇義氣...
世上只有媽媽好,呢句說話完全套唔到落我c6身上

男爵府

引用:回覆 啤梨b女 的帖子唉,所以你一定明我點

原帖由 adatse1213 於 14-07-09 發表
回覆 啤梨b女 的帖子

唉,所以你一定明我點解咁火,唯一安慰就係62就好公道,不過佢已經同99好早分開左
唔緊要,最重要你c6自己知。我落咗唔小藥先令我c6睇到佢夠媽係咩人,我只講事實,同老公case study唔會加鹽加醋,事實勝於雄辯,人久見人心。

我老公由好愚孝,忍佢,就晒佢變咗而家會出聲加話返佢阿媽轉頭。99當年喺老公面前兜口兜面同佢講話唔錫老公,我諗佢個心hurt爆,但依然對99好。我99淨係識買嘢揾老公俾錢。

你唔使對你99做啲乜,你c6 會feel到。你淨係錫晒老公就夠,佢自然就錫返你,就算你99對你做乜佢都會幫你。加油

男爵府

引用:回覆 clara1975 的帖子我爸媽對我c6好好,

原帖由 adatse1213 於 14-07-09 發表
回覆 clara1975 的帖子

我爸媽對我c6好好,見佢塊面生粒瘡,就即刻煲涼茶拎過來比佢飲我試過將呢件事有意 ...
涼茶咪事小,我講我經歷俾你知,你即係覺得老公唔慘

兩年前老公入醫院,大病好嚴重,分別入咗兩次醫院,一次一個星期,但我99一次都未睇過佢。因99住屯門,老公喺九龍嘅醫院。99只係叫阿哥拎咗湯俾我,一次咁大把,仲要打電話order我lunch hour 食快啲拎湯去醫院俾老公。我心諗你當我咩呀?你淨係返part time, 日日走去做gym, 都唔拎湯出嚟要我拎去醫院,一來一回我邊有時間食飯??唔使做架我

但佢啲所謂健身教練結婚請飲,佢會由屯門搭車出尖沙咀飲囉。佢仲親口同我講過佢最憎食飲宴嘅食物,好油唔啱食。頂吖。。。呢個唔知咩老母囉

別墅

你個case同我一模一樣,99有3個仔,我c6係弟2,对上有個賤大佬,对下有個只係識叫你做野嘅細佬,我99勁偏心個賤大伯……係咪受罪永遠係中間個個!

大宅

回覆 啤梨b女 的帖子

真係咁ge阿媽都有我99都好鍾意搵我c6著數,平時唔見佢打來虛寒問暖,到佢屋企有咩要維修就老馮打來,總之見親佢來電,我第一時間諗唔知佢屋企又有咩要整
佢又成日掛係咀邊,過時過節要一家人齊齊整整食飯喎~~
頂你,自己個仔結婚都唔出席(無論行禮,擺酒都冇出現過),我完全一丁點都feel唔到佢咁有家庭觀念囉,扮晒野
有次過節食飯,我地唔係放銀行假,所以同佢地就唔到時間一齊食飯,另外同99再食,到食飯果時仲比說話我地聽“唔知點解食餐飯都要分幾次食“
一次仲好笑,叫我改早點收工得唔得,痴q線,當我去玩咁,話改就改咩
但我忍住唔黑面,費事c6難做,心諗你真係當我地好得閒,唔拿洗做咩,日日冇8,9點都未收工,星期六,日放假實冇我兩公婆份,勁冇體貼之心囉

大宅

回覆 子然 的帖子

係囉,點解永遠第二的都唔得寵?

大宅

其實唔單止係第2唔得竉,就算我老公係獨子都係唔得竉架,由細細個佢已經唔鐘意佢阿媽,當然阿99亦做左好多令C6童年唔開心既野啦!
最近期一件事,上星期C6發燒,病到起唔到身,訓左成日,99返到黎62同佢講C6病左,點知阿99話,病咪病囉!梗係冷親啦!我都費事理佢呀!之後當然係完全冇問候過佢一句啦!

大宅

回覆 chloe_mandy 的帖子

嘩,又一個好有“冇愛“的母親

首頁

尾頁

跳至